Szeged

Városrészek: Szeged kialakulása

Városrészek: Szeged kialakulása

Kovács György
2023. december 1., péntek
Fotó: Szeged és környékének térképe 1713-ban
Városrészek: Szeged kialakulása

Szeged gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, azonban arról kevésbé szokott szó esni, hogy önmagában a városrészek mekkora és milyen múltat birtokolnak. Ennek ismertetésére indítunk el egy hetente megjelenő sorozatot Szeged városrészeiről. Azonban mielőtt mélyebbre ásnánk magunkat, érdemes megemlékezni Szeged eredeti földrajzáról, amely alapjaiban határozta meg a későbbi városfejlődést. Továbbá érintőlegesen a város kialakulásáról.

Ma már egy szegedi számára is felismerhetetlen lenne az a táj, amely honfoglaló őseinket fogadta Szeged térségéhez érkezve. Akkoriban a tiszai ártérből több sziget emelkedett ki. Az eredeti domborzat hármas tagozású. A legmagasabb ártérből kiemelkedő hátság a mai belváros keleti része, amelyre később a vár és a Palánk is épült. Mintegy másfél kilométerre tőle délnyugatra húzódott egy másik hátság, amely a mai Alsóváros magja. A harmadik hátság ennél jóval tagoltabb volt, a Tisza vízszintjétől függően 6-7 sziget emelkedett ki a mai Felsőváros területén. 

A terület földrajza ideális élőhelyet nyújtott a történelem folyamán számos népcsoportnak. A Tisza és a Maros nem csak védelmet és élelmet biztosított, de hajós kereskedelemre, szállításra is lehetőséget adott. A Szeged körül elterülő, legelőkben és vadakban bővelkedő síkságon pedig már a honfoglalásnál megvetették magukat a magyarok, amelyet számos régészeti lelet igazol.

Részint a szigetekre tagoltság, másrészt a különböző ártéri szigetek különböző adottságai miatt, több település alakult ki még a mai körtöltésen belül is, és ezek egységet még a középkor végére sem alkottak, még jogilag sem.

Egy 1713-as térképen is jól látszódik, mekkora hatással volt a város kinézetére, a városrészek kialakulására az egykori szigetes szerkezet:

Fotó: Szeged és környékének térképe 1713-ban. 

 

Szeged neve

A szögediesen Szögednek mondott városnév írott forrásban először 1138-ban Cegedi alakban tűnik fel, majd 1183-ban Siggedin formában. A hódoltság alatt már jóval ismerősebb változatokban emlegetik a várost: Nagyszeged, Mezőszeged, Mezőnagyszeged, Mezőnagyszöged, Végszeged, Végszöged, Vígszöged.

Az elnevezés eredetére két fő elmélet van, de számos teória született már.

Egy embör egy szöget leszúrt, ez lösz a város közepe

- vélekedtek még a helybéliek a 20. század elején a város nevének eredetéről. Ezzel ellentétben, bár a legtöbb kutató szintén a szeg/szög szóból eredezteti a város nevét, csak éppen teljesen más értelemben.

A vezető elképzelés, hogy a Tisza és a Maros összefolyása következtében keletkezett szeg/szög szóból, illetve a hajdan főnevet alkotó ed ragból jött létre a Szeged szavunk. 

A másik fő elképzelés a város egykori földrajzát veszi alapul, miszerint a sziget szóból származik Szeged elnevezése - amely egyébként etimológiailag összefügg a szög hajlatot, éket, sarkot jelölő szavunkkal.

Egy azonos azonban az összes elméletben: a Szeged szót csakis a magyar nyelvből lehet levezetni.

 

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.