Bulvár

Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban

Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban

2015. február 20., péntek
Az antioxidánsok szerepe a táplálkozásban
antioxidansok-01

Az antioxidánsok létfontosságúak a szervezet számára, olyan természetes vagy mesterséges vegyületek, melyek a káros oxidációs folyamatokat gátolják. Legfontosabb feladatuk a szervezetben jelen lévő kártékony szabadgyökök pusztítása.

A szabadgyökök kontrollálását egy egészséges szervezet normál esetben önmaga végzi, azonban nem megfelelően összeállított étrend, gyulladások és fertőzések, immunhiányos állapot, vagy aktív fizikai terhelést követően a szabadgyökök túlzottan is képesek elszaparodni. A

szabadgyökök megsokszorozódásának

a következményeképpen számos egészségügyi zavar és betegség felléphet: még olyan súlyos következményekkel járó problémák is, mint a szív –és érrendszer betegségei, a gyorsuló öregedési folyamatok vagy akár a daganatos megbetegedések is.

antioxidansok-02

A roppant reakcióképes és sejtkárosító szabadgyököket az

antioxidánsok semlegesítik

. Vannak antioxidánsok amelyeket szervezetünk önmaga képes előállítani (például enzimek), legnagyobb részt azonban az antioxidánsokhoz megfelelő táplálkozással juthatunk. A legtöbb, főképpen a zöldségekben és gyümölcsökben is megtalálható

vitamin és ásványi anyag

egyaránt antioxidáns hatású. Fontos tudni, hogy egyetlen olyan étel sincs, amely önmagában kielégítené szervezetünk vitamin és ásványi anyag szükségletét, ezért lényeges a

változatos és sokrétű táplálkozás

. Az

5 alapvető antioxidáns

hatású vitamin és ásványi anyag közé az A, E és C-vitamint, a szelént, és a Q10 koenzimet soroljuk. Az alábbi táblázatban összegyűjtöttük Önnek a felsorolt 5 alapvető antioxidáns legjobb forrását a táplálékaink közül:

antioxidans_tablazat

Az ismert gyógynövények is számos antioxidáns vegyületet tartalmaznak, amelyek közül a legfontosabbak az immunerősítő és gyulladáscsökkentő

flavnoidok

. A flavonoidokról bizonyított, hogy

antioxidáns tulajdonságukat

kifejtik azáltal is, hogy fokozzák a szervezetben lévő E és C-vitamin élettani hatásait A flavonoidok legjelentősebb forrásai a

bogyós gyümölcsök

és a

leveles zöldségek

. Igazán erőteljes antioxidáns hatást a szervezetünkbe összetett, természetes tápanyagokkal, szuperélelmiszerekkel vihetünk be. A mesterséges készítményeknek a felszívódása alacsony a szervezetben. Melyek ezek a szuprélelmiszerek? •

a goji bogyó

gyümölcs leve (bioaktív C-vitamin, A-vitamin, szelén és flavonoidok) • az asztaxanthin tartalmú

krill olaj

(más nevén rákolaj) • a flavonoid tartalmú

gyümölcs-sűrítmények

(Flavin7, ZeoFlavin-C) • a

manukamézek

(elsősorban a magas metilglioxál tartalmával) • a

gránátalma

gyümölcslé (elsősorban polifenolok, ellagsav) •

virágpor + méhpempő

(elsősorban flavonoidok és a 10-HDA) •

propolisz

(elsősorban flavonoidok, polifenolok)

antioxidansok-03

Vannak olyan esetek, amikor

különösképpen oda kell figyelnünk

a megfelelő táplálkozásból fakadó antioxidáns bevitelre: •

Időskorban

(A szabadgyökök száma ugyanis törvényszerűen megugrik a kor előrehaladtával) •

Stresszes

életmód esetén (A tartós stressz rombolja a szervezet egészségét illetve ellenállóképességét a szabadgyökökkel szemben) •

Feldolgozott

–és

gyorsételek

rendszeres fogyasztása esetén (Mivel ezen ételek nem tartalmazzák az alapvető tápanyagokat a szervezet számára) •

Friss gyümölcsök

és zöldségek fogyasztásának a

mellőzésekor

A modern orvostudománynak hála már, számos

szuperélelmiszer

fogyasztásával

biztosítani tudjuk

a szervezetünk számára a kellő antioxidáns mennyiséget.

Az antioxidáns szuperélelmiszerekről bővebben ide kattintva olvashat.

(X)

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.