Élő - Sport

Megvan az első magyar győzelem kézilabdában

Megvan az első magyar győzelem kézilabdában

Hihetetlen izgalmak között nyertek női kézilabdázóink

Kibédi Péter
2 órája
Fotó: Kovács Tamás
Megvan az első magyar győzelem kézilabdában

Minden egy helyen a párizsi olimpia második versenynapjáról.

 

13 perce
Kós országos csúccsal elsőként jutott tovább 100 méter háton, Jászó 19. lett

Kós Hubert országos csúccsal, a legjobb idővel bejutott a középdöntőbe, Jászó Ádám viszont a 19. helyen befejezte szereplését 100 méter háton vasárnap az olimpia medencés úszóversenyein. Mindkét magyar az ötödik előfutamban indult: a 200 méter hát tavalyi világbajnoka, Kós a korábbi országos rekordját jelentő 14. nevezési idővel (53.08) rendelkezett, míg a pécsi Jászót előzetesen a 17. helyen rangsorolták eddigi legjobbjával (53.35). Az Egyesült Államokban tanuló és a legendás Bob Bowmannel készülő Kós igazolta remek formáját, 52.78 másodperces magyar rekorddal nyerte futamát, míg Jászó 53.97-tel a hatodik, összesítésben pedig a 19. lett.

"Jó volt nagyon, örülök, hogy sikerült 53 alá bemennem. Picit az bánt, hogy a kettes pályán úszva nem láttam annyira a többieket, hogy megtudjam, lassíthatok-e, ezért muszáj volt nyomnom. Ez az első idő most semmit nem jelent, meg kell tenni a következő lépést, és be kell jutni a döntőbe" 

- nyilatkozta a vegyes zónában a 21 éves Kós.

A szám középdöntőjét 21.32-kor rendezik.

15 perce
A cselgáncsozó Pupp Réka bejutott a negyeddöntőbe

Pupp Réka bejutott a negyeddöntőbe az olimpia cselgáncstornáján a 52 kilogrammosok között vasárnap. A kétszeres Európa-bajnoki bronzérmes magyar versenyző másodszor szerepelt olimpián, Tokióban az ötödik helyen végzett. A 16 közé jutásért nem kellett tatamira lépnie, a nyolcaddöntőben pedig az a Lkhagvasuren Sosorbaram várt rá, aki már túl volt egy meccsen, ipponnal nyert az olasz Ariane Toro Soler ellen. A dunaújvárosi születésű cselgáncsozó mongol riválisától első találkozójukon kikapott, azóta viszont kétszer megverte.

Az Atomerőmű SE 28 éves sportolója aktívabbnak tűnt a meccs elején, ennek ellenére a mérkőzésvezető fél perc után mindkét cselgáncsozót figyelmeztette. Amikor másfél perc múlva ez megismétlődött, mivel továbbra sem született értékelhető akció, csak összekapaszkodás és meddő földharc zajlott a szőnyegen. A mongol a hajrában egy kilépésre megkapta harmadik intését is, ami a leléptetését, illetve Braun Ákos tanítványának a továbbjutását jelentette.

P

upp a nyolc között az olasz Odette Giuffridával találkozik.

16 perce
Major Veronika nyolcadik légpisztolyban

Major Veronika a nyolcadik helyen végzett vasárnap női légpisztolyban az olimpia sportlövőversenyeinek otthont adó chateauroux-i Francia Nemzeti Lőtéren. A keszthelyi sportoló a szombati alapversenyből 582 körrel, a legjobb eredménnyel jutott a nyolcas fináléba, melyben a 12. lövés után 114 körös eredménnyel búcsúzott. Major Veronika még a női sportpisztoly számban is szerepel a játékokon.
 

