Sport

Szegeden készül az új idényre a török élcsapat

Szegeden készül az új idényre a török élcsapat

Meccselnek is majd a szegediek ellen

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. július 3., szerda
Szegeden készül az új idényre a török élcsapat

A hétszeres török bajnok Trabzonspor a Szent Gellért Fórum, valamint a Gerardus Hotel minden igényt kielégítő szolgáltatásait élvezve Szegeden edzőtáborozik.


 

Török élcsapat Szegeden

Az 1967-es alapítású Trabzonspor az egyik legsikeresebb futballklub Törökországban. A hétszeres török bajnok és kilencszeres kupagyőztes trabzoni labdarúgócsapat jelenlegi értékét 94 millió euróra becsüli a mértékadó Transfermarkt.com.

A Trabzonspor a török bajnokság előző idényében a harmadik helyen végzett, tehát az Európa Liga selejtezőjében indulhat.

A török klub keretében számos kiváló, neves játékos található, mint például a világbajnoki bronzérmes belga Thomas Meunier, a 75-szörös egyiptomi válogatott Mahmoud Trezeguet, vagy éppen a korábban Újpesten szereplő, onnan a La Ligába szerződő észak-macedón Enis Bardhi.

Nem először jár Magyarországon a török csapat. Még 2022-ben a Ferencvárossal egy Európa Liga csoportban szerepelt a Trabzonspor, amely a Groupama Arénában 3-2-re maradt alul.

A Szeged-Csanád Grosics Akadémia bejelentette, hogy az edzőtábor során felkészülési mérkőzést játszik a Trabzonspor együttesével.

 

Volt magyar játékosa a Trabzonspornak

A török klub történetének egyetlen magyar (ugyanakkor romániai) légiósa, Koszka Szilárd a Trabzonspor első külföldi játékosa is volt.

A legenda szerint az akkor másodosztályú Trabzon vezetői figyelmébe a Farul Constanta 5-ös mezt viselő játékosát ajánlották, ám nem tudták, hogy ő megsérült, és azt sem, hogy az általuk megtekintett találkozón más húzta fel az 5-ös dresszt. A helyettes kiválóan játszott a mérkőzésen, és a törökök szerződtették az 1970–1971-es idényre.

Koszka Szilárd

 

A megfelelő infrastruktúra Szegedre vonzza az elitsportot

A Szeged-Csanádi Egyházmegyéhez tartozó Szent Gellért Fórum területén tavaly augusztusban nyílt egy új, négycsillagos szálloda Hotel Gerardus néven.

A hotel nevét minden bizonnyal a XVI. században élt Gerardus Mercator flamand térképészről kapta, aki a kelet-flandriai Rupelmonde városában született. Mercator 1552-ben Duisburgba költözött, és élete végéig ott élt. Az általa kifejlesztett Mercator-vetület őrizte meg nevét az utókornak.

Ennek a beruházásnak is köszönhetően az infrastruktúra már kellően vonzóvá vált ahhoz, hogy külföldi nagycsapatok, illetve nemzeti válogatottak Szegedre érkezzenek, és itt töltsenek időt felkészülésük során.

A Szent Gellért Fórum egy UEFA C-licensszel rendelkező létesítmény, tehát szintén magas minőséget képvisel nemzetközi viszonylatban is.

Játszott már itt mérkőzést a magyar női labdarúgó-válogatott is. Áprilisban a magyar nemzeti csapat 1-1-et játszott Azerbajdzsán ellen Európa-bajnoki selejtezőn.

Lapunk információi szerint a Paks is érkezik majd Szegedre, mint felkészülése egy állomására.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.