Bulvár

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei év

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei év

2015. január 6., kedd
Egy másodperccel hosszabb lesz az idei év
ora_ido

Egy másodperccel hosszabb lesz az idei esztendő, mivel a Párizsi Obszervatórium bejelentette, hogy június 30-án szökőmásodpercet adnak hozzá a világidőhöz (UTC).

2015. június 30-án éjfélkor 11:59:59 után az órák kijelzőjén 11:59:60 jelenik meg. A szökőmásodperceket 1972-ben vezették be az összehangolt világidő (UTC) részeként. A világidő a Föld forgási sebességén alapul, amely fokozatosan - naponta a másodperc kétezred részével - csökken a Nap és a Hold óceánokra gyakorolt gravitációs hatása, az árapály okozta súrlódás miatt. Mai időrendszerünk alapja az atomidő, melyet atomórák láncolatával, nemzetközi megállapodás alapján mérnek. Ezzel a folytonos skálával pontosabban lehet mérni az időt, mert független a Föld forgásától. A szökőmásodpercek beiktatására azért van szükség, hogy összhangba hozzák az összehangolt világidőt az atomidővel. Az idei lesz a 26. alkalom, amikor szökőmásodpercet kell hozzáadni az UTC-hez, legutóbb 2012. június 30-án "állt meg az idő" egy másodpercre - olvasható a The Daily Telegraph brit napilap honlapján.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.