Szeged

Monumentális építmények: bemutatjuk Szeged legmagasabb épületeit

Monumentális építmények: bemutatjuk Szeged legmagasabb épületeit

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2 órája
Monumentális építmények: bemutatjuk Szeged legmagasabb épületeit

Összegyűjtöttük és bemutatjuk a Napfény városának legmagasabb építményeit.

 

A legnagyobb mind között

Bizonyára sokan tudják, hogy Szeged legmagasabb épülete a rókusi telefontorony a maga 158 méterével.

A telekommunikációs célú épületet az 1980-as években kezdték építeni, és 1992-ben adták át. Az épületet a Matáv számára építették. Jelenlegi tulajdonosa, annak utód cége, a Magyar Telekom, de a köznyelvben gyakran még ma is Matáv-toronyként emlegetik.

Maga a torony nem teljesen önálló épület, tartozik hozzá egy a telekommunikációs cégeknek otthont adó irodaház-komplexum is. A torony nem a Rókusi körútra néző utcai homlokzaton, hanem az épület hátsó bejárata mellett, egy névtelen szervíz út mellett emelkedik.

Betonszerkezete 101 méter magas, a rászerelt acél árbócszerkezettel együtt az építmény teljes magassága 158 méter, ezzel a Matáv-torony messze a legmagasabb épületnek számít Szegeden. A torony betonszerkezetének tetején ülő, adó-vevő berendezéseket, antennákat tartalmazó szint 119 méter magasan helyezkedik el. Ebben a magasságban egy üzemi darut is telepítettek, amellyel a torony peremén helyet foglaló berendezések mozgatását, fel- és leszerelését végzik.

Az építkezés így zajlott:

 

Újszeged tévétornya

A második helyezett, a hasonló funkciót betöltő, 90 méteres szegedi tévétorony, amely Újszegeden található. A torony 90 méter magas, tehát egy szignifikáns 68 méter különbség a két építmény között.

A torony 1988-ban épült.

 Kezdetben csak a Magyar Rádió körzeti műsorát sugározta reggel és délután, utána meg a Danubius Rádiót, ezen felül a M1 analóg csatornáját sugározta az E26-os csatornán.

A toronyból az Antenna Hungária sugározta korábban az analóg M1, TV2 csatornákat, jelenleg a digitális MinDig TV műsorait sugározza. Csongrád-Csanád vármegyében vehető a toronyból sugárzott adás. Az állomás a digitális mikrohullámú Országos Transzport Hálózat (OTH) egyik telephelyeként is üzemel.

A torony egyszerre volt átjátszó állomás, és gerinc állomás is. Érdekesség a toronyban az analóg korban nem sugározta az RTL Klub adását.

 

A város talán legismertebb jelképe

 A képzeletbeli dobogó harmadik fokára a Fogadalmi Templom, más nevén a Dóm fért fel, amelynek legmagasabb pontja 81 méterre van a felszíntől.

Az épület a Szeged-Csanádi egyházmegye főtemploma, az ország 5. legmagasabb temploma, a város arculatának egyik meghatározó épülete. Ez Magyarország harmadik legnagyobb, egyben egyetlen 20. században épült székesegyháza.

Építését az újabb árvizektől való megmenekülésért fogadalomból, 1880. november 28-án határozták el a szegedi városatyák. Sokáig tartott, amíg megfelelő telket és egy pénzügyileg is elfogadható tervet találtak. A város vezetése a templom építésének helyéről 1883. január 22-én hozta meg határozatát. Foerk Ernő terveit 1913. március 18-án fogadták el.

A templom alapkövét és a bele rejtett pergamenre írt alapokmányt ünnepélyes keretek között 1914. június 21-én rakták le, bár az építkezés már 1913 augusztusában megkezdődött. Az első világháború által megszakított munkálatokat csak 1923-ban tudták újra folytatni, 1924 augusztusában emelték fel a kupola aranyozott, napsugaras keresztjét a helyére.

1950-től a Csanádi egyházmegye, majd 1982-től a Szeged-Csanádi egyházmegye székesegyháza.

 

Több mint egy évszázada építették Rókus jellegzetességét

A szegedi Szent Rókus-plébániatemplom egy 1905–1909 közt épült Aigner Sándor tervei szerint neogótikus építészeti stílusú római katolikus templom. A 72 méter magas építmény Rókus városrészben található, a mai Kossuth Lajos sugárút mentén.

A templomot az 1879-es szegedi árvíz jelentősen megrongálta, mivel alapvetően egy alacsonyabb fekvésű területre épült. Az új templom 1905–1909 között épült, már jóval nagyobb férőhellyel rendelkezik: csaknem 2500 fő fér el benne.

A trianoni béke hatására a Csanádi egyházmegye központja Szegedre került, így ideiglenesen ez a templom lett a székesegyház, amíg át nem vette a szerepét a Fogadalmi templom.

2019-2020 között kívülről kitatarozták, így mára kiváló állapotban várja a híveket és a látogatókat.

 

Az ötödik a sorban a Rókusi víztorony, amiről éppen a közelmúltban olvashattak nálunk:

 

Így fest a kilátás Szeged legmagasabb építményéből:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.