Bulvár

Négy vádlottat jogerősen elítéltek a Duna Profit-üggyel kapcsolatos csalások miatt

Négy vádlottat jogerősen elítéltek a Duna Profit-üggyel kapcsolatos csalások miatt

2008. november 20., csütörtök
Négy vádlottat jogerősen elítéltek a Duna Profit-üggyel kapcsolatos csalások miatt

Fotó: Gémes Sándor - SZEGEDma

Több mint 1,8 milliárd forintos kárt okoztak ingatlanokkal kapcsolatos csalásokkal azok a vádlottak, akiket csütörtökön jogerősen letöltendő, illetve felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Szegedi Ítélőtábla.

Az elsőrendű - jelenleg szökésben lévő - vádlott,

Lengyel József

büntetését a másodfokon eljáró ítélőtábla hét és fél évről kilenc évre súlyosbította, a másodrendű vádlott

Gáti Józsefet

az eredetileg kiszabott négy helyett öt év börtönbüntetéssel sújtotta. A táblabíróság két vádlottra felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki: a hatodrendű vádlott egy év és négy hónap, míg a hetedrendű két év felfüggesztett börtönbüntetést kapott. Mindkettőjüket folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a bíróság. A Duna Profit Ingatlanbefektetési és Hasznosító Szövetkezet 2001. június 1-jén alakult meg miskolci székhellyel, 3 millió forint tőkével. Fő tevékenységeként az ingatlanforgalmazást jegyezték be. A cég képviseletére 2002 első felében Lengyel József volt jogosult. A Duna Profit 2004 októberétől felszámolás alatt áll. Az elsőrendű vádlott jó kapcsolatban állt több emberrel a Duna Profit vezetéséből, megállapodott velük abban, hogy különböző fejlesztési elképzelések megvalósítása ürügyén a szövetkezet anyagi forrásait elvonják. Ennek lényege az volt, hogy a férfi ingatlanokat vásárol, majd azokat különböző konstrukciókban, felértékelés után tovább értékesíti a Duna Profitnak. Az ingatlanok megvásárlásához sem Lengyel József, sem Gáti József nem rendelkezett saját forrással, ezért azokat halasztott fizetéssel vették meg úgy, hogy az ellenérték kifizetéséhez a Duna Profit anyagi forrásait vették igénybe. A szövetkezet ennek érdekében célrészjegyeket bocsátott ki, így biztosítva az anyagi hátteret. A két vádlott a fejlesztések vállalását eleve azzal a szándékkal tette meg, hogy a Duna Profit által összegyűjtött pénzeket elvonja. Az ítélet szerint nem is állt szándékukban a meghirdetett projektek, az ahhoz tartozó fejlesztési elképzelések megvalósítása, azokat csak eszközként használták fel jogtalan haszonszerzésre. Az ügyben elítélt másik két férfi valótlan tartalmú ingatlanbecslések elkészítésével segítette a csalássorozatot, amelynek következtében a szövetkezetnek mintegy 1,8 milliárd forintos kára keletkezett. A pénz sorsa ismeretlen. A Vas Megyei Bíróság 2007 őszén nem jogerős ítéletében különösen nagy kárt okozó, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett csalás, illetve csalás kísérletének bűntettében, valamint számviteli fegyelem megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Duna Profit korábbi vezetőit, akiket ezért hét év nyolc hónap és két év közötti börtönnel sújtott.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.