Bulvár

Tizenhat évvel ezelőtti csalás elkövetőjét ítélték el Szegeden

Tizenhat évvel ezelőtti csalás elkövetőjét ítélték el Szegeden

2012. október 30., kedd
Tizenhat évvel ezelőtti csalás elkövetőjét ítélték el Szegeden

Jogerősen három év börtönbüntetéssel sújtotta kedden a Szegedi Ítélőtábla azt a kisteleki férfit, aki még 1996-ban gabonaügyletek kapcsán csaknem 300 millió forinttal károsított meg három céget.

A jelenleg 40 éves, szakács szakképesítésű, korábban egyszer büntetett, egy kisteleki diszkóban kidobóemberként dolgozó vádlott 1996 nyarán elhatározta, hogy gyors pénzszerzés érdekében közvetítőként gabonaforgalmazással kezd foglalkozni. A férfi a gabonaforgalmazásban jelentős szakmai jártassággal bíró, tehetős üzletembernek adta ki magát, és kapcsolatba került a Tartalékgazdálkodási Közhasznú Társaság egyik jelentős beszerző, beszállító és közvetítő ügynökével, a Cereália Szolgáltató és Információs Iroda tulajdonosával. A két férfi 1996. augusztus 31-én 12 ezer tonna étkezési búza értékesítéséről kötött szerződést 28 ezer forintos tonnánkénti áron. A vádlott vállalta azt is, hogy sikeres üzlet esetén csaknem kétmillió forintos jutalékot fizet ki az iroda vezetőjének. Ezt követően a vádlott három céggel összesen hétezer tonna búza megvásárlásáról kötött szerződést 31, illetve 32 ezer forintos tonnánkénti áron. Megállapodásokat a vádlott nem akarta teljesíteni, szerződésekkel csupán a búza meglétét kívánta igazolni, azért, hogy megszerezze a Cereália Irodával kötött szerződés alapján kialkudott vételárat. A Cereália vezetője próbálta biztosítani, hogy a kiutalt vételárat csak az eladók kapják meg, de a vádlott olyan számlát nyitott egy bankban, amellyel ő is hozzájuthatott az átutalt pénzhez. 1996. szeptember 23-án csaknem 220 millió forintot vett fel, de ebből semmit nem fizetett a beszállító cégeknek, hanem a felvett pénzzel külföldre távozott. A Szegedi Városi Bíróság vádlottat 2004 júniusában holttá nyilvánította, ezért a férfival szemben különösen nagy kárt okozó csalás bűntette miatt indított büntetőeljárást megszüntették. A férfi későbbi elfogása után a Csongrád Megyei Bíróság 2010 májusában perújítást rendelt el, ezért megismételték az eljárást.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.