Szeged

Közép-Európai szinten is egyedülálló innováció az SZTE Science Parkban

Közép-Európai szinten is egyedülálló innováció az SZTE Science Parkban

2024. május 16., csütörtök
Közép-Európai szinten is egyedülálló innováció az SZTE Science Parkban

Az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet mellett, az SZTE Science Parkban felépült és megkezdi működését a közép-európai szinten is egyedülálló SZTE Energetikai Innovációs Tesztállomás, ahol e-üzemanyagot állítanak elő. Az ünnepélyes átadás előtt a MOL és az SZTE stratégiai együttműködési megállapodást írt alá.

Fotó: Mihálffy Béla Facebook oldala


Az ünnepség résztvevőit Kónya Zoltán, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte, majd  Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke vette át a szót, aki házigazdaként szólt a jelenlévőhöz és az egyetem zászlóshajó-programjának nevezte az energetikai tesztállomást - számol be a Délmagyar.

Lantos Csaba energiaügyi miniszter kiemelte, hogy az utóbbi időben jelentős a fejlődés Szegeden: jön a Rheinmetall, épül a Science Park, itt a BYD. 

A létesítmény fő célja az lesz, hogy laboratóriumi méretekben bevált környezetkímélő energiatárolási és -átalakítási technológiákat teszteljen félüzemi környezetben. A tesztállomáson helyben termelt megújuló villamosenergiát is felhasználva, a víz elektrolízise révén állítanak elő „zöld” hidrogént, ami üzemany és alapanyag is egyben a további energiaátalakítási folyamatokhoz.

2023-ban az EIT megvalósításának első ütemeként az SZTE Science Parkban 50 kW teljesítményű fotovoltaikus kiserőmű (napelempark) épült, napkövető napelemekkel. A tesztállomásra 2024 januárjában érkezett az a két konténer, amelyekben az SZTE saját tervezésű berendezései víz elektrolízisével e-hidrogént, „zöld” hidrogént állítanak elő. Ezt a „zöld” hidrogént használják a tesztállomás további folyamataihoz üzemanyagként és alapanyagként.

A teljes cikk itt található.

Az SZTE Science Parkban felépült egy Közép-Európai szinten is egyedülálló Energetikai Innovációs Tesztállomás. Az itt végzett mérések és kutatási projektek nagyobam hozzájárulnak hazánk versenyképességéhez a megújuló energiaforrások tárolásának és felhasználásának terén

- írta közösségi oldalán Mihálffy Béla, a Homokhátság országgyűlési képviselője.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.