Bulvár

Macskarácsony – mire figyeljünk, hogy az ünnepek ne a házi kedvenc miatti aggódással teljenek?

Macskarácsony – mire figyeljünk, hogy az ünnepek ne a házi kedvenc miatti aggódással teljenek?

2015. december 26., szombat
Macskarácsony – mire figyeljünk, hogy az ünnepek ne a házi kedvenc miatti aggódással teljenek?
macskaracsony

A kisállattartók ebben az időszakban gyakran az ajándékvásárlás mellett amiatt is aggódnak, hogy vajon mivel várja őket haza a karácsonyi rokonlátogatásból kimaradt kutya, macska. A zavartalan ünnepléshez igyekeztünk néhány tippet összegyűjteni számukra.

„Mi élvezzük, hogy játszik a macska a gömbökkel, a lenti díszeket direkt neki szánjuk” – mondta egy macskatartó kollégánk, amikor arról kérdeztük, hogyan teszik cicabiztossá a karácsonyfát. De mi a helyzet akkor, ha nem kívánom háromszor egymás után felállítani a fát, miután a macska átszáguldott alatta, s úgy érzem, hogy „állok a földön, nézem az eget, vágyom rá, hogy távol legyek”, mint ahogy az azonos nevű állatról szóló, de nem a karácsonyhoz kapcsolható Kispál és a Borz dalban éneklik? A szakértők azt tanácsolják, hogy javasolt beburkolni a karácsonyi égők vezetékeit, mert gyakran előfordul, hogy megrágják ezeket a kutyák, vagy a macskák. Ha elmegyünk otthonról, vagy nem tudunk kellő figyelmet adni házi kedvencünknek, érdemes a karácsonyfát és az állatokat elszeparálni egymástól. Ha mégis beengedjük a kedvencünket, inkább a szekrények közelébe állítsuk a fát, s ne kikötözzük, a macskák hajlamosak extrém magasságokból megközelíteni célpontjukat, nem figyelve a vékonyka akadályokra. Kis lenyelhető díszeket ne helyezzünk el a lakásban. A gömbök, a szaloncukrok mind pofozásra alkalmas tárgyak, ez utóbbiak közül különösen a kakaót tartalmazó édesség veszélyes a kutyák és macskák számára, ez nagyobb dózisban mérgezést okozhat. A díszeket drót helyett cérnával rögzítsük, s a gyanúsan, csomagolással együtt eltűnő szaloncukrok miatt is aggódhatunk, ha a kutyára terelődik a gyanú, ez utóbbi papírja ugyanis problémákat okozhat a bélrendszerében. A karácsonyi ajándékok csomagolásakor a macska hajlamos „vadnak” tekinteni kezünket, amivel vágjuk ki a csomagolópapírt, ez vágásokat okozhat a mi karunkon, s az ő mancsán, arról nem beszélve, hogy a csomagolóanyag is mehet néha a kukába ezt követően. Szintén szeretik megrágni az ajándékok összekötésére használt szalagokat. Tapasztalataink szerint egyes macskák akár meg is eszik a tűlevelet, de ha ezt nem teszik, akkor is könnyedén a szőrükbe ragadhat, s így széthordhatják a lakásban. Ha a macska szemébe kerül a tűlevél, érdemes állatorvosi segítséget kérni, az ügyelő állatorvosok listáját az

alábbi linken

érhetik el. Ivartalanítás utáni sebek, vagy más műtéti hegek is könnyen újból feltépődhetnek játék közben, amit az állat gyakran észre sem vesz. Kisebb vérzés esetén Betadine segíthet, s nem árt bezárni hordozójába is az állatot, ha nem nyugodt. Nagyobb probléma tapasztalásakor viszont inkább telefonáljunk az állatorvosnak, mert lehet nagyobb a baj. Ne hagyjuk az állatokat egyedül égő gyertyával, ez sem a kutya, sem a macska, sem a ház számára nem jár előnyökkel, az állat gyakran nem ismeri fel, hogy milyen meleg a láng, csak ha már túl késő. A csillagszóró szintén vonzza őket, ez is okozhat sérüléseket, inkább csukjuk ki a kedvencet, amíg elégetjük. Ha hosszabb időre utazunk el, kérjünk meg valakit, hogy rendszeresen nézzen rá a kisállatra. Az etetés mellett a tisztaság sem mellékes, egyes macskák csak akkor hajlandóak az almot használni, ha ki lett ürítve fölös tartalma.

A zavartalan ünnepléshez igyekeztünk néhány tippet összegyűjteni a kutya- és macskatartók részére.KLIKK: http://szegedma.hu/?p=598559

Szerző: Szegedma Hírportál2015. december 26.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.