Szeged

Bemutatjuk Újszeged egyetlen középiskoláját

Bemutatjuk Újszeged egyetlen középiskoláját

Szegedi SZC Csonka János Technikum: Pontosság, megbízhatóság, újító szellem.

Márton Andrea
2024. március 25., hétfő
Bemutatjuk Újszeged egyetlen középiskoláját

Az általános iskolai tanulmányok befejeztével továbbtanulási lehetőségként választhatók a szakképző iskolák, illetve a technikumok. Új sorozatunk első részében a Szegedi SZC Csonka János Technikumot mutatjuk be.


 

 

A Csonka János Technikum kétféle képzési formát kínál a továbbtanulóknak. A szakképző iskolában 3 éves képzésben vehetnek részt a szakmai oktatás ezen formáját választó fiatalok. Az első év végén a tanulók ágazati alapvizsgát tesznek, ami átjárhatóságot biztosít az ágazaton belül más szakmák, akár a technikumi képzés felé is. A technikumban 5 éves a képzés időtartama. Ebből az első 2 év az ágazati alapoktatás, amelyet a technikumban is ágazati alapvizsga zár.


A szakképző iskolai képzést választó nyolcadikos tanulóknak a jelentkezéskor elég az ágazatot megjelölniük. A közös ágazati alapok megismerését követően (9. évfolyam végén) dönthetik el, hogy Karossszérialakatos, Járműfényező vagy Gépjármű mechatronikus (Motorkerékpár karbantartó szakmairányban) szakmában szeretnék folytatni tanulmányaikat. Dél-Alföldön egyedülálló az iskola, hiszen teljes mértékben lefedi a Specializált gép- és járműgyártás ágazatban az autós és motoros képzési palettát. Az iskolának fontos, hogy az itt végzett szakemberek tudásukkal a mikro- és makromobilitási eszközöket is megismerhessék és karbantarthassák. A Gépjármű mechatronikus (Motorkerékpár karbantartó szakmairány) szakképző iskolai végzettséggel a tanuló például jogosultságot szerez az elektromos roller, kerékpár vagy akár quad szervizelésére. Fontos szerepet játszanak a képzésben a duális partnerek, akik, valós munkakörnyezetben, szakképzési munkaszerződéssel foglalkoztatják az iskola diákjait.


 

A legmodernebb technika segíti az autós képzést


 

Technikumi képzésben Gépjármű-mechatronikai technikus képzést biztosít az iskola, amely a korábbi Autószerelő és Autóelektronikai műszerész szakképesítés folytatása. A rohamosan fejlődő autóipari tendenciákra reagálva ma már nem válaszható szét az autó mechanikai és elektronikai rendszere. Az iskola pályázati forrásokból új műhelyt épített, ahol a hibrid és az elektromos autók működéséhez, diagnosztikájához és javításához szükséges eszközpark is megtalálható. Az iskola célja, hogy az itt végzett diákok tanulmányaik alatt olyan ismereteket, tudást szerezzenek, hogy végzettségükkel képesek legyenek Szeged város és vonzáskörzetének gépjárműparkját karbantartani és szervizelni. A 2023/2024-es tanévben a már végzett és gyakorló autós szakembereket csábították vissza az iskolapadba, hogy felnőttként az Alternatív járműhajtási technikus végzettséget is megszerezhessék.


 

A Szegedi SZC Csonka János Technikumának másik szakmai területe a Rendészet és közszolgálat ágazat. A Közszolgálati technikus 5 éves képzés adja a belügyi és honvédelmi szervek műveleti és adminisztratív szakember utánpótlását. Az itt végzett fiatalok a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen vagy katonai, illetve rendészeti tiszthelyettes képzésben folytathatják tanulmányaikat. Az ilyen irányú továbbtanulásban nagy segítséget jelent, hogy felkészült és a szakmában nagy tapasztalattal rendelkező oktatók tanítanak. A képzés egyediségét adja az elsajátítandó tartalom is, hiszen az itt tanulók olyan tantárgyakat tanulnak, mint önvédelem vagy lövészet. A rendészeti oktatótermek, a saját lőtér és az intézmény felújított tornacsarnoka jó helyszínéül szolgálnak a tanórákhoz.

