Egyetem

Kisbuszok egy nagy cél érdekében

Kisbuszok egy nagy cél érdekében

A Tanítsunk Magyarországért Alapítvány az SZTE mentorálási munkáját segítette

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 14., kedd
Kisbuszok egy nagy cél érdekében

A Tanítsunk Magyarországért Alapítvány hét kisbuszt adományozott a Szegedi Tudományegyetemnek a mentorálási munka segítése érdekében. Az ünnepélyes átadón, melyet kedd délben a József Attila Tanulmányi és Információs Központ előtt tartottak, az Alapítvány képviseletében jelen volt dr. György László gazdaságstratégiai feladatokban való szakmai közreműködésért és a Tanítsunk Magyarországért program koordinációjának ellátásáért felelős kormánybiztos. A Szegedi Tudományegyetemet dr. Fendler Judit kancellár és prof. dr. Rovó László rektor képviselte. A mentorálásban résztvevő 18 általános iskola közül az Orosházi Vörösmarty Mihály Általános Iskola Czina Sándor és Rákóczitelepi Tagintézménye volt jelen a rendezvényen.

A szimbolikus szalagvágás pillanata.

 

Az SZTE hatodik féléve, 2021 óta az ország egyetemei közül az egyik legnagyobb hallgatói létszámmal vesz részt az országos programban. Ezalatt 450 mentor több mint 1200 általános iskolást mentorált a régió kistelepülésein.

Sok hallgató több féléven keresztül segítette mentoráltjai pályaválasztását és élményszerzését. A program sikerét a gyerekek mellett a szülők és a pedagógusok visszajelzései is igazolják.

A beszédében dr. György László elmondta, hogy a Tanítsunk Magyarországért program keretében a Szegedi Tudományegyetem kapta a legtöbb kisbuszt. Méghozzá azért, mert itt vannak legmesszebb azok a települések, amelyek a mentorprogram részét képezik.

Fontos szerepet töltenek be a kisbuszok, hiszen ezek a települések a továbbtanulás lehetőségeitől távol esnek.

A buszok átadásával azt is ünnepeljük, hogy a lehetőségeink adottak, a céljainkra tudjunk koncentrálni az akadályok helyett, hogy a befektetett munka gyümölcsei teremjenek.

A mentorok gyümölcse az, ha az átalános iskolás diákok jól érzik magukat a programban. Az egyik legfőbb cél, hogy mindenki megismerhesse, hogy miben a legtehetségesebb, a mentorok pedig megmutatják az utat. 

Ebben reményeim szerint nagy segítségre van nektek az, hogy a környező településeken kívül, más településeket is megismertek az ottani munka és továbbtanulási lehetőségekkel.

A kormánybiztos hangsúlyozta, hogy az ünnep egy remek lehetőség arra, hogy együtt tudjon örülni mindenki, aki ennek részese, és megélje a hála érzését.

A járművek az ünnepélyes átadó helyszínén parkoltak.

 

Az ünnepségen dr. Rovó László rektor is felszólalt, aki hangsúlyozta, hogy maga az ötlet fantasztikus volt, és az hogy ilyen körülmények között megvalósult a projekt, az talán még inkább fantasztikusabb. Klebelsberg Kunótól idézett a rektor úr:

Az ország jövőjét az oktatás jelene fogja meghatározni.

Azt hogy ez a folyamat mennyire fontos, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Mórról és Kisújszállásról is Nobel-díjast köszönthetünk - emelte ki dr. Rovó László.

Egy kettős cél, hogy meg kell találni a tehetségeket, és mindenkiben megtalálják a tehetséget.

 

Ez az ami a modern oktatásban meg kell jelenjen, és gyakorlatilag ez fogja oda vinni az országot, hogy ezeket a célokat megtudjuk valósítani minannyiótok számára.

Karikó Katalin és Krausz Ferenc nevének megemlítése nem maradhatott el, amikor a célok megvalósításáról beszélt a fiatalabb generációknak Rovó László.

Aki részt vesz ebben a programban, annak lehetősége lesz arra, hogy egészen eddig a magasságig el tudjon jutni. Mi, a Szegedi Tudományegyetem dolgozói, vezetői, tanárai, azért dolgozunk, hogy ti ide eljuthassatok. 

A következő években fontos szolgálatot nyújtanak a járművek.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.