Szeged

Bemutatjuk a Pálfy Ferenc-díj idei kitüntetettjeit: Tóbiás Klára

Bemutatjuk a Pálfy Ferenc-díj idei kitüntetettjeit: Tóbiás Klára

Másodszor adták át a szegedi polgári közösség legrangosabb elismerését.

Kibédi Péter
2024. május 15., szerda
Bemutatjuk a Pálfy Ferenc-díj idei kitüntetettjeit: Tóbiás Klára

Ahogy arról beszámoltunk, pénteken második alkalommal adták át a szegedi polgári közösség legrangosabb elismerését, a Pálfy Ferenc-díjat. A Mihálffy Béla országgyűlési képviselő által alapított díjat minden évben három szegedi polgárnak ítélik oda, akik rendkívül sokat tettek a város fejlődéséért, gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért. Továbbá példaértékű munkát végeztek Szeged kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért vagy épp hitéletéért. Idén Tóbiás Klára, szobrász- és tűzzománcművésznek ítélték az egyik díjat.

A díjat Garzó Gabriella, Tóbiás Klára lánya vette át Nagy Jánostól, a Miniszterelnöki Programirodát vezető államtitkártól és Mihálffy Béla országgyűlési képviselőtől vette át a Pálfy Ferenc-díjat (Fotó: Kerekes Balázs)

 

Tóbiás Klára szobrász- és tűzzománcművész 1945-ben született Szegeden művészcsalád gyermekeként. Fiatal korától kezdve sok évtizedes, termékeny alkotómunkával járult hozzá a magyar történelem kultúrájának megörökítéséhez, kimagasló alakjainak és történéseinek emlékezetbe idézéséhez. Tűzzománc képeinél a monda és mesevilág részleteinek megfogalmazása, míg szobrain a szimbólumok ereje sugárzik. 

Felsorolni is hosszú volna csodás munkáit. Szegediként büszkén emelhetjük ki a Klauzál téri oroszlános ivókutat, a Dóm melletti Magyar piéta-t vagy épp a kakasos templom előtti Wass Albert-mellszobrot. Lélekbe markoló ábrázolásainak ereje átütő. Csak a legnagyobb, Istentől ihletett művészek képesek ilyen alkotások létrehozására.

 

Tóbiás Klára közéleti emberként sokat tett azért, hogy a polgári, nemzeti gondolat újra szárba szökkenjen Szeged városában. Az ezredfordulón március 15-ike előestéjén 4 éven keresztül fáklyás megemlékezést szervezett, amelyen több ezres tömeg gyűlt össze a szegedi Dóm, illetve a Móra Ferenc Múzeum előtt. Ezeken az ünnepségekre az embereket a valódi hazaszeret és az igaz nemzeti érzés vitte ki. Bárki megszólalhatott, aki előre jelentkezett és mondanivalója volt a nemzeti múlttal és a nemzet jövőjével kapcsolatosan. Nagyon sok fiatal vett részt az ünnepségen, ahol módjukban volt átélni a tiszta szívből táplálkozó, őszinte nemzeti összetartozás élményét.

Magyar piéta- Tóbiás Klára egyik legismertebb alkotása a Dóm téren

 

Szintén több éven keresztül tartotta nagyméretű műtermes lakásában a Stefánia Polgári Kört, majd ezt kinőve egy iskola dísztermében folytatódott Életfa Szövetségként az a nemzeti és a haza gondjait felvállaló, azt megvitató társaság összejövetele, aminek többek között a Professzorok Batthyány Köréből többen is tagjai voltak. Ezek alkalmával gyakran mondta el verseit. 

Poétai készsége kevéssé ismert, pedig szépen formált, kedves és gazdag tartalmú költeményei is jól jellemzik szellemi tehetségét.

 

Képzőművészeti alkotó munkássága – akár tűzzománcról, akár szobrászatról legyen szó –, egész életében a nemzeti elkötelezettségéről vall és az ősi gyökerek újraélesztésének emlékeztetői, mint különösen a Csaba királyfi visszatérése, a Csodaszarvas vagy az Emese álma, de említhetnénk az Árpád-házi szenteket ábrázoló szobrait is.

 

Tóbiás Klára három évtizede ekképpen fogalmazta meg ars poeticáját: 

Magamat a magyar művészet, egyetemes értelemben véve pedig az emberarcú művészet jegyében köteleztem el. Olyan szerencsés vagyok, hogy álmaimat a világ legszebb és egyik legidőtállóbb anyagába, tűzzománcba zárhatom.

 Ahhoz, hogy megleljem nyugalmamat, még sok mindent el kellene mondanom, meg kellene mutatnom abból a világból, amit képzeletemen keresztül egy magasabb hatalom látnom enged. Semmi mást nem akarok, csak ezeket az üzeneteket és népem szavát követni.”

Kitűnő szegedi polgárok elismerése

A kitüntetést Pálfy Ferencről Szeged leghosszabb ideig, 1872 és 1904 között hivatalban lévő polgármesteréről, nevezte el Mihálffy Béla, Szeged és a Homokhátság országgyűlési képviselője. A díjat tizenkét tagú testület ítéli oda minden évben három szegedi polgárnak, akik rendkívül sokat tettek a város fejlődéséért, gazdaságáért, tudományos vagy oktatási életéért. Továbbá példaértékű munkát végeztek Szeged kultúrájáért, sportjáért, egészségügyi és szociális jólétéért, közösségeiért vagy épp hitéletéért. A díjat egy 10 cm átmérőjű, bronzból öntött emlékplakett és egy oklevél testesíti meg, amely plakett Pálfy Ferenc polgármestert ábrázolja, rajta felirattal: ,,Elismerésül Szegedért végzett munkájáért".

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.