Bulvár

Két új makifaj érkezett a Szegedi Vadasparkba

Két új makifaj érkezett a Szegedi Vadasparkba

2015. április 9., csütörtök
Két új makifaj érkezett a Szegedi Vadasparkba
tojasvadaszat24kf

Két új fajjal bővült húsvétkor a Szegedi Vadaspark állatállománya, a gyűrűsfarkú és a vörös makik is hamar a közönség kedvenceivé válhatnak.

"A húsvéti beharangozóinkban nem említettük név szerint a Vadaspark új állatait, hiszen meglepetésként mutattuk be őket vasárnap és hétfőn, a Zoo Típusú Találkozások című állatbemutató programunk afrikai állomásán. Igaz, nem az afrikai kontinensről, hanem annak délkeleti partjainál lévő Madagaszkár szigetéről származó emlősökről van szó, amelyek közül az egyiket világszerte a legnépszerűbb állatkerti állatok között tudhatjuk. A közkedveltségéhez biztosan hozzájárult egy nagysikerű amerikai rajzfilm és sorozat is, hiszen annak egyik főszereplőjéről, a gyűrűsfarkú makiról vagy kattáról van szó. A Győri Állatkertből érkezett csapat vegyes, hiszen két vörös maki is tagja. A gyűrűsfarkú maki (Lemur catta) Madagaszkár galériaerdeiben, száraz lombhullató erdeiben és bozótosaiban él, egyre fogyatkozó létszámban. Azon fajok közé tartozik, amelyeknek az állatkerti helyzete jóval kedvezőbb, mint a vadonbéli. Az állatkerti törzskönyvi programoknak és annak köszönhetően, hogy állatkertben jól szaporíthatók, közel 2500 egyede él világszerte ezen intézményekben. Vadon azonban veszélyeztetettnek számít, elképzelhető, hogy már állatkertekben él több belőlük, mint a természetben. Elsősorban a vadászat és az élőhelyének pusztulása veszélyezteti, sajnos, a számuk folyamatosan csökken. A katták népszerűségéhez – megnyerő külsejükön kívül – hozzájárul az is, hogy nappali életmódot folytatnak, így a legtöbb félmajomtól eltérően a látogatási időben aktívak. Szintén eltérnek a rokonaitól abban is, hogy nagyobb csapatokba állnak össze, amelyek a nőstények rokoni szövetségére épülnek, míg a hímek vándorolnak el a szülőcsapatuktól. A hosszú, gyűrűs, mozgás közben többnyire felegyenesedett farkuk fontos szerepet kap a kommunikációjukban, de félmajmokhoz illően ebben az illatmirigyek is segítik őket. A vörös maki (Eulemur rufus) fiatal fajnak számít abban a tekintetben, hogy nemrégen fedezték fel a kutatók azt, hogy ez az állatcsoport nem a barnamakik alfaja, hanem különálló fajnak tekinthető.

20150409_makik_01

Bár ő is lehet nappal aktív, a sűrűbben lakott területeken inkább éjszaka mozog. Hasonló élőhelyen él, mint a katta, és – bár még „csak” veszélyeztetettnek számít a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listája alapján - hasonló veszélyekkel kell szembe néznie: élőhely-pusztulás és vadászat. A becslések szerint a vadon élő állomány létszáma három nemzedék alatt 30%-kal csökkent… Mindkét faj a Vadaspark madagaszkári területén tekinthető meg. Sőt, a terveink között szerepel, hogy bevonjuk őket is a Zoo Típusú Találkozások című állatbemutató programunkba, így az etetésüket is megtekinthetik majd a látogatók egy róluk szóló előadás meghallgatása mellett" - írja közleményében a Szegedi Vadaspark.

Makik érkeztek a Szegedi Vadasparkba - KLIKK: http://szegedma.hu/?p=526183

Posted by Szegedma Hírportál on 2015. április 9.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.