MAJOR Veronika

 

19 perce
A cselgáncsozó Pongrácz Bence egy percet bírt a címvédő ellen

Pongrácz Bence a nyolcaddöntőben búcsúzott az olimpia cselgáncstornáján vasárnap a 66 kilogrammosok között. A VS Dunakeszi idén Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője a 16 közé jutásért ipponnal verte a nigériai Ismael Alhassane-t, a folytatásban azonban a lehető legnehezebb feladat várt rá az Eiffel-torony közelében található Mars-mező Arénában: a címvédő és négyszeres világbajnok Abe Hifumival kellett megküzdenie, akivel még nem találkozott. A japán dzsúdós húga, a szintén olimpiai és világbajnok Abe Uta szereplése jelentette egyébként a vasárnapi program egyik szenzációját, ugyanis a Pupp Réka súlycsoportjában címvédő versenyző kikapott a jóval esélytelenebb üzbég Dijora Keldijorovától. A 24 éves Pongrácznak azonban nem sikerült a bravúr. Abe Hifumi, akit óriási üdvrivalgással köszöntöttek a japán szurkolók, rögtön a meccs elején vazaarival megszerezte a vezetést, majd egy válldobásra megkapta második vazaariját, így ipponnal lezárta az egyperces mérkőzést.

A magyarok közül még az 52 kg-os Pupp Réka lép tatamira vasárnap.


 

21 perce
Golovin Vlagyimir: nagyon akartunk, de sokat hibáztunk

Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány szerint nagyon akartak, de közben nagyon sokat hibáztak a magyar női kézilabda-válogatott játékosai vasárnap a párizsi olimpián, ahol 25-24-re legyőzték Brazíliát a csoportkör második fordulójában.

GOLOVIN Vlagyimir; VÁMOS Petra


 

 "Nem így terveztünk, ahogy sikerült, de persze örülünk a győzelemnek, pláne így, hogy az utolsó másodpercekben jött össze. Felemás volt a mai teljesítményünk, bízom benne, hogy ez csak a reggel kilenc órás kezdésnek tudható be" 

- nyilatkozta a Kossuth Rádiónak a meccs után az edző.

A magyarok jól kezdtek, de 6-4-es vezetésük után 13 perccel már 12-8-as hátrányban voltak. A 39. percben 18-13-as előnyben volt Brazília, ám a magyar egyenlítést követően Böde-Bíró Blanka 11. védésének és Simon Petra ötödik góljának köszönhetően az utolsó percben összejött a rendkívül fontos győzelem. Golovin hozzátette, voltak olyan időszakok, amikor úgy játszottak, ahogyan tervezték, és végrehajtották, amiket megbeszéltek, de akadtak olyan periódusok is, amikor mindez kevésbé sikerült.

"A legfontosabb, hogy nagyon akartunk, de közben nagyon sokat hibáztunk. Ennyi eladott labdával és technikai hibával nem nagyon lehet meccset nyerni. 

Voltak olyan periódusok, amikor nagyon elkapkodtuk a támadásokat, amikor egyet kivédekeztünk, abban a pillanatban valaki gondolt egyet és a második átadásnál kapura lőtt.

 Szerintem sokkal higgadtabban kellett volna játszani, hogy ez a mérkőzés egyszerűbb legyen" - magyarázta a kapitány.
Mint kifejtette, a brazil válogatottnak azt a sajátossága, hogy a kettes védők lezárják a területet, így nagyon nehezen bejátszható a labda. A magyar szélsők éppen ezért nagyon kevés labdát kaptak, de erre fel volt készülve a válogatott, és bár a szélsők ma nem voltak gólerősek, védekezésben nagyon hasznosan játszottak.

"Mindenki hozzátett valamit, hogy győzelemmel zárjuk a mérkőzést" 

- közölte Golovin.
    

1 órája
Holló és Zombori sem jutott döntőtbe 400 méter vegyesen

Mindkét magyar versenyző júniusban, a belgrádi Európa-bajnokságon úszta meg az ötkarikás szintet, amivel a 11. és 12. idővel kerültek a nevezettek közé. Ott volt a mezőnyben az olimpiai egyik arca, a francia Léon Marchand is, akit elképesztő ovációval fogadott a telt házas Paris La Défense Aréna közönsége.    

Elsőként Zombori ugrott medencébe, Virth Balázs 21 éves tanítványa legjobbjától (4:11.70) elmaradva, 4:14.88 perccel csapott célba, amivel 14. lett.

