Szeged

Színházi előadásokat és koncerteket rendeznek a városháza udvarán

Színházi előadásokat és koncerteket rendeznek a városháza udvarán

2024. június 21., péntek
Színházi előadásokat és koncerteket rendeznek a városháza udvarán

Színházi előadásokkal és koncertekkel várják a közönséget a szegedi városháza udvarán, ahol idén is megrendezik a Nyári Színházi Esték és a Muzsikáló Udvar címet viselő programsorozatot.

 

A Muzsikáló Udvart először 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szervezték meg Vaszy Viktor kezdeményezésére azzal a céllal, hogy a kiváló akusztikájú, 250-300 főt befogadó helyszínen – a nagyszabású produkciók mellett – igényes programokat kínáljanak a nézőknek.

Kozma József (Összefogás Szegedért), a szegedi közgyűlés kulturális bizottságának elnöke a rendezvényeket bemutató pénteki sajtótájékoztatón azt mondta, a szegediek részben a kultúra miatt érzik a várost otthonosnak, ugyanakkor a település színházi és zenei életében számos olyan érték létezik, melyért önmagában is érdemes a városba látogatni.

A városháza kiváló akusztikájú, neobarokk udvarán Vaszy Viktor kezdeményezésére 1970-ben a Szabadtéri Játékok kísérőrendezvényeként szerveztek először zenei, majd színházi rendezvényeket - közölte.

A program a BOR Fúvós Fesztivál koncertjével kezdődik, amelyen a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar volt és jelenlegi hallgatói alkotta PTE Brass Band és a Brass On the Road zenekar koncertezik.

A színházi előadások közül hármat az elmúlt évtized kedvencei közül választottak ki a közönség szavazatai alapján. Július 9-én Varsányi Anna Esküvő után című darabja látható, melyet Szilágyi Annamária rendez.

Másnap Varsányi Anna a New York-i zenei élet különleges jelenségéről, Florence Foster Jenkinsről írt vígjátéka, a New York csalogánya látható.

Július 11-én A bugaci határon címet viselő komédia szerepel a műsoron. Duncan Macmillan Lélegezz című darabjában Pálos Hanna és Vizi Dávid lép fel; a Katona József Színház vendégjátékát július 16-án láthatja a közönség.

Janikovszky Éva darabjának szereplői nyaralásról, munkáról, gyereknevelésről, háztartásvezetésről, vendégeskedésről mesélnek A lemez két oldala című darabban. A július 18-i előadáson Kovács Patrícia és Urbanovits Kriszta, valamint Csonka András és Inotay Ákos lépnek színpadra.

A Muzsikáló Udvar sorozatában július 24-én a próza és zene, Eszterházy Péter és Örkény István írásai kapcsolódnak össze Mácsai Pál és Máté Gábor, valamint Lukács Miklós cimbalomművész előadásában.

A Solis Consort 2019-ben alakult azzal a céllal, hogy korhű módon, eredeti hangszerekkel és énektechnikával szólaltassák meg a barokk és a reneszánsz műveket. Július 27-i, Amiről csak a csillagok tudnak című koncertjükön olyan művek - mások mellett Monteverdi, Vivaldi és Purcell szerzeményei - hangzanak el, melyek témájukban és hangvételükben is az estéhez, éjszakához kapcsolódnak.

Az opera műfaja évtizedek óta elmaradhatatlan része a Muzsikáló Udvar programjának. A július 29-i esten Rost Andrea, Kálnay Zsófia, Ninh Duc Hoang Long, Kelemen Zoltán, valamint Borbély Jácint a többi közt Mozart, Rossini, Leoncavallo, Donizetti, Puccini és Verdi műveiből énekel részleteket.

Július utolsó napján a hangszerek nélküli, énekelt popzene magyar szereplője, a Fool Moon koncertje zárja a sorozatot. A szegedi együttes ez alkalommal válogatott acapella dalokat, slágereket ad elő.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.