Bulvár

Nevelés az ebédlőasztalnál

Nevelés az ebédlőasztalnál

2013. október 19., szombat
Nevelés az ebédlőasztalnál
vacsora_csalad

Egészségesebbek, vidámabbak, jobban teljesítenek az iskolában és még a kábítószerekhez is kisebb arányban fordulnak azok a fiatalok, akik rendszeresen együtt étkeznek családjukkal. Lantos Katalin pszichológus a mindennapos otthoni rituálék szerepéről tartott előadást Szegeden.

Jól ismert tény, hogy a tudatos nevelés mellett a szülő helyes példa mutatásával is jó irányba terelheti gyermeke fejlődését. Azt azonban már kevesebben tudhatják, hogy az olyan hétköznapi családi epizódok, mint egy közösen elfogyasztott vacsora is komoly kihatással lehetnek a fiatalok életmódjára, szemléletváltozására.

Lantos Katalin

pszichológus, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar tanársegédje érdekes statisztikai adatokat osztott meg a 18. Őszi Kulturális Fesztivál egyik programjaként meghirdetett előadásán. A legideálisabb, napi ötszöri étkezésre csak keveseknek van lehetőségük a sűrű időbeosztás és a túlórázás miatt, egy családban azonban a közös ebéd elfogyasztása sokkal többről szól az éhség elverésénél. "Az ebédlőasztal egy gyerek számára ideális helyszín lehet a szociális tanulásra: hallgatja és figyeli anyut és aput, megtanulja, hogyan kell illedelmesen kérni, kommunikálni, konfliktust kezelni. Mindehhez egy biztonságos közeget nyújt a megszokott, rutinszerű családi esemény, ahol ráadásul az ő véleményére is kíváncsiak, mindenkinek elmesélheti hogy mi volt az oviban, iskolában" - magyarázta a pszichológus.

DSCF5646

Az IPSOS nemrég készült felmérése szerint hétvégente a magyar családok 80%-a szakít időt az ebéd vagy vacsora közös elfogyasztására, ami igen jó arány. Hétköznapokon azonban már jóval kevesebb, 61% tudja csak megoldani, és ami még elszomorítóbb, hogy az édesanyák csak 43%-a érzi ezt kevésnek. Pedig ezeknek a családi rituálék olyan dolgokra is kihatással lehetnek, amelyek között elsőre semmi összefüggést nem találhatnánk. "Egy kutatás során öt éven keresztül figyeltek tinédzsereket, hogy étkezési szokásaik milyen kihatással voltak rá a későbbiekben. Elmondható, hogy akik gyakrabban ettek családdal, később is keresték a társaságot az étkezés elfogyasztásához - emellett egészségesebben is étkeztek, több zöldséget és gyümölcsöt fogyasztottak, kevésbé volt jellemző rájuk az elhízás" - mondta Lantos Katalin. Nem csak hazánkban szokás, de sajnos nálunk is jellemző, hogy a gyermeket egészségtelen gyorséttermi ebéddel jutalmazzuk a jó jegyért - ennek hatásaként egy-egy ilyen hamburgerező pozitív élményként ivódik be a tudatába, és felnőttként is gyakran látogatja majd. A családi rituálékhoz - melyek egyike csak az ebéd, ide tartozik a közös karácsonyozástól a vasárnapi film együttes megtekintéséig szinte akármi - fontos, hogy pozitív élmények kapcsolódjanak, hiszen egy tartalmatlan, erőltetett együttlét sokszor károsabb, mintha nem is közösen töltötték volna az idejüket. Legfontosabb a meleg családi légkör és az odafigyelés az asztalnál - emellett az egészséges étkezés már csak hab a tortán.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.