Ezt követően a Marchand-nal azonos futamban következett a 25 éves Holló, aki három hónappal ezelőtt az ob-t követően edzőt váltott, Kovács Ottóval 13 év után váltak külön az útjaik, azóta Hutkai Dániellel készül. A magyar versenyző - aki ebben a számban az elmúlt években rendszeresen döntős volt a világversenyeken - 4:12.20 perccel hatodikként csapott célba, amivel kilencedik helyen éppen lemaradt a nyolcas fináléról úgy, hogy

 a 6-8. helyezett egyaránt 4:11.52-őt úszott, ami egy századdal rosszabb, mint Holló belgrádi döntős ideje.


    
 

1 órája
Nyolcaddöntőbe jutott a tőröző Pásztor Flóra

 Jól sikerült a bemutatkozás az első vasárnapi magyar pástra lépőnek az olimpia vívóversenyén: Pásztor Flóra háromtusos győzelmet aratott a legjobb 32 között. A Törekvés 26 éves vívója 15-12-re verte az amerikai Jacqueline Dubrovichot. A közönség a sportág második versenynapján is remek hangulatot teremtett a Grand Palais-ban, ismét telt ház előtt léphettek pástra a vívók.

A tavalyi Európa Játékokon ezüstérmes, idén csapatban Eb-bronzérmes magyar tőröző adta az első tust, aztán volt olyan szakasz, amelyben háromszor az amerikai szúrt pontosan, majd 2-5 után négyszer Pásztor. Kiegyenlített küzdelem zajlott a páston, az első szünetnél 6-7 volt az állás. A folytatásban egy-egy tusos előny alakult ki hol itt, hol ott, majd Pásztor három találatnyi különbséget tudott kialakítani, ami már elég volt neki a győzelem kivívásához, bár az utolsó tust nem volt könnyű beadnia.

A következő fordulóban a kanadai Yunjia Zhang lesz az ellenfele 14.05-kor.

PÁSZTOR Flóra
Fotó: Illyés Tibor. Párizs 2024 - Vívás

 

2 órája
A cselgáncsozó Pongrácz Bence győzelemmel kezdett

Győzelemmel mutatkozott be Pongrácz Bence az olimpia cselgáncstornáján a 66 kilogrammosok között. A VS Dunakeszi idén Európa-bajnoki bronzérmes versenyzője a 16 közé jutásért azzal a nigériai Ismael Alhassane-vel került szembe, akit eddigi egyetlen találkozójukon megvert tavaly a linzi Grand Prix-n.

Második meccsükön, az Eiffel-torony közelében található Mars-mező Arénában a 24 éves magyar dzsúdós, aki szabadkártyát kapott a játékokra, az elején védekezésre kényszerült az elszántan támadó afrikai ellenféllel szemben. A folytatásban viszont átvette a kezdeményezést, megszerezte a vezetést egy kiemelésre kapott vazarival, majd a második percben, egy válldobást követően a győzelmet is a másodikkal.

Pongrácz a nyolcaddöntőben a súlycsoport legjobbjával, az olimpiai és négyszeres világbajnok japán Abe Hifumival találkozik. A magyarok közül még az 52 kg-os Pupp Réka lép tatamira vasárnap.

2 órája
Mészáros Eszter 15. légpuskában

Mészáros Eszter a 15. helyen végzett a nők légpuska számában. A héten torokgyulladással küzdő gödöllői sportoló a szombati vegyes csapat számban visszafogottan teljesített, az egyéni 60 lövéses alapversenyt ugyanakkor ragyogóan kezdte. "Féltáv" után viszont kisebb hullámvölgybe került, és végül 628,6 körös eredménnyel fejezte be a viadalt.

 Mészárosnak a hétfői nyolcas döntőbe jutáshoz minimum 631,3 körre lett volna szüksége.

A második versenynapon 11.15-től Péni István és Pekler Zalán a férfi légpuska alapversenyében áll lőállásba, 12 órától pedig Major Veronika a női légpisztoly fináléjában szerepel.

2 órája
Ötgólos hátrányból fordítva legyőzte a brazilokat a női kézilabda-válogatott

A magyar női kézilabda-válogatott 25-24-re legyőzte Brazíliát a párizsi olimpia vasárnapi versenynapján, a csoportkör második fordulójában. Golovin Vlagyimir szövetségi kapitány együttese jól kezdett, hatékony védekezéssel és pontos befejezésekkel ellenfele előtt járt (6-4). Egy emberelőnyös időszakot kihasználva fordítottak a brazilok, a magyar teljesítmény elöl és hátul is visszaesett a cserék után. A második félidő hajrájában és az első játékrész elején nem játszott precízen a magyar csapat, 18-13-ra eltávolodott az ellenfél, innen 23-23-nál sikerült utolérni a brazilokat. Az utolsó perc is döntetlenről indult, végül Böde-Bíró Blanka védése és Simon Petra gólja ért győzelmet.

