Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban



Az antioxidánsok létfontosságúak a szervezet számára, olyan természetes vagy mesterséges vegyületek, melyek a káros oxidációs folyamatokat gátolják. Legfontosabb feladatuk a szervezetben jelen lévő kártékony szabadgyökök pusztítása.
A szabadgyökök kontrollálását egy egészséges szervezet normál esetben önmaga végzi, azonban nem megfelelően összeállított étrend, gyulladások és fertőzések, immunhiányos állapot, vagy aktív fizikai terhelést követően a szabadgyökök túlzottan is képesek elszaparodni. A
szabadgyökök megsokszorozódásának
a következményeképpen számos egészségügyi zavar és betegség felléphet: még olyan súlyos következményekkel járó problémák is, mint a szív –és érrendszer betegségei, a gyorsuló öregedési folyamatok vagy akár a daganatos megbetegedések is.

A roppant reakcióképes és sejtkárosító szabadgyököket az
antioxidánsok semlegesítik
. Vannak antioxidánsok amelyeket szervezetünk önmaga képes előállítani (például enzimek), legnagyobb részt azonban az antioxidánsokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk. A legtöbb, főképpen a zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható
vitamin és ásványi anyag
egyaránt antioxidáns hatású. Fontos tudni, hogy egyetlen olyan étel sincs, amely önmagában kielégítené szervezetünk vitamin és ásványi anyag szükségletét, ezért lényeges a
változatos és sokrétű táplálkozás
. Az
5 alapvető antioxidáns
hatású vitamin és ásványi anyag közé az A, E és C-vitamint, a szelént, és a Q10 koenzimet soroljuk. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük Önnek a felsorolt 5 alapvető antioxidáns legjobb forrását a táplálékaink közül:

Az ismert gyógynövények is számos antioxidáns vegyületet tartalmaznak, amelyek közül a legfontosabbak az immunerősítő és gyulladáscsökkentő
flavnoidok
. A flavonoidokról bizonyított, hogy
antioxidáns tulajdonságukat
kifejtik azáltal is, hogy fokozzák a szervezetben lévő E és C-vitamin élettani hatásait A flavonoidok legjelentősebb forrásai a
bogyós gyümölcsök
és a
leveles zöldségek
. Igazán erőteljes antioxidáns hatást a szervezetünkbe összetett, természetes tápanyagokkal, szuperélelmiszerekkel vihetünk be. A mesterséges készítményeknek a felszívódása alacsony a szervezetben. Melyek ezek a szuprélelmiszerek? •
a goji bogyó
gyümölcs leve (bioaktív C-vitamin, A-vitamin, szelén és flavonoidok) • az asztaxanthin tartalmú
krill olaj
(más nevén rákolaj) • a flavonoid tartalmú
gyümölcs-sűrítmények
(Flavin7, ZeoFlavin-C) • a
manukamézek
(elsősorban a magas metilglioxál tartalmával) • a
gránátalma
gyümölcslé (elsősorban polifenolok, ellagsav) •
virágpor + méhpempő
(elsősorban flavonoidok és a 10-HDA) •
propolisz
(elsősorban flavonoidok, polifenolok)

Vannak olyan esetek, amikor
különösképpen oda kell figyelnünk
a megfelelő táplálkozásból fakadó antioxidáns bevitelre: •
Időskorban
(A szabadgyökök száma ugyanis törvényszerűen megugrik a kor előrehaladtával) •
Stresszes
életmód esetén (A tartós stressz rombolja a szervezet egészségét illetve ellenállóképességét a szabadgyökökkel szemben) •
Feldolgozott
–és
gyorsételek
rendszeres fogyasztása esetén (Mivel ezen ételek nem tartalmazzák az alapvető tápanyagokat a szervezet számára) •
Friss gyümölcsök
és zöldségek fogyasztásának a
mellőzésekor
A modern orvostudománynak hála már, számos
szuperélelmiszer
fogyasztásával
biztosítani tudjuk
a szervezetünk számára a kellő antioxidáns mennyiséget.
Az antioxidáns szuperélelmiszerekről bővebben ide kattintva olvashat.
(X)