Sport

Nádas Bencét még mindig a hideg rázza ezüstérme láttán (videó)

Nádas Bencét még mindig a hideg rázza ezüstérme láttán (videó)

Számukra egy fehér arannyal ér fel

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
3 órája
Nádas Bencét még mindig a hideg rázza ezüstérme láttán (videó)

Ahogy arról lapunk tegnap beszámolt, a teljesítményük elismerése gyanánt köszöntötték az MVM Szeged Vízisport Egyesület olimpiát és paralimpiát megjárt sportolóit. Összesen hét szegedi sportoló vehetett részt ezen két világeseményen, ami történelmi siker. Köztük a legnagyobb eredményt Nádas Bence érte el, aki ezüstéremmel térhetett haza Párizsból. A lapunknak nyilatkozott az olimpikon.

Fotó: MTI

 

A hét, Szegedet képviselő sportoló:

Olimpiai résztvevő:

  • Nádas Bence (férfi kajak kettes 500 méter, ezüstérem)
  • Kiss Ágnes (női kenu egyes 200 méter, 11. hely ; női kenu kettes 500 méter, 4. hely)
  • Nagy Bianka (női kenu kettes 500 méter, 4. hely)
  • Kuli István (férfi kajak négyes 500 méter, 7. hely)

Paralimpiai résztvevő:

  • Varga Katalin (KL2 200 méter, 4. hely)
  • Boldizsár Dalma (KL2 200 méter, 11. hely)
  • Suba Róbert (KL1 200 méter, 4. hely ; VL2 200 méter, 5. hely)

A Nádas Bence, Tótka Sándor kajakos páros egy nagyszerű versenyzéssel nyert ezüstérmet 500 méteren. A friss Eb-győztes magyar egység a döntőben jól rajtolt, fél távnál harmadik volt a németek és az ausztrálok mögött, de óriási tempót diktált a táv második felében és végül a második helyen ért célba.

A férfi kajak négyes pedig a hetedik helyen zárta fináléját, ami hatalmas csalódás mindenki számára.

 

Az egyik szeme sír a másik nevet

A köszöntésen levetítettek egy kisfilmet, amely a szegediek döntőit, eredményeit foglalta össze. Megmutatták, hogy amikor Nádas Bence és Tótka Sándor átvették az ezüstérmet, mennyire meghatódott az MVM Szeged VE sportolója. Megkérdeztük milyen érzelmek szabadultak fel akkor benne.

Hát most is rázott a hideg...jó volt így átélni újra ezeket a pillanatokat.

Egy másik kérdésre Nádas Bence elmondta, hogy legalább nyolcszor biztosan visszanézte már a ezüstöt érő futamot. Majd összefoglalta, hogyan is érez az ötkarikás játékok után.

Tényleg hullámhegyek, völgyek voltak számomra az olimpián, az egyik szemem sír, a másik meg örül. A négyessel nem sikerült, szóval azért vagyok szomorú, mert egy kétéves projektünk, ami sikeres volt, az valamiért idén nem tudott sikeres lenni. A párosunk meg nagyon jól ki tudott bontakozni. Megmutattuk többször is, hogy fel tudunk állni mélypontról. Az olimpián 24 óra leforgása alatt tudtunk felállni, az azért nem semmi teljesítmény. Emiatt nagyon büszke vagyok magunkra, Sanyira is, meg Viktorra is. Úgyhogy ez tényleg egy pszichológiai csata volt számunkra, egy mentális csata, és hát a párosban tényleg kimaxoltuk.

Elmondása szerint "még mindig, a mai napig fájt visszanézni, hogy miért történt az, ami történt" a kajak négyes versenyében.

Fotó: MTI / Kovács Tamás

 

Kiemelte,

az az ezüstérem, az számunkra egy fehér arany, és nagyon-nagyon boldogok vagyunk emiatt. Igyekszünk majd a négyesben is fejlődni, és megtalálni, hogy hogyan tudunk konzisztens teljesítményt nyújtani.

Fotó: MTI

 

Ez igazán jól esett Nádas Bence számára

Előzetesen nem fogadta volna el az érmet.

Meg akartam érte harcolni. Szóval jó érzés volt a futam után azokat az üzeneteket hallani a számomra nagy hősöktől, a német legendától, Ronald Rauche-tól vagy Campbellastól, aki az ausztrál kajakos legenda, hogy "nagyon-nagyon gratulálok, Bence, nagyon megérdemelted, az utóbbi három évben ez neked nagyon kijárt". Tényleg nagyon konzisztens teljesítményt nyújtottam ebben, főleg a K2 500-as számban. Ezek nagyon jól esnek. Szóval amikor nem azt mondják, hogy jó szerencséd volt, jó napot fogtál ki, nem volt előjele, úgy érted ezt az eredményt, hanem amikor azt mondják, hogy figyelj, te ezért verejtékkel megdolgoztál, és nem az aznapi szerencse döntött. Ezek esnek igazán jól.

Fotó: MTI

 

Embert próbáló év volt

Ezt akár Los Angelesig is elviheti magával Párizsból.

Ha a nehéz napokon ránézek majd az ezüstéremre, akkor biztos, hogy tudok abból meríteni, hiszen ez az év nagyon embert próbáló év volt, tényleg a tavasszal is eléggé hullámvölgyes volt. Kikaptunk az első válogatón, majd a világkupán sem remekeltünk. Szóval mindenféleképpen azért lesz jó erre az éremre ránézni, mert emlékeztet, hogy sose szabad feladni. Hogyha hiszel valamiben, akkor abban tarts ki, még hogyha mindenki más azt mondja, hogy az hülyeség. Ha te tiszta szívvel hiszel benne, akkor meglesz az eredménye, ha teszed a dolgod.

Hozzátette:

úgyhogy ezzel szerintem nagyon sokat tudok építkezni mentális oldalról.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.