Bulvár

Lassú apadás várható a Tiszán

Lassú apadás várható a Tiszán

2015. január 29., csütörtök
Lassú apadás várható a Tiszán

Az Alsó-Tiszán, az elmúlt napokban kialakult kisebb árhullám tetőzőben van, lassú apadás várható. A belvíz ellen szivattyúkkal védekeznek, másodfokú készültség van érvényben Balástya, Kistelek, Csanytelek, Dóc és Kunszentmárton településeken - olvasható az az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság közleményében.

Az elmúlt 24 órában a Tisza-vízgyűjtőn, és ezen belül az ATIVIZIG területén sem volt említésre méltó csapadék. A meteorológiai előrejelzés szerint a hét végén kell ismét csapadékra számítani, főleg pénteken és vasárnap. A hegyvidéki vízgyűjtőt borító hó vízkészlete érdemben nem változott: a Körösök mentén az időszakra számított sokéves minimum közelében van, a Maros völgyében a sokéves átlag háromnegyede, a Szeged feletti Tisza-vízgyűjtőn kevesebb, mint az ilyenkor szokásos mennyiség fele. Az Alsó-Tiszán, az elmúlt napokban kialakult kisebb árhullám tetőzőben van (Szegednél a vízállás ma reggel 374 cm, Mindszentnél 405 cm), a következő napokban lassú apadás várható. A Hármas-Körösön és a Maroson is apadásra lehet számítani.

Belvízvédekezés

Az Alsó-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság mind a 8 belvízvédelmi szakaszán működnek szivattyútelepek. Az igazgatóság szivattyútelepei közül jelenleg 70 üzemel: 33 szivattyútelep II. fokú (24 órás üzem), 37 szivattyútelep I. fokú készültség mellett üzemel. A szivattyúzások az igazgatóság teljes működési területét (Csongrád megye teljes területe, Békés és Bács-Kiskun megye egy-egy része, valamint Jász-Nagykun-Szolnok megye Öcsöd és Kunszentmárton térsége) mentesítik a megnövekedett vízmennyiségtől. Az elmúlt napon a szivattyúk által átemelt víz mennyisége 4 millió m3 volt. Az igazgatóság működési területén a belvízi elöntés nagysága 43.600 ha, ebből 24.950 ha vetés-szántó. Az elöntések nagysága a talaj telítettsége miatt – a szivattyúzások ellenére is - várhatóan csak lassan fog csökkenni, mivel a téli időszakban sem a párolgás, sem a növényzet nem segíti a belvizes helyzet javulását. Jelenleg az igazgatóság 219 munkatársa vesz részt a belvízvédekezési feladatok ellátásában. A vízügyi igazgatóság gát- és csatornaőrei a vízkormányzó műtárgyakat folyamatosan ellenőrzik és szükség szerint szabályozzák, illetve a csatornákon lévő uszadékok kézi eltávolítását, az elöntött területek felmérését végzik, valamint a szivattyútelepi gépészek a szivattyútelepek folyamatos üzemét biztosítják. A belvíz jobb levezethetősége érdekében jelenleg a Sámson-Apátfalvi-Száraz-éren folyik kotrási munka. Az igazgatósághoz érkezett adatok szerint I. fokú belvízvédelmi készültség van érvényben Domaszék, Kömpöc, Újszentiván, Pitvaros és Szentes településeken. II. fokú készültség van érvényben Balástya, Kistelek, Csanytelek, Dóc és Kunszentmárton településeken.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.