Bulvár

Sütőtökös, szőlős receptek a hideg őszi hónapokra

Sütőtökös, szőlős receptek a hideg őszi hónapokra

2014. október 15., szerda
Sütőtökös, szőlős receptek a hideg őszi hónapokra
etkezes_ebed_vacsora

„Itt van az ősz, itt van újra” - telis-tele finomságokkal, ezért mi csipegettünk a legnépszerűbb őszi ételekből. Nagy szerepet játszik az év ezen szakaszában a sütőtök és a szőlő, magas vitamintartalmuk van, ezért fogyasszunk belőlük a lehető legtöbbet! Íme néhány egyszerű, de kreatív recept, hogy komplett legyen a hétvégi menü!

Sütőtök krémleves:

Hozzávalók: • 2 fej vöröshagyma • 1 db sütőtök • só ízlés szerint • 1 teáskanál fehérbors • 2 doboz főzőtejszín

Elkészítés:

A sütőtököt megmossuk, kiszedjük a magjait, meghámozzuk, majd felkockázzuk. A felkockázott vöröshagymát üvegesre pirítjuk a vajon, sózzuk borsozzuk. Ízesítés után azonnal rátesszük a sütőtököt, és felöntjük annyi vízzel, amennyi éppen ellepi és puhára főzzük. Összeturmixoljuk, közben hozzácsurgatjuk a tejszínt, őrölt gyömbérrel beízesítjük, majd a tűzhelyre téve egyet rottyantunk rajta. A még jobb ízhatásért pirított diót készíthetünk mellé.

sutotok_leves

Szőlős kacsacomb majoránnás burgonya ágyon

Hozzávalók: • 4 kacsacomb • frissen őrölt bors • só • 4 gerezd fokhagyma • 1 szál rozmaring • 1 dl száraz fehérbor • 15 dkg fehér szőlő • 15 dkg piros szőlő Körethez: • 1 kg burgonya • só • 4 dkg vaj • 4 szál friss majoránna

Elkészítés:

Első lépésben a megmosott, leszárított kacsacombokat sózzuk, borsozzuk, a húsos részüket a zúzott fokhagymával és az aprított rozmaringgal bedörzsöljük, majd forró serpenyőben a bőrös felükkel kezdve mindkét oldalukat pirosra sütjük. Ezután tepsibe tesszük, hogy a bőrös felük felfele legyen, meglocsoljuk a sült zsiradékkal, aláöntjük a fehérbort, 1 deci vizet, és alufóliával lefedve 180 fokos sütőben körülbelül 1-1,5 óra alatt 3/4 puhára pároljuk. Ekkor levesszük róla a fóliát, mellészórjuk a megmosott, leszemezett fehér és piros szőlőt, és a forró sütőben 20-30 perc alatt piros-ropogósra sütjük. Közben a körethez a meghámozott burgonyát feldaraboljuk, sós vízben megfőzzük, leszűrjük. Végül a forró vajon megfuttatjuk az aprított majoránnát, rászedjük a burgonyát, és lazán összeforgatjuk, hogy ne törjük szét. Tálaláskor a burgonyát tányérra helyezzük, melléfektetjük a sült kacsacombot, és körbelocsoljuk a szőlős szafttal.

szolos_kacsacomb

Balogh Tamás fotója (mindmegette.hu)

Szőlős sütemény

Hozzávalók: • 25 dkg vaj • 20 dkg porcukor • 50 dkg finomliszt • 6 tojás • 2 dl tej • 1 csomag sütőpor • 25 dkg (lehetőleg) fekete szőlő • 5 dkg mazsola • 1 citrom • 1 kávéskanál őrölt fahéj • só

Elkészítés:

A vajat habosra keverjük a cukorral, a tojások sárgájával, hozzáadjuk a tejet, a sütőporral és csipet sóval elkevert lisztet. Belekeverjük a mazsolát, a citrom héját és levét, a fahéjat és legvégül a tojások keményre felvert habját. Kikent, lisztezett tepsibe öntjük, a tetejére szórjuk a megmosott, megszárított szőlőszemeket. Közepesen meleg sütőben megsütjük.

szolos_sutemeny
Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.