Bulvár

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy bírósági végrehajtót Szegeden

Felfüggesztett börtönre ítéltek egy bírósági végrehajtót Szegeden

2012. március 14., szerda
Felfüggesztett börtönre ítéltek egy bírósági végrehajtót Szegeden

Első fokon hat hónap, a végrehajtásában két évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Törvényszék szerdán egy önálló bírósági végrehajtót, mert az a szakmájának a szabályait megszegve, a hatáskörén túlterjeszkedve járt el egy békéscsabai cég ügyében.

A bíróság hivatali visszaélés bűntettében mondta ki bűnösnek a vádlottat, és 400 ezer forint pénzbüntetést is kiszabott a férfira, emellett két évre eltiltotta foglalkozásának gyakorlásától. Az ítélet nem jogerős, mert a vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett. A vádlott 1988 óta végrehajtó, 1995-től pedig önálló bírósági végrehajtóként dolgozik a Békéscsabai Városi Bíróság mellett. Az ítélet szerint 2007-ben adóvégrehajtás indult a Jamina Innovációs Kft.-vel szemben, és az eljárásban a földhivatal végrehajtási jogot jegyzett be az APEH javára a cég három ingatlanjára. Az ingatlanokra két társaságnak is jelzálogjoga volt bejegyezve, az adóhatóság ezért felhívta a cégeket, hogy jelentsék be a végrehajtási eljárásba történő bekapcsolódás iránti igényüket. Az egyik vállalkozás ezt meg is tette, a másik cég azonban csak a határidő letelte után jelezte igényét, ezért kérelmét a bíróság elutasította. A bíróság döntése alapján az időben jelentkező cég 11 millió forintos követelésével kapcsolatban is megindult a végrehajtás. A vádlott ismételten felhívta a határidőt mulasztó céget, hogy érvényesítheti 13 millió forintos jelzálogjogi igényét, a bíróság azonban az újabb kérelmet is elutasította. Ezt követően a vádlott tudtával és aktív közreműködésével a mulasztó cég a végrehajtási eljárásba már belépett vállalkozásra engedményezte 13 millió forintos követelését. A vádlott szakmájának szabályait megszegve, hatáskörén túlterjeszkedve a 13 millió forintos követelésre is elindította a végrehajtást, annak ellenére, hogy ezzel kapcsolatban nem volt végrehajtható okirat. Az eljárásban a vádlott a neki a jogszabály szerint járó 1,1 millió forint helyett 800 ezer forinttal magasabb jutalékot irányzott elő. A büntetőeljárás során a vádlott elismerte, hogy adminisztrációs és szakmai hibákat követett el, de következetesen állította, hogy nem szándékosan. Perbeszédében a vádlott védője azt mondta, a téves jogalkalmazás részben annak a következménye, hogy a végrehajtásra vonatkozó jogszabályok állandóan változnak.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.