Bulvár

Pénztárcabarát menü karácsonyra a szegedi ApróChef ajánlásával

Pénztárcabarát menü karácsonyra a szegedi ApróChef ajánlásával

2014. december 21., vasárnap
Pénztárcabarát menü karácsonyra a szegedi ApróChef ajánlásával
karacsony_unnep_asztal_etel

Természetes, hogy minden családi szakácskönyvben van legalább egy olyan recept, ami nem hiányozhat az ünnepi asztalról. Legyen szó szaftos főételről vagy egy tuti, nagyi-féle omlós süteményről, a rokonok csak azt várják, hogy falatozhassanak belőle. Érdemes azonban olykor-olykor beújítani, ehhez pedig a közelgő ünnepek nem is szolgálhatnának jobb alkalmat. A szegedi ApróChef gasztroblog elrugaszkodott a karácsonyi hagyományoktól, s pénztárcabarát menüt dobott össze a SZEGEDma.hu olvasóinak. Tessék ízlelgetni!

Narancsos borleves mazsolával

- 2 üveg félédes, vagy édes fehérbor - 8 tojássárgája - 6 dl víz - 1 kis narancs leve - Őrölt fahéj, pár szem szegfűszeg, pici citromlé - 8 evőkanál cukor - Levesbetétnek mazsola A betétnek szánt mazsolát áztassuk be egy kevés borba. A tojásokat válasszuk szét, majd a sárgáját a cukorral keverjük habosra. Ezt követően öntsük egy lábosba a bort, a vizet, és fűszerezzük őrölt fahéjjal, szegfűszeggel, a narancs levével, valamint egy kevéske citromlével. Hevítsük forrásig, majd folytonos keverés mellett adjuk hozzá a cukros-tojásos masszát, és így főzzük tovább. Ha szükségesnek érezzük utánízesítünk, majd átszűrjük a borlevesünket. Ezután beleszórjuk a beáztatott mazsolákat is. Tetejét díszíthetjük tejszínhabbal, valamint őrölt fahéjjal és kis tálkákba téve azonnal, frissen tálaljuk.

mazsolas_leves

Aszalt szilvás pulykacomb

Egy kiló szárnyashoz szükségünk lesz... - 200 g aszalt szilva - valamilyen fűszerkeverék ízlés szerint (én szárnyas fűszerkeveréket használtam, de természetesen ízléstől függően variálhatjuk. a bolti keverékekkel nem lőhetünk mellé) A filézett pulykacombokat a sütés előtti napon bepácoljuk: kis üregeket vágva a húsba helyezzük a szilvákat, majd mindkét oldalát alaposan befűszerezzük. Egy éjszakát pihen a hűtőben. Másnap nagyobb méretű jénai edényt kizsírozunk, majd beletesszük a combokat. Kevés vizet öntünk alá, ezután lefedve, közepes hőfokon elkezdjük sütni. Időnként ellenőrizzük, néha megfordítjuk a húsokat. Mikor már puha (egy óra alatt puhul készre, de függ a sütőnk teljesítményétől), fedő nélkül tovább sütjük, hogy szép pirosra piruljon.

aszaltszilvas_karaj

Kolbásszal töltött karaj joghurtos-kapros tésztasalátával

- 1 csomag orsótészta - 1 fej lila- vagy vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma - 3 db paradicsom - 2 db paprika - 1 db kígyóuborka - 20 dkg sajt - 1 nagy pohár natúr joghurt A tésztát forrásban lévő sós, pár csepp olajat tartalmazó vízben kifőzzük, leszűrjük, majd leöblítjük. Amíg fő a tésztánk, addig kockára vágjuk a paprikát, a paradicsomot, a kígyóuborkát, valamint a sajtot. Apróra daraboljuk a hagymát, és a fokhagymát. Tálba, vagy lábosba tesszük a tésztát, ráöntjük a joghurtot és a zöldségeket. Kissé sózzuk, borsozzuk, apróra vágott kaporral meghintjük, majonézt adunk hozzá. Ezután az egészet összekeverjük, hűtőbe téve pedig hagyjuk az ízeket összeérni.

Ami pedig a karajt illeti

Édesanyám a minap gyönyörű szép, kolbásszal töltött sertéskarajjal tért haza a hentestől. A húst mossuk meg, majd kreáljunk egy rém egyszerű fűszerkeveréket ételízesítő, bors, majoránna, kakukkfű, illetve őrölt kömény felhasználásával. Ezzel a keverékkel alaposan bedörzsöljük a húst, kizsírozott sütőalkalmatosságba tesszük, kevéske vizet öntünk alá, mellé cikkekre vágott vöröshagymát, illetve pár gerezd fokhagymát szórunk. Felhevített zsiradékkal időnként meglocsoljuk, hogy a hús ne száradjon ki. Elkészülte után pihentetjük, majd kissé ferdén szeletelve tálaljuk is a tésztasalátával.

tesztasalata

Sült-töltött alma leveles tésztába bugyolálva, vaníliamártással kísérve

- 1 csomag leveles tészta - 9 db alma - 20 dkg dió - Baracklekvár - 1 tojás - Porcukor, fahéj

