Szeged

Szeged kedvenc frekvenciája a rádiózás világnapján (+videó)

Szeged kedvenc frekvenciája a rádiózás világnapján (+videó)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. február 13., kedd
Szeged kedvenc frekvenciája a rádiózás világnapján (+videó)

1946. február 13-án indult az ENSZ első saját rádiója, aminek tiszteletére 2012 óta minden évben ezen a napon tartják a rádiózás világnapját. A rádió a tömegtájékoztatás egyik legelterjedtebb eszköze, napról napra nő a fontossága az online- és mobil technológiáknak köszönhetően. Szegeden a Rádió 88 jóvoltából széles tömegek értesülhetnek a legfrissebb hírekről, hallhatják a legtrendibb zenéket.

 

 

A rádió, az elme színháza

A világnap, és maga a rádiózás kapcsán Nacsa Norbert, a Rádió 88 vezetője osztotta meg lapunkkal a gondolatait. Norbi először lemezlovas volt, az emberek szórakoztatása motiválta már akkor is, ez pedig nem változott akkor sem, amikor a rádiós pályára lépett.

Én zenei szerkesztő voltam legeslegelőször 1990-ben, '91-ben a rádióban, az még nem a Rádió 88 volt, hanem egy nagyon régi rádiós vállalkozás, a Tisza Rádió. Aztán utána szépen lépkedtem előre, csináltam gyakorlatilag mindent, amit a rádióban lehet csinálni, még híreket is mondtam. Volt többféle rádió, dolgoztam országosnál, dolgoztam helyinél

- mondta Nacsa Norbert.

Az elme színházának is hívják a rádiót, ez engem gyakorlatilag elvarázsolt már nagyon fiatalon - emlékezett vissza.

Valahogy ez az egész, hogy a rádióban lehet beszélni az emberekkel, és lehet zenéket lejátszani, ez valahogy engem borzasztóan elvarázsolt.

Magának a kereskedelmi rádiózásnak az Egyesült-Államok az őshazája, és ez az őshazának a hangulata, ami a 80-as, 90-es évek amerikai rádiózásnak a színe-java, az engem teljesen magával ragadott - tette hozzá.

A Rádiózás világnapja a Rádió 88-ban

 


Rengetegen azt mondták, hogy Rádió 88 maga a rádió számukra, mindent szeretnek vele kapcsolatban, sok pozitív megerősítést kaptatok, valamit mégis jól csinálhattok.

Az ember azzal kapcsolatban, amit csinál, legalábbis én így vagyok vele és itt a kollégák is így vagyunk vele, hogy állandó bizonytalanságban vagyunk, hogy jó-e az, amit csinálunk, nem jó az, amit csinálunk. Ugye folyamatosan próbálunk változtatni, próbálunk figyelni arra. 

A korábbi lemezlovas mondása úgy tartja, hogy a rádió az olyan, mintha diszkóban kellene játszani: 

le van falazva a pultnak az eleje, és nem látja az ember a táncolókat, nem tudni, hogy ez most nekik jó, nem jó, akarnak ők most közlekedési híreket hallgatni, nem akarnak, akarják most ők ezt a fajta zenét nem akarják, mást szeretnének. Szeretik, nem szeretik, elkapcsolták, és már csak mi vagyunk itt néhányan, akik a stúdióban hallgatjuk.

Az egész feldolgozás az egy ilyen állandó tanulási folyamat - emelte ki.


Van élet a rádiózásban

A múltkor egy ismerősöm a videokölcsönzőhöz hasonlította a rádiót. Ez nekem nagyon rosszul esett, és utána napokig ezen gondolkoztam, hogy vajon maga a rádió az tényleg olyan, mint a videokölcsönző? És hogy egyfajta ilyen lejtőn vagyunk és egy ilyen végjáték?

- tette fel magának a kérdést a Rádió 88 vezetője, aki örömmel látta, hogy "pont a ma reggel jött ez a rengeteg üzenet a rádiózás világnapjával kapcsolatban."

Látom, hogy az interneten mennyien hallgatnak minket egy adott időpillanatban, látom a kutatásokat, hogy a kutatások szerint mennyi szegedi választja nap mint nap a Rádió 88-at, akkor így mindig azért megnyugszom, hogy azért nem olyanok vagyunk, mint egy videokölcsönző, vagy egy DVD-kölcsönző, hanem hogy ebben még van kraft és van benne élet.

Magyarországon 70-80 százalék azoknak az embereknek az aránya, aki rádiót hallgat, kijelenthető, hogy maga a műfaj egyáltalán nem halott. A földfelszíni televíziózásban egymillió nézőt veszítettek a tévék 2022-ről 2023-ra. A rádiózásban pedig még mindig felfelé mennek a számok, tehát még mindig egyre több hallgató van. 

"Az, hogy emberek műsort készítenek embereknek, szórakoztatnak embereket, elmondják a véleményüket embereknek, ez van, és ez akkor is létezik, hogyha esetleg az FM rádiózás teljesen meg fog változni és át fog alakulni."

A Rádió 88 két műsorvezetője, Nemes Roland és Szécsi Marcell osztotta meg gondolatait, személyes érzéseit a rádiózás világnapjának alkalmából:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.