Bulvár

Vásárlástól a kerti partiig - alapszabályok kánikula idejére

Vásárlástól a kerti partiig - alapszabályok kánikula idejére

2015. augusztus 6., csütörtök
Vásárlástól a kerti partiig - alapszabályok kánikula idejére
nyar_hoseg_kanikula_mti

Tudja, milyen gyakran kell takarítani a hűtőt kánikula idején? És hogy mennyi hűtőtáskával érdemes elindulni a strandra? Lada Szilvia dietetikussal átvettünk néhány konyhatechnikai eljárást és élelmiszerbiztonsági alapszabályt. Vásárlástól a főzésig, strandolástól a kerti partiig számos hasznos tanácsot osztott meg velünk.

"Számos kórokozó az ételeinken keresztül jut a szervezetbe. A nagy kánikula kedvez a különféle baktériumok és gombák szaporodásának. A legyengült szervezetű emberek, idősek és gyerekek egészsége és annak megőrzése még nagyobb figyelmet igényel, hiszen az ő szervezetük érzékenyebben reagál a gyomorrontásra vagy az ételmérgezésre. Ahhoz, hogy kivédjük a kórokozók támadását be kell tartanunk néhány konyhatechnikai eljárást és élelmiszerbiztonsági alapszabályt" - hívja fel a figyelmet

Lada Szilvia

, az SZTE-ÁOK Ápolásszervezési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatóság dietetikusa. Az élelmiszerbiztonsági alapszabályokat már a vásárlásnál be kell tartani, érdemes tehát előre megtervezni a beszerzési körutat. A táplálkozástudományi szakember javaslata szerint a folyamatos hűtést igénylő élelmiszerek, mint a húsfélék, utolsó elemként kerüljenek a kosárba, s ügyeljünk arra is, ne érintkezzenek a zöldségekkel, gyümölcsökkel vagy a pékáruval. Ahogy minden évszakban, úgy nyáron is a friss és jó minőségű alapanyagokat keressünk a polcokon, érdemes azonban alaposabban szemügyre vennünk a szavatossági időt.

hutotaska_kanikula_nyar

Amint hazaértünk, a hűtést igénylő élelmiszereket minél hamarább tegyük be a hűtőbe, átmeneti megoldásként pedig használjuk hűtőtáskát vagy tasakot. "Ez azért is fontos, mert ha a hűtőlánc megszakad a fagyasztott áru kiolvadhat és ezáltal a visszafagyasztás során nemcsak az ételek minősége romlik, csökken az élvezeti értéke, de az egészségre is veszélyes lehet." Otthon érdemes számba venni a hűtőszekrényünk állapotát: a hőmérséklet nem csökkenhet fagypont alá, ugyanakkor nem haladhatja meg az 5 Celsius-fokot sem. Az élelmiszereket - akárcsak a jó éttermekben - egymástól elkülönítve tároljuk, míg a húst becsomagolva, a főtt ételeket pedig lefedve rakjuk el. "A hűtőt rendszeresen töröljük ki ecetes vagy mosogatószeres vízzel és havonta legalább egyszer pakoljunk ki mindent és alaposan takarítsuk ki hűtőszekrényünket. Ilyenkor jó, ha olyan időpontot választunk, mikor a lehető legkevesebb élelmiszer van a hűtőnkben" - folytja a szakember. De mire ügyeljünk a strandon? Spórolási okokból vagy inkább a házi ízek kedvéért, de sok család dönt úgy, maga csomagol ebédet és uzsonnát. Lada Szilvia ebben az esetben arra figyelmeztet, a hűtött italokat tartsuk elkülönítve az élelmiszerektől. "A hűtőtáskáknál is nagyon fontos, hogy használat előtt mindig alaposan takarítsuk ki. Ha ebédet csomagolunk ne feledkezzünk meg róla, hogy az ennivalónak nem szabad 2 óránál többet állnia a szobahőmérsékleten."

grill_hus_kerti_parti

Kánikulában sem kerülhetjük meg a konyhai teendőket, azonban itt is be kell tartanunk néhány háztartási alapszabályt. A nyers gyümölcsöket és zöldségeket alaposan mossuk meg szűrőedényben, vízsugár alatt. A görögdinnye héját felszeletelés előtt tisztítsuk meg, ha pedig fagyasztott hússal dolgozunk, felhasználás előtt olvasszuk ki - a fagyos részek nem sülnek át megfelelően és baktériumok maradhatnak benne. Ezt érdemes figyelembe vennünk, ha kerti partira hívjuk meg ismerőseinket, a grillezett húsokat a buli végeztével pedig mielőbb rakjuk hűtőbe. A maradékot másnap felhasználás előtt kezeljük újra magas hőmérsékleten, tehát forraljuk vagy süssük át. Kánikulában pedig ne készítsünk majonézes vagy nyers tojásból készült ételeket, mint például tiramisut vagy madártejet. Bevásároltunk, főztünk, már csak a konyha takarítása maradt hátra. "A nyári nagy melegben a konyhai felszerelések rendszeres tisztán tartására nagy gondot kell fordítani, mint a munkapult, tűzhely, csaptelep és mosogatószivacs" - mondja Lada Szilvia, majd azt is hozzá teszi, főzés közben is ügyelnünk kell a tisztaságra. A késeket és vágódeszkákat a munkafázisok között is érdemes elmosni, megelőzve ezzel a baktériumok elszaporodását.

"A nagy kánikula kedvez a különféle baktériumok és gombák szaporodásának" - nyáron az étkezés körülményeire is érdemes több figyelmet szentelni, mert akadnak veszélyek. KLIKK: http://szegedma.hu/?p=557830

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. augusztus 6.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.