Bulvár

Megbukott a műtrágya biznisz

Megbukott a műtrágya biznisz

2017. január 24., kedd
Megbukott a műtrágya biznisz

Hamis számlákkal csökkentette áfáját egy műtrágyával üzletelő kecskeméti férfi. A NAV dél-alföldi pénzügyi nyomozói őrizetbe vették - közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága.

A férfi cégei nevében rendszeresen szerzett be műtrágyát áfa nélkül, azaz nettó áron főként Lengyelországból és Szlovéniából. A termékek magyar értékesítése után fizetendő áfáját úgy csökkentette, hogy a műtrágya beszerzését hamis belföldi számlákkal is igazolta. Még a látszat kedvéért sem törődött a fiktív számlák ellenértékének átutalásával, az EKÁER bejelentésekkel,és az árukészlet papíron történő felhalmozódásával. Sőt, fény derült arra is, hogy a fiktív számlákat kiállító cégek élén elhunyt, illetve nem létező külföldi személyek szerepeltek a nyilvántartásokban. Több mint 1,2 milliárd forint áfa megfizetése alól bújt ki. A pénzügyi nyomozók a költségvetésnek okozott kár megtérülésére ingatlanokat, járműveket, követeléseket zároltak, emellett vetőmagot és több mint kétszáz tonna műtrágyát is lefoglaltak. A férfit különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki gyanúsítottként, majd őrizetbe vették. Jelenleg előzetes letartóztatásban van. A bűncselekmény büntetési tétele akár tíz évig terjedő szabadságvesztés is lehet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.