Fenséges illatok szállnak és finomabbnál-finomabb ínyencségek készülnek majd péntektől a Csongrád megyei Újszentivánon, ahol újra rétesfesztivált rendeznek. A negyedik alkalommal megszervezett esemény leglátványosabb részének a szombati rétessütő verseny ígérkezik, amelyre a szervezők mindazok nevezését várják, akik elég ügyességet és bátorságot éreznek magukban arra, hogy megmutassák másoknak is tudományukat, és összemérjék képességüket ellenfeleikkel - közölte Joczó Renáta, a rendezvény egyik szervezője az MTI-vel. A megmérettetésen legalább húsz csapat indul. A vendégek megtudhatják, hogyan készül a rétes többek között a romániai Gottlobon, a szlovákiai Kisgéresen, a szerbiai Törökkanizsán, a Somogy megyei Mesztegnyőn, illetve Mórahalmon, Zsombón, Deszken, Makón és nem utolsósorban Újszentivánon. A versenyen öt kategóriában osztanak ki díjakat: a hagyományos ínyencségek között a zsűri értékeli a túrós, meggyes és almás réteseket, de a csapatok sós és édes különlegességeket is készíthetnek. A döntnökök és az érdeklődők folyamatosan figyelemmel kísérhetik a készítés technikáját, sőt a bírálók vizsgálják majd a felszeletelt rétesek megjelenését, illatát és ízét is. A csapatok szurkolói természetesen meg is kóstolhatják a remekműveket, de a többi látogató sem marad éhen: a tervek szerint a fesztiválon nyolc-tíz réteses fogja árulni termékeit. Vasárnap pedig a szervezők rétesevő versenyre invitálják a vállalkozó szellemüket. A vetélkedőn a benevezettek rétesfogyasztó képességüket nem a mennyiség, hanem a gyorsaság terén mérik majd össze.