Szeged

Ázsia ismét beköltözik a Füvészkertbe

Ázsia ismét beköltözik a Füvészkertbe

2 órája
Ázsia ismét beköltözik a Füvészkertbe

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató programok, tánc-, jóga-, és harcművészeti bemutatók várják a látogatókat a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) füvészkertjében - tájékoztatták a szervezők az MTI-t.

 

 

A botanikus kert látogatók megcsodálhatják a lótuszos tavat, amely a japán kertnek is része. A rendezvény névadó növénye, az indiai lótusz ilyenkor látható teljes pompájában. A látogatókat a lótuszos tónál a víztükör fölé magasan kiemelkedő sötét rózsaszín lótuszvirágok tömege fogadja. A tó szigetének teaháza pedig kellemes kitekintő és pihenőhelyet kínál e különleges látvány befogadásához.

Az indiai lótuszok a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének büszkeségei, Közép-Európa legnagyobb állománya található az arborétum egyik tavában. Az állomány csaknem egyidős a botanikuskerttel, az első növények az alapítás után néhány esztendővel, 1932-ben az óföldeák-gencsháti Návay kastély tavából kerültek Szegedre. A hétvégén több alkalommal is lótusztúrák indulnak a Buddha szobortól, ezen a botanikuskert munkatársai mutatják be a virágot és más távol-keleti növényeket az érdeklődőknek.

A legenda szerint Buddhának életet adó növényt őshazája Ázsia mérsékelt égövi területének déli-, délkeleti vidéke. Később, a buddhizmus terjeszkedésével jutott el a szubtrópusi-, forró égövi vidékekre is, egészen Ausztrália észak-keleti részéig. Napjainkban széles körben hatalmas vízi ültetvényeken termesztik, dísz- táplálék és gyógynövényként is hasznosítják. A virágok a templomokat díszítik, a víz alatt az iszapban található szárakat rántva, főzve, sütve fogyasztják, megszárítva lisztet őrölnek belőle, a fiatal hajtásokból és levelekből salátát vagy kompótot készítenek, termését pirítva, kandírozva fogyasztják, a nagyobb leveleket pedig csomagolásra használják.

A programok szombaton és vasárnap is közös jógázással indulnak. Majd a botanikus kert különböző helyszínein, a rendezvényre fölállított színpadon, a mediterrán üvegházban, a lótuszos tó partján, az Elefánt ligetben koncertek, előadások, tánc-, illetve harcművészeti bemutatók várják a látogatókat.

Az érdeklődők megismerkedhetnek a távol-keleti kultúra számos területével, a kalligráfiával, a lótuszfestéssel, több jóga- és harcművészeti irányzattal, részesei lehetnek japán, kínai vagy koreai teaszertartásnak, de rendeznek bonszaikiállítást és -bemutatót, és a vendégek bekapcsolódhatnak egy tajcsifoglalkozásba vagy kipróbálhatnak meditációs technikákat is. A rózsakertben a Magyar Origami Kör mutatja be a japán papírhajtogatás művészetét, és a kiállítás mellett a vendégek maguk is elsajátíthatják az egyes alapfogásokat.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.