Szeged

Két évszak határán (Galéria)

Két évszak határán (Galéria)

A napok egyre csak hosszabbodnak, a levegő egyre csak melegszik és a várva várt növényeink is lassan kibújnak a földből.

Márton Andrea
2024. március 5., kedd
Két évszak határán (Galéria)

Szinte lélekmelengető lehet az első tavaszi virágok megjelenése számunkra. A sokszor még hűvösebb napok és hidegebb szelek egy-egy virág számára azonban nem akadályozó tényező. Sokunk számára a hóvirág, ami először beugrik, ha a tavasz hírnökeire gondol. A krókusz, a hunyor, a tulipán, a nárcisz, a jácint és a csillagvirág is azt jelzik – itt a tavasz.

 

 

Ezekben a hagymás növényekben viszonylag sok a közös tulajdonság. Mint ahogy az is, hogy üde színfoltot jelentenek kertünkben és rendszerint várjuk, hogy kidugják fejüket a sokszor még hideg földből.

Tél vége felé, március beköszöntével a kert nagy része még pihen, azonban egyes növények már ekkor felébrednek téli álmukból, hogy a színtelen pázsit és a barna avar alól előbújva elkápráztassanak bennünket üde virágaikkal. 

A természet hirtelen ujjá éledése sokszor még a tapasztalt kertészt is meglepi, hisz a cserjék és a fák csupasz ágai alól hirtelen bukkannak elő az apró, harsogóan zöld hajtások, melyek szirmot bontva szebbnél szebb tavaszi díszei lesznek az éledező kertnek.

Néhány évelő növény és díszcserje éppen az évnek ebben a szakaszában mutatja meg magát igazi pompájában, ezért érdemes ezekből is telepíteni a kertünkbe, hogy már a kora tavasszal is gyönyörködhessünk a színes és szívmelengető virágokban.

Az ibolyának több száz változata ismert. Már az ókorban felismerték, hogy ez a bájos kis növényke számos kór ellen alkalmazható: hatásos megfázás, asztma, hurut és köhögés ellen is. Egyes fajtái erős antioxidáns és gyulladásgátló, valamint antimikrobiális és gombaölő tulajdonságokkal is rendelkeznek. Szárítással tartósították és minden részét felhasználták.

A latin nevén Violának hívott növényke az erdőben, a mezőn, a kertekben hamar felfedezi a félárnyékos zugokat, ahol könnyen elszaporodik. Könnyen gondozható, kevés törődést igényel, kedveli a nedves talajt és az alacsonyabb hőmérsékletet.

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.