Szeged

"Festik" a Rókusi víztornyot, amely már 1985 óta Szeged jellegzetessége

"Festik" a Rókusi víztornyot, amely már 1985 óta Szeged jellegzetessége

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 10., szerda
"Festik" a Rókusi víztornyot, amely már 1985 óta Szeged jellegzetessége

Átadásának évéig ehhez hasonló szerkezetű létesítmény összesen 3 darab épült a világon.

 

Történelmi visszatekintés

A Rókusi víztornyot még 1985-ben adták át, a maga 66,5 méterével pedig Szeged városának ötödik legmagasabb építménye. A szegedi víztornyok között a Rókuson található a legfiatalabb.

A már korábban épült víztornyokhoz képest annyiban eltér, hogy az alsó szintű tároló medencéje csak 1000 m3-es, míg a jelentős magasházas beépítés miatt a felső tárolótér pedig 3000 m3-es. A rókusi víztorony elkészültével a magastároló kapacitása elérte a 9600 m3-t.

A kivitelezés teljes költsége, 1983-as áron 115 millió forint volt.

Zajlik a víztorony építése.

 

A betonkorrózió elleni védelem

Betonkorrózió elleni védelem céljából „festik” a Rókusi víztornyot. Jelenleg ezek a munkálatok folynak, alpintechnikával, amely során egy olyan védőfelületet kap a víztorony, amellyel a betonacél-szerkezet állagát védjük. Ez a védőréteg a mostani színnel közel megegyező színt ad - számolt be a Szegedi Vízmű. Hozzátették:

ezt követően a két tárólótér (medence) födémszigetelésének a felújítását is elvégeztetjük.

A korrózióvédelmi és felújítási munkálatok a Szegedi Vízmű Zrt. megbízásából e hét elején kezdődtek, és a tervek szerint augusztus végére fejeződnek be. A vízellátást a felújítási munkák nem befolyásolják.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.