A szegedi középiskolák között fekvését tekintve egyedülálló helyzetben van az intézmény, hiszen ez a város egyetlen újszegedi középiskolája.

Hét részből álló épületegyüttes szolgálja az itt tanuló diákok szakmai oktatását. Az iskola belső udvara szemet és lelket gyönyörködtető gesztenye-, platánfáival méltó helyszíne az iskolai rendezvényeknek, itt a tanulók is szívesen időznek a szünetekben. A közismereti és a rendész szakmai testnevelés órák kiváló helyszíne az intézmény tornacsarnoka – a többi iskoláéhoz képest is irigylésre méltó. Az intézmény él a fekvése nyújtotta lehetőségekkel is, mivel az Erzsébet liget és Sportuszoda közelsége fontos szerepet játszik a tanulók oktatásában. Az úszásoktatás részét képezi az iskola Szakmai programjának, gondolván arra, hogy Vízirendészet is életpályául szolgálhat az itt végzett rendészeknek.


Szaktantermeik tágasak, levegősek, ideális tanulóhelyet biztosítva várják a tanulókat. Az oktatás eredményességét szolgálja még a jól felszerelt könyvtár, a termekben lévő interaktív táblák, valamint az internet hozzáférés és az okostantermek is. A Digitális Közösségi Alkotóműhelyekben a diákok megismerhetik és kipróbálhatják a legmodernebb technológiákat.


 

Kadétprogram indult

Az iskola 2020-ban együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Honvédséggel, mellyel visszatért katonai hagyományaihoz. Ennek keretein belül az iskola Honvéd Kadét Program elindítására kapott felhatalmazást. Az intézmény tanulói rendszeres látogatásokat tesznek katonai alakulatoknál, részt vesznek honvédelmi táborokban és kiemelt katonai rendezvényeken. A 3.5-ös átlag fölött teljesítő tanulók a Béri-Balogh Ádám tanulmányi ösztöndíjban részesülhetnek a szakképzési ösztöndíjon felül. Az iskola technikumi diákjaira is kiterjed ez a program, hiszen a katonai műszaki alakulatokban nagy szükség van a jó autós alapokkal rendelkező fiatalokra.


Az iskola közösségének fontosak a versenyek, a tanulókban nagy a küzdőszellem. Katonai küzdősport vagy lövészeti versenyeken, Haditornákon számolni kell a Csonkásokkal és a diákolimpia sportversenyeken is nagyon sikeresek a diákok.


Mind a két szakmai területen fontos, sőt elvárás a nyelvtudás. Ezen elvárást erősíti az iskola Erasmus+ projektjeivel. Németországi, olaszországi és spanyol partnerek műhelyeiben tölthetik a diákok szakmai gyakorlatukat.

Autós iskolaként népszerűek a diákok körében a rendszeres gyárlátogatások. A kecskeméti Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft., a győri Audi gyár kedvelt célpontok, de az Autó Motor Tuningshownak is rendszeres vendégei az iskola diákjai. Nagy hagyományokra tekintenek vissza rendezvényeik, minden évben szerveznek Családi Napot, szalagot tűznek, a kezdő évfolyamot gólyaként avatják és egyedülálló módon a végzősök elmondhatják magukról, hogy kétszer ballagnak. Egyszer úgy, mint sokan mások, és mellette autóval is végigvonulnak a városon. A rendezvényeken rendszeresen szerepel az iskola zenekara is.

A Csonka János Technikum képzéseiről ide – www.csonka-szeged.edu.hu - kattintva talál bővebb információt.

Ha szereted az autókat vagy érdekel a rendészet, akkor biztosan itt a helyed!


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.