KLUJBER Katrin

A magyar válogatott csütörtökön 31-28-ra kikapott a franciáktól, a folytatásban kedden Angola, csütörtökön Spanyolország, szombaton pedig Hollandia lesz az ellenfele. Két hatcsapatos csoportban zajlanak a küzdelmek, az első négy-négy válogatott jut a negyeddöntőbe.

2 órája
A magyarok vasárnapi programja a párizsi olimpián:

CSELGÁNCS (Mars-mező Aréna)
10.00: női 52 kg (Pupp Réka) és férfi 66 kg (Pongrácz Bence) - mérkőzések a negyeddöntőig
16.00: NŐI 52 KG - vigaszág, elődöntők, BRONZMÉRKŐZÉSEK, DÖNTŐ

HEGYIKERÉKPÁR (Elancourt-i domb)
14.10: NŐI VERSENY (Vas Blanka)

KÉZILABDA (Dél-párizsi 6-os Aréna)
női csoportmérkőzés,B csoport:
 9.00: MAGYARORSZÁG-Brazília

LOVASSPORT (Versailles-i kastély)
10.30: lovastusa egyéni verseny - tereplovaglás (Kaizinger Balázs 11.38)

ÖKÖLVÍVÁS (Észak-párizsi Aréna):
17.22: női 66 kg selejtező, Hámori Luca-Grainne Walsh (ír)

SPORTLÖVÉSZET (Chateauroux-i Lőtér)
 9.15: légpuska, női alapverseny (Mészáros Eszter)
11.15: légpuska, férfi alapverseny (Pekler Zalán, Péni István)
12.00: LÉGPISZTOLY, NŐI DÖNTŐ (Major Veronika)

TENISZ (Roland Garros)
14.00 körül: férfi egyes, első forduló (a 32 közé jutásért), Fucsovics Márton-Rafael Nadal (spanyol)
15.30 körül: férfi egyes, első forduló (a 32 közé jutásért), Marozsán Fábián-Ugo Humbert (francia, 10.)
19.30 körül: férfi páros, első forduló (Fucsovics Márton, Marozsán Fábián)
    
TORNA (Bercy Aréna)
21.10: női selejtező (Czifra Bettina Lili, Bácskay Csenge - csak ugrásban, Székely Zója - csak felemáskorláton)

 ÚSZÁS (Paris La Défense Aréna)
11.00: előfutamok - férfi 400 m vegyes (Zombori Gábor 11.15, Holló Balázs 11.21), férfi 100 m hát (Jászó Ádám, Kós Hubert 11.54), női 200 m gyors (Ábrahám Minna 12.05, Pádár Nikolett 12.08)
20.30: elődöntők, döntők - FÉRFI 400 M VEGYES (Holló Balázs?, Zombori Gábor?) 20.30, férfi 100 m hát (ed, Jászó Ádám?, Kós Hubert?) 21.32, női 200 m gyors (ed, Ábrahám Minna?, Pádár Nikolett?) 21.50

VÍVÁS (Nagy Palota/Grand Palais)
10.55: női tőr egyéni (Pásztor Flóra - 10.55) 32-es tábla a negyeddöntőig
12.25: férfi párbajtőr egyéni (Koch Máté - 12.25, Andrásfi Tibor - 12.50, Siklósi Gergely 13.40) 32-es tábla a negyeddöntőig
19.00: női tőr egyéni elődöntő
20.00: férfi párbajtőr egyéni elődöntő
20.50: női tőr egyéni BRONZMÉRKŐZÉS
21.20: férfi párbajtőr egyéni BRONZMÉRKŐZÉS
21.45: női tőr egyéni DÖNTŐ
22.15: férfi párbajtőr egyéni DÖNTŐ

 VÍZILABDA (Vizes Központ)
férfi csoportmérkőzés,B csoport:
19.30: MAGYARORSZÁG-Franciaország

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.