Bulvár

Édesebbek, de "lisztesebbek" az almák a Föld melegedése miatt

Édesebbek, de "lisztesebbek" az almák a Föld melegedése miatt

2013. augusztus 20., kedd
Édesebbek, de "lisztesebbek" az almák a Föld melegedése miatt
alma

A Föld felmelegedésének következtében megváltozik az almák íze és szerkezete: egy japán tanulmány szerint bár érezhetően édesebbek, állaguk "lisztesebbé" is válik.

A kutatók, akik felismeréseiket a Scientific Reports című szaklapban mutatták be, a Fuji és Tsugaru almafajták adatait vizsgálták. Ezeket az 1970-es évek óta termesztik Nagano és Aomori prefektúra két ültetvényén. Az átlagos hőmérséklet ezeken a területeken évtizedenként 0,31-0,34 Celsius-fokkal emelkedik, a termesztési eljárás és a fajok azonban nem változnak. Az íz és a szilárdság mellett a virágzás idejében is változás állt be: évről évre egyre később kezdődik - írják a tudósok. Az alma a leggyakrabban fogyasztott gyümölcsök rangsorában a citrusfélék és a banán mögött a harmadik helyen áll.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.