Szeged

Az egészségügyi ellátás új dimenzióját teremtik meg Szegeden

Az egészségügyi ellátás új dimenzióját teremtik meg Szegeden

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 9., csütörtök
Fotó: Kovács-Jerney Ádám
Az egészségügyi ellátás új dimenzióját teremtik meg Szegeden

Európában is egyedülálló módon, telemedicinális rendszerre épülően teremtik meg az egészségügyi ellátás új dimenzióját a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályán. Az ellátás fókuszában a betegségekkel való eredményesebb megküzdés támogatása áll.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám. 

 

Az SZTE SZAKK Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályának célja a szív- és cukorbetegségből adódó egészségkárosodások minél hatékonyabb megelőzése, és a kialakult funkciózavarok gyógyításának újszerű szemlélettel történő megközelítése. A gyógyító tevékenység programozottan történik, amelynek során a betegséggel és kezelésével kapcsolatos ismeretek átadása mellett, telemedicinális eszközök (szívfrekvencia monitorok, táplálkozásnaplók, vérnyomás és vércukorszintmérők, testsúlymérlegek) használatának elsajátítására is felkészítik a betegeket, majd ezen készülékek adataira támaszkodva, negyedévig távolból segítik a páciensek otthoni rehabilitációját.

Dr. Kósa István osztályvezető arról beszélt, hogy az egészségügyi ellátórendszer felelőssége, hogy a beteget a rendelőajtón kívül is támogassa, legalább negyedévig, de ha mód van rá, akkor hosszabb ideig otthonukban.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Kardiometabolikus Rehabilitációs Osztályát olyan páciensek vehetik igénybe, akiknél már igazolták a szív-érrendszeri betegség jelenlétét, illetve rizikótényezőik miatt fokozottan veszélyeztetettek az ilyen betegségek kialakulásában. Az osztály legfontosabb küldetése a minőségi szekunder és tercier prevenció megvalósítása egy szélesebben értelmezett betegkörön, ezzel a súlyos szövődmények kialakulási esélyének mérséklése. Az osztály új profiljának, munkamódszerének kialakítása arra a felismerésre épül, hogy az évtizedek alatt rögzült életmódi szokások egy pár perces orvos-beteg találkozással rendkívül ritkán állíthatók új pályára. Sokkal több időre van szükség ahhoz, hogy a betegek megértsék, mely folyamatok elcsúszása juttatta őket aktuális állapotukba, illetve mit kell maguknak is tenniük a további ártalmak minimalizálása érdekében.

Fotó: Kovács-Jerney Ádám. 

 

Az osztály 2023 márciusában kezdte meg új típusú működését. Az ellátási igények figyelembevételével a 15 ágyas részlegen olyan modell értékű szolgáltatási rendszert alakítottak ki, amely a klasszikus, 3 hetes fekvőbeteg ellátásnál rövidebb, 5 napos fekvőbeteg ellátás mellett, minimum 3 hónapig támogatja a páciensek életmódváltozását saját, otthoni környezetükben.

A páciensek elsősorban az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Belgyógyászati Klinika Kardiológiai Centrumából, illetve Anyagcsere Centrumából kerülnek az osztályra, de van lehetőség a háziorvosi körből is beteg referálásra az osztály ambulanciáján történt megítélés után.

A Szegedi Tudományegyetemen korábban létrehozott InClouded Telemedicinális Rendszer szolgáltatásai a betegek otthoni, önálló életét ezen adatok távoli áttekintése, konzultálása révén támogatják.

Az Európai Unió korábbi Horizont pályázata keretében a szolgáltatási tervet spanyol, portugál, olasz, német, svájci szakértőkből álló mHealth Hub konzorcium több körben értékelte, és megvalósításra javasolta.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.