A vaníliamártáshoz

- 1 liter tej - 4 db tojássárgája - 2 evőkanál finomliszt - 2 csomag vaníliás cukor - 15 dkg kristálycukor Az almákat szívünk joga meghámozni, aki eltekint, ettől a művelettől-mint jómagam-az csak mossa meg őket. Egy éles kiskéssel kicsumázzuk a gyümölcsöket, így meglesz a kellő hely a megtöltésükhöz. Egy serpenyőben pirítsuk meg a durvára tört diót, és ha ezzel végeztünk, keverjük össze ízlés szerint fahéjjal, illetve porcukorral. A leveles tésztát nyújtsuk ki, és vágjuk annyi négyzetre amennyi almánk van-jelen esetben ez a szám 9. Következzen az almák töltése, melyet a következőképp végzünk: a gyümölcs aljára baracklekvárt pottyantunk-mely rummal felfőzve még finomabb-, ezután pedig jól „megtömjük” a fahéjas-porcukros dióval. Nincs más dolgunk, mint bebugyolálni a leveles tésztával, felvert tojással megkenni, és sütőpapírral bélelt, vagy kivajazott, liszttel meghintett tepsibe rakosgatni őket. Megközelítőleg fél óra alatt gyönyörű aranybarnára sütjük a 9 db kis csodát.

Amíg a leveles tésztában nyugvó almáink sülnek, összeütünk egy vaníliamártást

Egy kisebb lábosban, vagy habüstben a 4 tojássárgáját habosra keverjük a cukorral, és a két evőkanál liszttel. Felöntjük a tejjel, beleszórjuk a vaníliás cukrot, majd vízfürdőre állítva gyakori kevergetés mellett mártássűrűségűre főzzük. Tálalásnál a mártást tányérra szedtem, ráhelyeztem a leveles tésztába burkolt töltött-sült almát, végezetül pedig fahéjas porcukorral meghintettem.

almas_vanilias_teszta

Házi forralt bor

- 1 üveg száraz fehér, vagy vörösbor - 5 evőkanál cukor (ez ízléstől függően változhat) - Pár szem egész szegfűszeg - Őrölt-, vagy 2 rúd egész fahéj - 3-4 db citromkarika, vagy egy kevés citromlé - 2-3 dl víz A bort öntsük egy lábosba, adjuk hozzá a cukrot, a fahéjat, a szegfűszeget, valamint a 2-3 dl vizet. Nem túl nagy lángon forrás közeli állapotig hevítsük fel, és időnként keverjük meg. Ügyeljünk rá, hogy ne forraljuk túlságosan a nedűnket, mert az roncsolja az aromáját. Ekkor tegyük bele a citromkarikákat, vagy a pár csepp citromlevet. Ha szükségesnek ítéljük, akkor plusz cukor hozzáadásával állítsuk be a nekünk megfelelő édességet. Elkészülte után szűrjük át, ha kedvünk tartja. Végül már csak két teendőnk maradt: az egyik, hogy még forrón töltsük bögrékbe és kínáljuk körbe vendégeink között. A másik, hogy gyűjtsük be az elismerő szavakat.

forralt_bor

Az Aprochefek ráadásul megleptek minket egy hihetetlenül olcsó, tuti vendégváróval is.

Kekszes-grízes szelet

- fél liter tej - 10 dkg búzadara - 10 dkg cukor - 1 csomag vaníliás cukor - 10 dkg vaj - 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor - 1 csomag egész háztartási keksz Első lépésben fél liter tejet felforralunk egy csomag vaníliás cukorral, 10 dkg vajjal és 10 dkg kristálycukorral. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen meg a tej. Kb. 130 ml hideg tejben elkeverünk 10 dkg búzadarát, majd a forrásban lévő cukros-vajas tejhez öntjük. Kisebb lángon, gyakori kevergetés mellett, addig főzzük míg kenhetően sűrűvé válik. Eközben egy tepsi alját kirakjuk háztartási kekszekkel, majd a tejbegríz felét eloszlatjuk a kekszes alapon, majd még egy réteget pakolunk rá. A dara másik felébe egy evőkanál cukrozatlan kakaóport keverünk és ráöntjük a második rétegre, végül a tetejét szintén keksszel zárjuk.

keksz

Tipp:

igyekezzünk hamar megcsinálni a rétegeket, mert a gríz hűléssel sűrűsödik, így egyre nehezebb lesz eloszlatni a kekszen, anélkül, hogy elmozdulna.

Ezek után nincs más dolgunk, mint egy éjszakára hűtőbe tenni, alufóliával letakarva. Másnap szeleteljük. Vághatunk hosszabb szeleteket is. Én akkorákra vágtam, amekkora a keksz, így guszta kis négyzeteket kapunk. Ennek a sütinek az előnye, hogy rengeteg kijön belőle, és hűtőben tárolva, napok múlva is puha lesz. Még több ApróChef receptért látogassanak el az

aprochef.blog.hu

oldalra!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.