„Itt van az ősz, itt van újra” - telis-tele finomságokkal, ezért mi csipegettünk a legnépszerűbb őszi ételekből. Nagy szerepet játszik az év ezen szakaszában a sütőtök és a szőlő, magas vitamintartalmuk van, ezért fogyasszunk belőlük a lehető legtöbbet! Íme néhány egyszerű, de kreatív recept, hogy komplett legyen a hétvégi menü!
Hozzávalók: • 2 fej vöröshagyma • 1 db sütőtök • só ízlés szerint • 1 teáskanál fehérbors • 2 doboz főzőtejszín
Elkészítés:
A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, majd felkockázzuk. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. A még jobb ízhatásért pirított diót készíthetünk mellé.
Hozzávalók: • 4 kacsacomb • frissen őrölt bors • só • 4 gerezd fokhagyma • 1 szál rozmaring • 1 dl száraz fehérbor • 15 dkg fehér szőlő • 15 dkg piros szőlő Körethez: • 1 kg burgonya • só • 4 dkg vaj • 4 szál friss majoránna
Elkészítés:
Első lépésben a megmosott, leszárított kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, a húsos részüket a zúzott fokhagymával és az aprított rozmaringgal bedörzsöljük, majd forró serpenyőben a bőrös felükkel kezdve mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután tepsibe tesszük, hogy a bőrös felük felfele legyen, meglocsoljuk a sült zsiradékkal, aláöntjük a fehérbort, 1 deci vizet, és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben körülbelül 1-1,5 óra alatt 3/4 puhára pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát, mellészórjuk a megmosott, leszemezett fehér és piros szőlőt, és a forró sütőben 20-30 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben a körethez a meghámozott burgonyát feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Végül a forró vajon megfuttatjuk az aprított majoránnát, rászedjük a burgonyát, és lazán összeforgatjuk, hogy ne törjük szét. Tálaláskor a burgonyát tányérra helyezzük, melléfektetjük a sült kacsacombot, és körbelocsoljuk a szőlős szafttal.
Hozzávalók: • 25 dkg vaj • 20 dkg porcukor • 50 dkg finomliszt • 6 tojás • 2 dl tej • 1 csomag sütőpor • 25 dkg (lehetőleg) fekete szőlő • 5 dkg mazsola • 1 citrom • 1 kávéskanál őrölt fahéj • só
Elkészítés:
A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojások sárgájával, hozzáadjuk a tejet, a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a mazsolát, a citrom héját és levét, a fahéjat és legvégül a tojások keményre felvert habját. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a megmosott, megszárított szőlőszemeket. Közepesen meleg sütőben megsütjük.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.