Bulvár

Barna alpaka csikók sora a Szegedi Vadasparkban

Barna alpaka csikók sora a Szegedi Vadasparkban

2015. december 3., csütörtök
Barna alpaka csikók sora a Szegedi Vadasparkban
alpaka_csiko_vadaspark

Idén negyedszerre örülhettek alpaka csikó születésének a Vadasparkban.

"Idén már számoltunk be alpaka csikó születéséről, azonban nem tudjuk megunni, hogy ne büszkélkedjünk újra és újra egy-egy újabb jövevény érkezésével. Bár idén úgy hasonlítanak a kis alpakák egymásra, mintha testvérek lennének, pedig csak félig, hiszen csupán az apjuk ugyanaz. És legyen bármilyen színű az anya, barna vagy világos, az összes csikó, mind a négy Lima, a csődör csokibarna színét örökölte. Bár az alpakák színe változatos, mégis a szőre minősége alapján különböztetnek meg két változatot: a gyakoribb, tömöttebb és rövidebb szőrű huacaya, és a ritkább, hosszú szálú, könnyebben megmunkálható gyapjút adó suri alpakát. Bár a spanyol hódítók révén az alpaka tenyésztés majdnem megszűnt Dél-Amerikában, idővel az európaiak is felismerték gyapjának kitűnő minőségét, idővel újjá éledt. Sőt, világszerte számos országban – hazánkban még nem – ma már nagy hagyománya van az alpaka tenyésztésnek. A törzskönyves, minősített egyedek igen értékesek is lehetnek, egy-egy magas tenyészértékű példány akár több tízmillió forintnak megfelelő összegért is elkelhet az aukciókon. A Szegedi Vadaspark alpakái nem részei ilyen törzskönyvnek, így nem is kell külön biztonsági őrnek vigyázni rájuk, viszont a szépségükről bárki meggyőződhet, aki megtekinti a családot a dél-amerikai körút mentén lévő kifutóban, a lámákkal szemközt.

Télköszöntő a Vadasparkban december 12-én

December 12-én, szombaton tartjuk állatkertünk utolsó idei rendezvényét Vadasparki télköszöntő címmel. Bár a meteorológiai tél kezdete december 1-e, s az eddigiek alapján úgy látszik, a valaha fagyos évszakunk nem biztos, hogy zord mínuszokat hoz, de ennek ellenére az állatok segítése most sem maradhat el. Ugyanis nálunk egy téli rendezvény sem szól másról, mint az állatszeretetről, az állatokról való felelős gondoskodásról. Készítünk majd tartalmas és tápláló ennivalót a nálunk szabadon élő állatoknak, lesznek látványos állatetetések, sőt állatsimogató is. A fázósabb vendégeinket pedig meghívjuk egy meleg teára a Természetvédelmi Oktatóközpontba. Kezdjük a programok felsorolását mindjárt az állatokról való gondoskodásról. 10.00 és 15.00 óra között madárkalács gyúrására invitálunk mindenkit – természetesen a hozzávalókat mi adjuk – amelyből kérjük, mindenki legalább kettőt készítsen: az egyiket természetesen készítője hazaviheti, a másikat pedig gondolva a Vadaspark erdejében telelő madarakra, ajánlja fel nekik. E kézműveskedés a meleg Oktatóközpontban zajlik majd, ahol egy Teá-zoo üzemel ebben az időben, gondolva arra, hogy sokan a kora délelőttől délutánig zajló látványos állatbemutatókat, állatetetéseket tekintik meg a szabad ég alatt. Az első ilyen esemény máris csábító, gondoljuk sokak számára, mégpedig azért, mert 9.30-kor Babó, a kézben nevelt bájos pápaszemes kispingvin mutatkozik be a felnőtt vízimadarak látványos etetését követően. 10.00 órától pedig először a tajga torkosborza, a rozsomák kapja meg az általunk csalafintán kikészített táplálékát, majd ezt követően a szintén zord ázsiai vidékeken élő szibériai tigris különleges etetésére kerül sor. Azért, hogy a hozzánk délután érkezők is lássanak valami lenyűgözőt, az Északi-tengerben élő borjúfókák játékos tréningje 14.00 órakor kezdődik, természetesen a programból már ki nem hagyható idei borjú, a bájos Helga lelkes közreműködésével. Az Oktatóközpont mellett egész nap a sok-sok kis állat lakóhelyéül szolgáló Terrárium-ház is mindenki rendelkezésére áll majd melegedőként, de szintén 10.00 és 15.00 óra között a bátorságot próbára tevő állatsimogató programja okán is. Emellett, a hagyományainknak megfelelően, feldíszítjük az állatok karácsonyfáját – olyan különleges díszekkel, amelyek nem csak ékesítik a fenyőfát, hanem táplálékul is szolgálnak a vadasparki erdőben élő állatoknak. Végezetül el szeretnénk oszlatni azt a tévhitet, hogy télen nem látni semmit a Vadasparkban, sőt, sokan még ma is úgy tudják, hogy ilyenkor nem látogatható az állatkert. A legtöbb állatunk azonban ilyenkor is megtekinthető, igaz a trópusi kismajmok csak a házban, de például a szavannák nagy emlőseit a kifutójukban láthatjuk a tél legnagyobb részében – kivéve persze a fagyos napokat. A szürke farkasok, szibériai tigrisek, borjúfókák és rozsomákok azonban kifejezetten ebben az időszakban vannak elemükben, érdemes ekkor is felkeresni őket! Erre minden nap, tehát még az ünnepeket alatt is lesz lehetőség.

Judó és tigrirs nyert

A Tessloff-Babilon Kiadó és a Zoofotó Kft. által támogatott fotópályázatunk őszi fordulóján olyan képeket vártunk, amelyek az állati színeket, mintázatokat mutatják be. Elsősorban olyan alkotásokra számítottunk, amelyek egyben meg is „magyarázzák” ezt a jelenséget, vagyis utalnak arra, miért is lettek ilyenné ezek az állatok. Több szép fotó is érkezett, de a fenti kritériumnak megfelelően már kevesebben pályáztak. Azonban nem volt okunk a kesergésre, érkeztek ötletes képek is, így tudtunk két nyertes hirdetni közülük. Talán nem véletlen, hogy a sisakos kaméleon volt a nyertes fotó témája. A Zsiráfház lakója az álcázás nagymestereként mutatja tehetségét a képen is, amelyet nem volt könnyű elkészíteni a terrárium üveg, fotózáshoz előnytelen fényviszonyok mellett. Hasonló kihívásokkal szembesült tigrirs nevű pályázónk is, aki a szakállas agámát fotózta a vörös lámpa alatt. Azonban neki is sikerült, és jól láthatjuk, milyen jól beleolvad száraz környezetébe a gyík a mintázatának és színének köszönhetően. Judó tehát a könyvkiadó, tigrirs pedig a Zoofotó Kft. felajánlását nyerte, gratulálunk a nyereményükhöz, de mindenkinek köszönjük, akik elküldték a pályaműveiket! A pályázat továbbra is folytatódik a téli fordulóval, a kiírás rövidesen olvasható lesz a Kiadó honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.