Szeged

Politikai hangulatkeltésbe ment át az "Erdő vagy iskola?" fórum

Politikai hangulatkeltésbe ment át az "Erdő vagy iskola?" fórum

Ellentmondások sokaságába ütköztek

Kovács György
2024. február 1., csütörtök
Fotó: Kovács György/Szeged Ma
Politikai hangulatkeltésbe ment át az "Erdő vagy iskola?" fórum

Az IH Rendezvényközpontban "Erdő vagy iskola?" címen tartottak lakossági fórumot, amelyet az adatkezelési botrányba keveredett aHang nevű szervezet hozott össze.

 

"Erdő vagy Iskola?" lakossági fórum. Fotó: Kovács György/Szeged Ma

 

Az eseményen részt vett Mihálik Edvin momentumos zöldtanácsnok, illetve a DK-s Fodor Antal, a terület önkormányzati képviselője. Előttük megszólaltattak több személyt is a környezetvédelem fontosságáról. Az első előadó azonban azt is kapásból elárulta felszólalása elején, hogy elsősorban arra kérték fel őket, hogy az érzelmekre próbáljanak hatni előadásaikkal.

A csereerdő ellen ellenérvként hozták fel többen is, hogy az új fák nem pótolják egyből az öregebb fákat, valamint egy új erdő telepítése költséges - mondjuk utóbbit a Szeged-Csanádi Egyházmegye állná, nem az önkormányzat, így ez is csak a közhangulat fokozására szolgált.

Kiss-Rigó László korábban kijelentette, hogy nem egy gondozott, karbantartott erdőről van szó, hanem egy rekreációra alkalmatlan, szennyezett és elhanyagolt területről, melyet rendeznének, ez pedig egyértelmű fenntarthatósági értéknövekedést jelentene a városnak.

Ezt követően több ellentmondásos mondat is elhangzott. Az előadások során szóba jött az is, hogy az elmúlt 100 évben majdnem megduplázódott Magyarországon az erdők száma, mindeközben Szegeden alig található - hiába vezeti 22 éve Botka László a várost, amely idő alatt bőven lehetett volna ezen változtatni. 

Vicces módon pozitív szegedi példának felhozták a Kállay ligetet, hogy ott bezzeg parkerdőt létesítenek, csakhogy ez a gyakorlatban jó ideje tartó fairtást jelent. 

A fórum során még Magyarország Erdészeti Webtérképe is előkerült. A vitatott terület 34-es sorszámmal ellátva látható. Botka László szerint ez védi meg Szeged városát attól, hogy a nyugatról jövő porban ne fuldokoljunk - mindenki eldöntheti a fórumon is bemutatott térkép alapján, ez valóban ellátja-e ezt a feladatot. 

Magyarország Erdészeti Webtérképe.

 

Egy későbbi felszólaló rá is erősített a látható dologra: a terület annyira jelentéktelen méretű, hogy korábban nem is javasolták a védetté tételét - persze most a beruházás óta már nem így gondolják, mint elhangzott, eddig csak elkerülte a figyelmüket apró mérete miatt. 

Az eseményre felszólalóként Szegedre keveredett Kübekháza polgármestere, Molnár Róbert is, aki szintén kiemelte, arra kérték meg, hogy a lelki és emocionális oldalról közelítse meg a témát. Ennek igyekezett is megfelelni, ő már egyenesen gyermekeink porban fuldoklását vizionálta, az egyházi iskola építését pedig esztelennek nevezte. Majd kezdődött a nyílt politikai haszonszerzés, amiről az egész erdőügy szól - azt kezdte el fejtegetni, hogy a finnyáskodást félre kell tenni és pártfüggetlenül szembe kell szállni a "korrupt", "gonosz" és "rothadó" hatalommal.

A politikailag feltüzelt közönségnek ezután az aHang szervezője kezdett el kampányolni más, országos beruházások ellen. 

Végül ebbe az eredeti témától teljesen elszakadt hangulatba csatlakozott be Mihálik Edvin, akit Botka László maga helyett küldött, hogy képviselje a várost. A képviselő nehezményezte, hogy az általa generált műbalhéra nem volt vevő a sem a kormány, sem az egyház és így nem is vettek részt az eseményen. 

A zöldtanácsnok ezután elmondta, a "teljes zöld védvonalat" településképi védelem alá akarták vonni, majd hozzátette, az önkormányzat feladata, hogy ne fuldokoljon porban a város. Az egész szépséghibája, hogy a térkép alapján is látszik, ez a zöld védvonal nem létezik, csak foltokban van itt-ott és a városvezetés ennek kiépítését soha nem is kezdte el, pedig lehetőség bőven lenne, illetve volt rá. Mi több, zöldtanácsnokként fákat írt ahelyett, hogy egy valódi zöld védő sávot telepítene, ami elmondása szerint kötelessége is lenne a városvezetésnek.

A felszólalók sorából Fodor Antal sem hiányzott, aki a korábbi események álszenteskedését folytatva a teremtésvédelemről kezdett beszélni. Végül a Szent Gellért Fórum geotermikus fűtését kezdte bírálni, ami szerinte környezetszennyező. Mindezt úgy, hogy csak most indított vizsgálatot a vízminőség összetételére. 

A városvezetés által védett terület. Fotó: DM/Gémes Sándor

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.