Sport

A Forma 1-es pilóták és Brad Pitt is megérkezett a Hungaroringre

A Forma 1-es pilóták és Brad Pitt is megérkezett a Hungaroringre

Pénteken kezdődik az igazi száguldás, a de csütörtök sem volt unalmas Mogyoródon

Kibédi Péter
3 órája
A Forma 1-es pilóták és Brad Pitt is megérkezett a Hungaroringre

A szerdai extrém viharnak már nyoma sem volt csüörtökn a Hungaroringen, ahol a pilóták mellett világajnok asztaliteniszezők és Bred Pitt is megérkezett.

 

 

 

A szurkolókat elnézve a világbajnoki címvédő Red Bull, a Ferrari és a Mercedes a legnépszerűbb. Csütörtökön legalábbis ezen csapatok színeit, logóit viselték a legtöbben a sapkájukon, pólójukon vagy akár kulacsukon azok közül, akik a Hungaroringre indultak a mostanság meglehetősen kétes hírnévnek örvendő H8-as HÉV-járattal. A következő napokban a drukkerek számára reggel 7 órától kezdve elérhető lesz több szurkolói járat is (a HÉV-ről kerepesi átszállással, autóbuszokkal lehet eljutni a mogyoródi versenypályára, Budapestre visszafelé pedig Gödöllőtől vonattal lesz megközelíthető a főváros), csütörtökön azonban még egyénileg közelíthették meg a Hungaro­ringet azok, akik háromnapos bérletük birtokában szerettek volna részt venni a 16 órától meghirdetett boxutca-látogatáson. Szép számmal éltek is a lehetőséggel.

 

Brad Pitték újra a ringen

A versenypályán egyébként már csütörtök kora délutántól zajlott az élet: a pályamunkások az utolsó simításokat végezték el, 14 órától a biztonsági és orvosi autók tesztjét hajtották végre, később pedig a Brad Pitt főszereplésével jövő nyáron debütáló új F1-es témájú film jeleneteit vették fel. A világot a mezőnnyel 11. csapatként járó fiktív istálló, az APXGP autói rótták a köröket csakúgy, mint tették már tavaly is.


 

Tekintve, hogy délutánra jócskán 30 fok fölött járt a hőmérséklet, eddigre már nyoma sem volt a szerdán tapasztalható, jéggel kísért heves esőzésnek, amely valósággal eláztatta a box­utcát, és bizony kárt is tett a McLaren hétvégi bázisául szolgáló, autósportos nyelven csak motorhome-ként nevezett épület tetőszerkezetében. A víz már felszáradt, az építmény tetőszerkezete azonban még jól láthatóan tatarozás alatt állt.

Miközben az autók az aszfaltot koptatták, a ring közvetlen szomszédságában még csak részben kezdődött el a versenyhétvége: a pálya melletti kempingekben már elfoglalták helyeiket a vendégek, az árusok közül azonban még nem minden bódé nyitott ki. A nagy tömeget péntektől várják, így az utat karbantartóknak még arra is volt ideje, hogy ahol kellett, a kisebb úthibákat megpróbálják kijavítani a Hungaro­ring felső szakasza mögötti területen.

 

A Haas döntött Magnussen sorsáról

Mielőtt kora délután megkezdődtek volna a hivatalos sajtótájékoztatók, a Haas mindenkit megelőzve bejelentést tett. Az amerikai istálló nálunk erősítette meg, hogy nem hosszabbítja meg Kevin Magnussen szezon végén lejáró szerződését, ezzel eldőlt, hogy a mostani versenyzői közül sem a dánt, sem pedig a korábban a 2026-tól már Audiként folytató Stake F1-hez igazolt Nico Hülkenberget nem tartja meg a Haas. Egyelőre csak annyi biztos, hogy egy fiatal brit, Oliver Bearman foglalhatja el az egyik pilótaülést.

Magnussen nem rejtette véka alá, hogy más csapatban még szívesen folytatná F1-es pályafutását, ám azt is egyértelműsítette, hogy adott esetben nem fél lezárni azt. Egyszer ezt meg is tette 2020-ban, két éve azonban újabb esélyt kapott a Haastól, így 2022 óta újra a mezőny tagja.

– Nem gondolom, hogy a közeljövőben befejezném a versenyzést. A Formula–1 az autósport csúcsa, de mindig azt vallottam, hogy az F1-en kívül is van élet 

– magyarázta az újságíróknak.

 

Nagy élet volt a pingpongasztalnál

A pilóták számára a csütörtök ugyan a médiaszereplésekről, interjúkról is szól, mégis egy versenyhétvégén még ekkor a legnyugodtabbak. Ez meg is látszott rajtuk: a már-már fullasztó tömeg közepén álló McLaren-versenyző, Lando Norris mosolygósan nyilatkozott az őt körülállóknak, Hülkenberg jókedvűen járt fel-alá a paddockban, többen pedig pingpongütőt ragadtak, és játszottak egy kicsit a médiacenter előtti asztalnál. A pilóták közül voltak, akik csapaton belüli csatákat is vívtak – így tett például a Ferrari duója, Carlos Sainz és Charles Leclerc, az RB párosa, Daniel Ricciardo és Cunoda Juki is –, de a Kick Sauber kínai versenyzője, Csou Kuan-jü magyar nagyágyúkkal is összemérte tudását. Jónyer István és Klampár Tibor korábbi világbajnokok, valamint Ecseki Nándor, a párizsi olimpiára készülő asztaliteniszező fogadta Csou adogatásait! A nem mindennapi mérkőzés pontjait persze senki nem számolta, az összecsapás inkább a szórakozásról szólt.

LECLERC, Charles; SAINZ, Carlos
Csapattársak egymás ellen: Carlos Sainz (balra) és Charles Leclerc párharca. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

 

Hőség lesz pénteken, de szombaton eshet is

A versenyhétvége péntektől már kevésbé a vidámságról fog szólni, két szabadedzéssel megkezdődik a hivatalos program. Az előzetes előrejelzések szerint ezen a napon még gomolyfelhős, napos idő várható csapadék nélkül, és nem hagy alább a forróság sem, délutánra ugyanis 33 Celsius-fok köré melegszik fel a levegő. Nem zárható ki, hogy a szombati időmérő idején érkezik egy kevés eső a Hungaroringre, addig azonban még változhatnak a jóslatok.

A szervezők közlése alapján vasárnapra már minden belépőt eladtak, péntekre és szombatra viszont még korlátozott számban elérhe­tőek jegyek. Ennek ellenére biztosra vehetjük: péntektől benépesülnek a lelátók, a tavalyi Magyar Nagydíj után újra megtelik élettel a mogyoródi versenypálya.

A 39. Formula–1-es Magyar Nagydíj pénteki első szabadedzését 13.30-kor, a másodikat pedig 17.00-tól rendezik. Mindkét eseményt élőben közvetíti az M4 Sport.

(via mno.hu)

 


 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.