Bulvár

Afrikai madárritkaságok érkeztek a vadasparkba

Afrikai madárritkaságok érkeztek a vadasparkba

2012. március 23., péntek
Afrikai madárritkaságok érkeztek a vadasparkba

Tavaly rendkívül ritka afrikai ragadozó madarakat fogadott be a vadaspark természetvédelmi mentőközpontja, miután a természetvédelmi hatóság elkobozta őket. Közülük három faj képviselője maradt Szegeden, a többi más hazai állatkertbe került. Bár még nem a végleges helyükön, de tavasztól láthatók a zoológiai ritkaságok: a füles és fehérhátú keselyűk, valamint a koronás sasok.

Az európai részleg 2010-ben épült nagyröpdéjében helyezték el őket, azért, hogy a viszonylag kisebb forgalmú, nyugodt erdei környezetben szokják meg egymást és az emberek közelségét. A Szegedi Vadaspark nagy hangsúlyt fektet arra, hogy a természetes földrajzi elterjedésük szerint alakítsa ki állatbemutatóit, így az afrikai madarak is csak ideiglenesen maradnak „Európában”. A lehető leghamarabb, a tervek szerint a nyár folyamán felépül az új afrikai ragadozó madár röpde, és a hozzá tartozó ház, amely végleges lakhelyéül szolgálhat a madárritkaságok számára. A három faj egyike sem gyakori az európai állatkertekben, sőt, a füles keselyű és a koronás sas kifejezetten ritka. Az utóbbiból a tíz egyedet sem éri el az európai állomány létszáma, de majdnem ekkora kuriózum a füles keselyű is. A koronás sasok afrikai majomevő sasként is ismertek, hiszen gyakran vadásznak főemlősökre is, elsősorban cerkófokra, így hasonló a szerepet tölt be élőhelyén, mint a dél-amerikai hárpia. Az afrikai sasok közül ez a faj rendelkezik a legveszélyesebb fegyverzettel. Roppant erős lábaival és éles karmaival képes a majmok mellett szirti borzot és kisebb termetű antilopokat is elejteni. A fura kinézetű füles keselyű, amely a fején lévő, fülre emlékeztető bőrredőkről kapta a nevét, szintén nagyágyú az afrikai madarak körében. Az egyik legnagyobb keselyűfaj, a dög körüli csetepatékban rendre ők kerülnek ki győztesen. Szemben a többi szárnyas riválisával, a füles keselyük képesek a keményebb falatokkal is megbirkózni, ebben egyedül csak a hiénák múlják felül. A harmadik faj, a fehérhátú keselyű a „klasszikus” szárnyas dögevő alakot mutatja: rövid tollú fej és nyakrész, a nyak tövében hosszabb tollú gallérral.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.