Bulvár

A vörösiszap-katasztrófáról vetít dokumentumfilmet a Duna Televízió

A vörösiszap-katasztrófáról vetít dokumentumfilmet a Duna Televízió

2015. október 1., csütörtök
A vörösiszap-katasztrófáról vetít dokumentumfilmet a Duna Televízió
A vörösiszap-katasztrófa ötödik évfordulója

Az öt évvel ezelőtt történt vörösiszap-katasztrófát felidéző dokumentumfilmet láthat a közönség vasárnap délután a Duna Televízióban.

Kakuk L. Tamás

, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) Közéleti és Dokumentum Főszerkesztőség vezető szerkesztője az MTI-nek elmondta: A vörös ár - A vörösiszap-katasztrófa 5. évfordulója című filmmel azt szeretnék láttatni, hogyan fogott össze a katasztrófában az érintett közösség, a társadalom, a hivatásos vonal - katasztrófavédelem, mentők, tűzoltók, honvédek - és a civilek. "Összefogás és önfeláldozás jelenik meg" - hangsúlyozta. Emlékeztetett arra, hogy 2010-ben Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája zajlott le. Október 4-én mintegy 700 ezer köbméter tömény nátronlúggal kevert vörösiszap árasztotta el az Ajka és Devecser között lévő Kolontár települést, mert a közeli timföldgyár vörösiszap-tározójának átszakadt az egyik tározója. A víz rendkívül erős, 13,5 pH értékű lúgot mosott ki. Az áradás végül három települést - Devecser, Kolontár, Somlóvásárhely - öntött el. Kakuk L. Tamás kiemelte: a dokumentumfilm megközelítése azért is különleges, mert "visszaemlékezős" interjúk születtek. "Látszik, ahogy visszatérnek az emlékek, az embereknek eszükbe jutnak a dolgok" - fogalmazott, hozzátéve: az áldozatok a mai napig elzárkózók és nehezen nyílnak meg, mivel felépítettek magukban egy gátat és egymásnak sem beszélnek a tragédiáról. A szerkesztő tájékoztatása szerint a film keretét annak a fiatalembernek a története adja, aki autójával indult menteni Kolontár vörösiszappal elöntött részére. A Torna-patak hídján kellett volna átkelnie, de nem láthatta, hogy a vörösiszap kimosta a híd előtti medret, így belezuhant, az ár elsodorta és csak órákkal később találták meg. Barátai a kabátjáról ismerték föl, a dokumentumfilmben ők is beszélnek a tragédiáról. A filmben megszólal és elmondja megrázó történetét a 70 fölötti

Olga néni

is, aki a katasztrófa idején három órát kapaszkodott a kerítésbe a mellmagasságig érő vörösiszapban. A mentést irányító polgármester arra emlékezik, hogy tömegével jelentkeztek és jöttek az ország minden részéről segíteni, lapátolni a hétköznapi hősök. A mentősök irányítója azt idézi fel, amikor a szabadnapos munkatársak értesültek a történtekről, azonnal jelentkeztek szolgálatra. A film kicsengése pozitív, hiszen szó esik az újjáépítésről és az újrakezdésről is - fogalmazott a szerkesztő. Véleménye szerint azonban azért is fel kell idézni ezt a megrázó eseményt, mert az "emberi emlékezet különös" és fontos eseményeket is töröl, egy felmérés szerint három és fél év alatt - fűzte hozzá. Az 52 perces dokumentumfilmet - amelynek előkészítő munkálatai már augusztusban elkezdődtek - szeptember első felében forgatták. A nézők vasárnap 16 órától tekinthetik meg a Duna Televízióban.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.