Bulvár

Szeged kevésbé szépségfüggő, mint Budapest

Szeged kevésbé szépségfüggő, mint Budapest

2015. május 14., csütörtök
Szeged kevésbé szépségfüggő, mint Budapest
kerekasztal-beszelgetes08kf

A diszkrimináció ezer formában felütheti a fejét. Egy krónikus bőrbetegség is elegendő ahhoz, hogy hátrányos megkülönböztetés érje az embert - derült ki egy friss felmérésből. Az esélyegyenlőség világnapja alkalmából készült kérdőívből világosan kirajzolódik: a fővárosiak sokkal távolságtartóbbak a betegekkel szemben, mint a vidéki nagy- vagy kisvárosokban élők. A Magyar Dermatológiai Társulat különleges felmérésének adatait, valamint a háttérben húzódó okokat egy kerekasztal-beszélgetésen elemezték szegedi bőrgyógyászszakemberek.

Nemcsak a bőrbetegséggel szembeni szélmalomharc terheli meg a pácienseket, hanem gyakran párkapcsolatuk rovására is megy a sokszor elkeseredésig tartó küzdelem. A Magyar Dermatológiai Társaság legfrissebb, 1200 fős reprezentatív felmérése bebizonyította: a munkahelyi teljesítmény rovására, sőt, akár az énkép torzulásához is vezethet egy kellemetlen bőrbetegség. A gyakori problémák csaknem 700 000 embert érintenek idehaza, ennek ellenére a társadalom nincs tisztában azzal, milyen folyamatok játszónak le a betegekben, vagy hogy amit éppen a villamoson látnak, fertőző betegség-e.

kerekasztal-beszelgetes02kf

Érdekes képet mutat a felmérés abban a tekintetben, hogy a válaszadók 71 százaléka elfogadónak vallotta magát a bőrbetegségben szenvedőkkel szemben, azonban minden második ember viszolyog a fertőző betegségek láttán. A nyugtalanító látvány felülírja az empátiát, főleg a fővárosban, ahol a résztvevők kétharmadát zavarja, ha közvetlen környezetében valakin kiütéseket lát.

Kemény Lajos

, az SZTE-ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója a szerdai kerekasztal-beszélgetésen ezt úgy kommentálta: a budapesti túlzsúfolt tömegközlekedési eszközökön, ahol egyébként is sok időt foglalkoznak az emberek utastársaik megfigyelésével, pár per leforgása alatt eluralkodik rajtuk a félelem az ismeretlen bőrbetegség láttán. Érdekes azonban, hogy a pattanásos tünetekkel szemben elfogadóbbak, holott az is ugyan olyan betegség, mint például az ekcéma.

kerekasztal-beszelgetes01kf

Altmayer Anita

, a Magyar Dermatológiai Társulat Pszichodermatológiai szekciójának elnöke úgy véli: a média sulykolja bele az emberekbe a tökéletes külső, kifogástalan megjelenés érzését, ami a nagyvárosokban hatványozottan érvényesül. Az ilyen lakókörnyezetre jellemző gyors, stresszes élet persze nem segít a bőrbetegségben szenvedőknek,

Havancsák Rózsa

pszichológus szerint ráadásul a szűnni nem akaró megfelelési kényszer és a felszínes ismerkedés komoly mentális problémákat okozhat az érintettekben. Minél kisebb a település, annál kevésbé keltenek megütközést a feltűnő kiütések - folytatódott a felmérés eredményeinek ismertetése. A budapestiek 58 százalékával előfordult már, hogy megbámult egy bőrbeteget, miközben vidéken csak minden második ember tette meg ugyanezt. Falun ez az arány még alacsonyabb.

Bata-Csörgő Zsuzsanna

, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke erről úgy vélekedett: mivel a falvakban élő emberek közeli kapcsolatban állnak egymással, nemcsak rácsodálkoznak egy-egy kiütéses esetre, hanem meg is merik kérdezni az illetőt, hogy miben szenved. A fővárosiak több mint egyharmada elhúzódik a tömegben a bőrbetegektől, a vidéki városokban csak a lakosság negyede cselekszik hasonló módon, 19 százalékul pedig meg is bánja, hogy így tett. Altmayer Anita arra is felhívta a figyelmet, a krónikus betegség a pszichében is megmutatkozik: a bőrbetegek 25-30 százaléka szenved depressziótól, szorong megjelenése miatt. Ezt az adatot Havancsák Rózsa is alátámasztotta, annyival kiegészítve, a pszichológusokkal szemben máig olyan sok előítélet fogalmazódik meg, hogya betegek még ilyen esetekben sem szívesen kérik ki segítségüket.

kerekasztal-beszelgetes04kf

Kemény Lajos ráadásul tovább fokozta a rossz hírek sorát. A pszichés állapot, mint például a depresszió is okozhat vagy felerősíthet bőrproblémákat, míg egy ekcémás vagy csalánkiütéses páciens is könnyen eshet kedélyzavarba a kellemetlen tünetek és piros foltok miatt. Altmayer Anita erre egy példával reagált: a szegedi klinikán történt, hogy egyszerre négy érettségi küszöbén álló fiatalt is kezelniük kellett szűnni nem akaró bőrproblémákkal a stressz hatására. Hozzátette, gyakran előfordul, hogy családi konfliktusok "áldozatai" a kisgyermekek, akik azért produkálnak viszketéssel járó betegségeket, mert nem tudják feldolgozni az otthoni történéseket. A pszichológus elárulta, többször is találkoztak már olyan élethelyzettel, amikor a bőrbetegség vetett véget egy kezdődő vagy hosszú évek óta tartó kapcsolatnak. Bár az ilyen információt érdemes mindig fenntartással kezelni, ugyanis a páciensek sokszor erre vetítik ki az egyébként sem működő házasságuk, élettársi viszonyuk felbomlását. Azt azonban a kutatás is alátámasztotta, hogy tízből nyolc fővárosi érzi kellemetlenül magát, ha bőrbetegségben szenvedővel randevúzik, ez a vidéki megkérdezettek között tízből hat ember. Összességében elmondható, a válaszadók 40 százaléka vágyrombolónak tartja a betegségeket, a külsőségek pedig az állásinterjúkon sem vetnek jó fényt a pályázókra.

Minden második ember viszolyog és megbámulja a bőrbetegségben szenvedő embereket - derült ki egy felmérésből. Te mit tennél, ha valami szokatlant látnál a villamoson?http://szegedma.hu/?p=537460

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. május 14.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.