Bulvár

Szent Miklós napjának hagyománya ma is él + VIDEÓ

Szent Miklós napjának hagyománya ma is él + VIDEÓ

2009. december 6., vasárnap
Szent Miklós napjának hagyománya ma is él + VIDEÓ

Mikulás napjának hagyományát Szent Miklós myrai püspöktől eredeztetik. A néphagyomány szerint december 5. éjjelén, december 6. hajnalán a Mikulás meglátogatja a gyermekeket, és ha az elmúlt évben jól viselkedtek, ajándékot, ha rosszul, virgácsot hagy a szépen kitisztított csizmákban.

A Télapó kifejezés a 20. század első harmadában keletkezhetett, már a két világháború között is használták a Mikulás szó szinonimájaként.

Szent Miklós

püspök legendája egy szegény emberről tudósít, akinek három lánya volt, akiket azonban megfelelő hozomány hiányában nem tudott férjhez adni. Miklós myrai püspök segíteni akart a szegény családon, de szerénységből csak titokban, az éj leple alatt egy-egy arannyal telt erszényt tett a szegény ember ablakába. A legenda egyes változataiban ez három egymást követő éjjelen ismétlődött, más változatok három évről beszélnek. Az apa a harmadik éjjelen megleste az adakozót, hogy megköszönje neki az ajándékot. Miklós püspök úgy felelt: egyedül Istennek tartoznak köszönettel. Szent Miklós legendája és december 6-iki egyházi ünnepe kapcsán terjedt el a 19. században a városokban, hogy a Mikulás az ablakokba helyezett kitisztított cipőkbe szaloncukrot vagy kisebb édességekből és déligyümölcsökből álló piros csomagot tesz. A

Katolikus Lexikon

szerint maga a Mikulás szó kései cseh jövevény, maga az ajándékozás (az ablakba kitett gyermekcipőkbe csempészett mikulás, illetve krampusz) közvetlenül osztrák kapcsolatokra utal. A szokás népszerűsítésében része volt korunk gyáriparának is, amely a cukorból öntött figurákat olcsón elterjesztette.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.