Bulvár

Egy üdítő nyári desszert: lime felfújt

Egy üdítő nyári desszert: lime felfújt

2012. június 29., péntek
Egy üdítő nyári desszert: lime felfújt

A nyári kánikulában szomjazva vetjük rá magunkat mindenre, ami hideg és savanykás. A citrom és narancs mellett létezik egy olyan déligyümölcs is, amelyből szintén remek szomjoltó finomságokat készíthetünk. Ez pedig a zöld citrom, azaz lime.

Üdébb, zamatosabb, nem olyan savanyú, mint a hagyományos sárga citrom. Leve bőséges, héja vékony, magja alig van, íze pedig inkább a kesernyésebb grépfrúthoz hasonlít. S hogy mire használhatjuk? Hajszálvékonyra szeletelve italokat, fagylaltokat, salátaönteteket dúsíthatunk, a halételek páclevét pedig különlegesen pikánssá tehetjük vele. Kifacsart levét nemcsak limonádéhoz, édességekhez is használhatjuk. Ha például a körtét vagy almát felvágva, tálba téve 24 órán át áztatjuk a lime kifacsart és 5 dkg porcukorral elkevert levében, csodás üde csemegéhez jutunk.

Lime felfújt

Hozzávalók:

- 2 evőkanál vaj - 2 evőkanál liszt - 4 evőkanál porcukor - 3 tojás - 1,5 dl tej - 1 lime leve és finoman lereszelt héja

Elkészítés:

A vajban nagyon világosra pirítjuk a lisztet, majd felöntjük tejjel, és sűrű besamelmártássá főzzük. Mikor langyosra hűlt, cukorral, a lime levével és héjával ízesítjük, majd egyesével hozzákeverjük a tojássárgákat, végül óvatosan beleforgajuk a kemény habbá vert tojásfehérjét. Kivajazott edénybe öntjük és előmelegített sütőben sütjük, amíg megszilárdul, és a teteje aranysárga lesz. Vigyázzunk, a sütő ajtaját sütés közben ne nyissuk ki, mert összeesik a felfújt. Kínálhatjuk desszertként limonádé mellé, de még ínycsiklandozóbb egy gombóc csokoládé-, vagy diófagylalttal fogyasztva.

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.