Szeged

Szegedi tudósok: Bite Pál a kémiai tudomány kandidátusa

Szegedi tudósok: Bite Pál a kémiai tudomány kandidátusa

1948-ban a szegedi egyetemen doktori fokozatot nyert

Márton Andrea
2024. január 13., szombat
Szegedi tudósok: Bite Pál a kémiai tudomány kandidátusa

Sorozatunkban bemutatjuk szegedi kötődésű, tudomány valamely ágával foglalkozó személyeket. E heti részben pedig Bite Pál - a magyar kémikus, a kémiai tudomány kandidátusának életébe kalauzoljuk el.

 

Élete
 

Bite Pál 1914. november 2-án született Szegeden. Értelmiségi családban született, apja tanító volt. Közép-, majd felsőfokú tanulmányait követően 1937-ben, szülővárosában, a szegedi tudományegyetem matematika-fizika szakán szerzett tanári oklevelet. A következő évtől 1940-ig ugyanott vegyészeti tanulmányokat is folytatott. 1941-ben a kolozsvári egyetemen helyezkedett el, ahol tanársegédként oktatott a szerves kémia tanszéken, 1945-ig. A második világháborút követően visszatért szűkebb pátriájába, ezen belül Csongrádon, később Budapesten dolgozott középiskolai tanárként. 1948-ban a szegedi egyetemen doktori fokozatot nyert.

 

1954-ben pedig a kémiai tudományok kandidátusa fokozatot is megszerezte, A Tollens-reakcíóval kapcsolatos vizsgálatok című disszertációjával.

Ugyanabban az évben a Gyógyszeripari Kutató Intézethez került, ahol elsősorban növénykémiai témákkal foglalkozott. Nem távolodott el azonban az oktatástól sem, sőt több kémiai tankönyvet is írt – társszerzőkkel –, ipari technikumok számára. Számos tudományos közleménye és szabadalma jelent meg, előbbiek jelentős része angol nyelven. 

Munkássága során jó szervező és irányító képességről tett tanúságot, ennek elismeréseként a Magyar Tudományos Akadémia Szerveskémiai Bizottságában annak titkárává választották meg.

1962-ben Losonczi Pál akkori földművelésügyi miniszter indítványozta egyetemi tanárrá történő kinevezését a Kertészeti és Szőlészeti Főiskola Kémiai Tanszékére, az azonban még tisztázást igényel, hogy meg is kapta-e ezt a kinevezést.

1989. április 30-án Budapesten hunyt el Bite Pál.

 

Elismerései

 

  • A Magyar Népköztársasági Érdemérem ezüst fokozata

 

Főbb művei

 

  • A Tollens-reakcíóval kapcsolatos vizsgálatok. Kandidátusi értekezés, 1954.
  • Solanum Alkaloide IV. Über den Abbau des Solasodins (I., Tuzson Pállal, Acta Chim. Acad. Sci. Hung. 1958. 17.)
  • A Gyógyszeripari Kutató Intézet 10 éves működése 1950-1959 (dr. Bagdy Dániellel, dr. Magyar Károllyal és Hajós Andorral)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.