Bulvár

Down-kórban szenvedhetett a "floresi ember"

Down-kórban szenvedhetett a "floresi ember"

2014. augusztus 5., kedd
Down-kórban szenvedhetett a "floresi ember"

A "floresi ember" esetében sokkal inkább Down-kórban szenvedő betegről, mintsem az emberfélék családjának egy kihalt fajáról van szó - állítja egy nemzetközi kutatócsoport, amely eredményeit két tanulmányban tette közzé az amerikai Nemzeti Tudományos Akadémia folyóiratában, a Proceeding of the National Academy of Sciences legújabb számában.

Tíz évvel ezelőtt, 2004 októberében tártak fel az indonéz Flores-szigeten, a Liang Bua-barlang lerakódásában egy 15 ezer éves aprócska, majdnem teljes csontvázat, amelyet az elmúlt évszázad legjelentősebb antropológiai felfedezésének kiáltottak ki. Nyolc másik apró egyed részleges csontvázát is megtalálták a barlangban, ám az LB1 katalógusjelű, becenevén "Ebu" típuspéldány az egyetlen, amelynek fennmaradt a koponyája és a combcsontja. Vizsgálata alapján a szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy "Ebu" egy korábban ismeretlen emberfaj képviselője, amelyet a felfedezési helyéről Homo floresiensisnek, azaz "floresi embernek" neveztek el - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon. A "floresi ember" besorolását csontvázának furcsaságaival indokolták, hiszen agytérfogata mindössze 380 köbcentiméter volt, azaz alig harmada a modern emberének, magassága pedig csupán 1,06 méter. Annak ellenére, hogy "Ebu" mindössze tizenötezer éve élt, maradványait összehasonlították a Homo erectus és az Australopithecus fosszíliáival, és ennek alapján jutottak arra a következtetésre, hogy az emberfélék korábban nem ismert fajáról van szó. Egy nemzetközi kutatócsoport, köztük

Robert B. Eckhardt

, a Pennsylvaniai Állami Egyetem genetika-professzora,

Maciej Henneberg

, az ausztrál Adelaide-i Egyetem anatómiaprofesszora, valamint

Kenneth Hszü

kínai geológus és paleoklimatológus aprólékosan megvizsgálta "Ebu" földi maradványait. A tudósok meggyőződése szerint kollégáik téves következtetéseket vontak le egyetlen fosszílizálódott csontváz alapján: az LB1 esetében ugyanis nem ismeretlen fajról, hanem a Down-szindróma elváltozásait mutató modern emberről van szó. A legújabb mérések eredményei mindenekelőtt azt bizonyították, hogy az antropológusok alábecsülték "Ebu" agytérfogatát, amely 430 köbcentimétert tett ki, magassága pedig elérte az 1,26 métert. "Jelentős különbségről van szó, s ezek az értékek megegyeznek a térségben élő Down-kórosok testméreteivel" - hangsúlyozta Robert. B Eckhardt professzor. Mint hozzátette, a betegségre utal az arckoponya aszimmetriája is, valamint a rövid combcsont. Ráadásul, mint kiemelte, a Down-szindrómára jellemző elváltozásokat csupán LB1 földi maradványain fedezték fel, a barlangban feltárt többi csontvázon nem találtak ilyeneket. Ez szintén azt a feltételezést látszik alátámasztani, hogy "Ebu" Down-kórban szenvedett. "Egy hipotézist vázoltunk, azt vizsgáltuk, hogy eléggé eltérnek-e a Liang Bua-barlangból származó csontvázak ahhoz, hogy egy új emberi fajról beszélhessünk. Vizsgálataink inkább azt a feltételezést támasztják alá, hogy LB1 Down-kórban szenvedett, a leggyakoribb, génhibára visszavezethető betegségben, amellyel minden ezredik csecsemő jön a világra" - tette hozzá Eckhardt professzor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.