PROMO

Tavaszi nagytakarítás? Így óvhatjuk meg környezetünket!

Tavaszi nagytakarítás? Így óvhatjuk meg környezetünket!

2024. április 30., kedd
Tavaszi nagytakarítás? Így óvhatjuk meg környezetünket!
Forrás: Getty Images

 

A tavasz beköszöntével nemcsak a természet ébred, de lelkünk és otthonunk is friss energiákra vágyik. Ez minden szempontból az új kezdetek időszaka! 

 

A kuckózós hónapok után nincs is jobb annál, mint beengedni a friss levegőt és napfényt, megszabadítani a lakást a téli portól, valamint megtisztítani az ablakokat, búcsút intve az eső és hó maradványainak. Jöhet tehát a tavaszi nagytakarítás! Még mielőtt azonban belevágnánk, érdemes végignézni tisztítószereinket és megszabadulni a vegyszerektől hemzsegő készítményektől, hogy valóban tisztává varázsoljuk életterünket! Cikkünkben most környezettudatos takarítás tippeket adunk, hogy hogyan tehetjük élhetővé saját lakókörnyezetünket ráadásul úgy, hogy közben bolygónkat is óvjuk.

 

Mi a baj a hagyományos tisztítószerekkel?

A boltok polcain sorakozó tisztítószerek nagy része olyan vegyi anyagokat tartalmaz, amelyek káros hatással lehetnek az egészségünkre és a környezetünkre. Ha kicsit alaposabban elolvassuk a takarítószerek összetevőit, akkor jól láthatjuk, hogy ezek hemzsegnek az olyan kemikáliáktól, mint az ammónia, a klór, a triklozán vagy a ftalátok.

A levegőbe jutó kémiai anyagok allergiát, asztmát és egyéb légzőszervi problémákat okozhatnak, hatással lehetnek az endokrin rendszerre és a termékenységre.

Nemcsak az emberekre, hanem az állatokra nézve is komoly veszélyeket rejtenek, hiszen a vegyszerek megtapadnak a felületeken és súlyos egészségügyi problémákat okozhatnak kiskedvenceinknél, ha lenyalogatják vagy egyszerűen csak testük érintkezik velük.

Mivel a lefolyókon keresztül az élő vizekbe kerülnek, hosszú távon veszélyeztetik az ökoszisztémát.

Saját magunk és a környezetünk védelme érdekében tehát érdemes olyan tisztítószereket választani, amelyek természetes alapanyagokból készülnek. Emellett az is fontos, hogy tartsuk szem előtt a zero waste elveit, igyekezzünk minél kevesebb hulladékot termelni, amit például úgy is megvalósíthatunk, ha egyszerű konyhai alapanyagokból mi magunk készítünk takarítószereket. Ez jó a környezetnek és a pénztárcánknak is, ráadásul hozzájárulhatunk egy fenntarthatóbb háztartáshoz.

 

Milyen természetes tisztítószereket érdemes használni a nagytakarításhoz?

Most pedig lássunk néhány pénztárcakímélő, ugyanakkor környezetbarát tisztítószert!

 

#1. tipp: Ecet

Az ecet kiválóan fertőtlenít és antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik. Ráadásul minden helyiségben használhatjuk, így jó szolgálatot tesz az alapos nagytakarítás során.

Lássuk, mire jó az ecet!

Általános tisztítás - Vegyünk egy rész ecetet és keverjük össze két rész vízzel egy permetező flakonban. Ezzel az eleggyel tisztíthatjuk a csempét, a pultokat és a konyhai eszközöket.

Vízkő eltávolítása - Az ecet kiválóan működik a vízkő ellen. Vízzel keverve használhatjuk a csaptelepeken, zuhanyfejeken. Hagyjuk hatni egy ideig, majd egyszerűen törölgessük le.

Üvegfelületek tisztítása - Keverjünk össze ecetet és vizet, majd használjuk ezt a keveréket az ablakok, tükrök és egyéb üvegfelületek tisztításához. Mikrohullámú sütő tisztítása - Az ecet segít fellazítani és eltávolítani az ételmaradványokat, és a kellemetlen szagoktól is megszabadulhatunk.

Szőnyegek és kárpitok frissítése - Az ecetes víz hatékony a szőnyegek és kárpitok újjáélesztése során. Hagyjuk megszáradni, majd porszívózzuk át!

Mosógép tisztítása - A mosógép belsejében idővel vízkő és mosószer maradványok halmozódhatnak fel. Töltsünk ecetet a mosószeradagolóba, majd indítsunk el üresen egy 90°C-os programot!

A hűtő szagtalanítása - Ecetes vízzel alaposan mossuk ki a hűtőt, majd egy kis tálba betehetünk ecetet, így nemcsak tiszta, de szagmentes is lesz a hűtőszekrény.

 

#2. tipp: Szódabikarbóna

Most pedig jöjjön a másik Jolly Joker, a szódabikarbóna!

Szőnyegtisztítás - Szórjunk szódabikarbónát a szőnyegre, hagyjuk hatni egy ideig, majd porszívózzuk át! Ez amellett, hogy eltávolítja a szagokat, frissességet is kölcsönöz.

WC-tisztítás - Szórjunk szódabikarbónát a wc-kagylóba, majd dörzsöljük át alaposan a csészét.

Fém felületek tisztítása - Készítsünk pasztaszerű keveréket szódabikarbónából és vízből, majd töröljük át a csapokat, mosogatót, edényeket.

 

#3. tipp: Citrom

Ha esetleg idegenkedünk az ecet szagától, akkor használhatunk citromot is, ami kellemes illattal tölti meg a lakást, emellett hatékony a szennyeződések ellen.

Citromos tisztítószer - Keverjünk össze egy-egy evőkanál citromlevet és szódabikarbónát, hogy egy pasztát kapjunk! Ezzel a keverékkel ragyogóan tisztíthatjuk a mosogatót, a konyhapultot és a vízkővel borított felületeket.

Vízkő eltávolítása a csaptelepekről - Dörzsöljük át citromszelettel a csaptelepek vízkővel borított részeit.

Fa bútorok polírozása - Egy evőkanál citromléhez adjunk két evőkanál olívaolajat. A keverékkel tisztíthatjuk és polírozhatjuk a fa bútorokat. A citrom illata frissíti a helyiséget, az olívaolaj pedig ápolja a fafelületeket.

 

#4. tipp: Kávézacc

A felesleges kávézacc szintén kiváló súrolószer, és még a kellemetlen szagokat is száműzhetjük vele. De dugulásra is szuper megoldás, mert csersavtartalma miatt feloldja az összegyűlt szennyeződéseket a lefolyóban. Emellett jó szolgálatot tesz akkor is, ha edényeink átvették az ételek szagát.

Tudatos tervezés tavasszal is

Ha tavasz, akkor nemcsak a nagytakarítás kerül terítékre, de jó alkalom arra is, hogy megvalósítsuk néhány régi vágyunkat. Ha egy ideje már fenntarthatóbb háztartásban gondolkodunk, akkor például jól jöhet egy-két új gép a konyhába, például növényi tejek készítéséhez vagy kenyérsütéshez. Ez az időszak kiváló arra, hogy a tettek mezejére lépjünk! A költségek miatt pedig nem kell aggódni, szükség esetén kis összegű személyi kölcsönök állnak rendelkezésre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.