Sport

Hatalmas elismerést kapott a szegedi kézilabdázás emblematikus alakja

Hatalmas elismerést kapott a szegedi kézilabdázás emblematikus alakja

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. május 16., csütörtök
Hatalmas elismerést kapott a szegedi kézilabdázás emblematikus alakja

A Sportegyesületek Országos Szövetsége küldöttgyűlést tartott, melyen díjakat is kiosztottak. A SOSZ Kiemelkedő sportszervezeti vezető kitüntetésben részesítette Kővári Árpádot a Tisza Volán SC elnökét.

 

A kézilabdázás egyik hazai ikonja Kővári Árpád ebben az évben tölti be a 80. életévét. Neve összeforrt a hazai, szegedi férfi kézilabdázással, a sokoldalú sportvezető (aki nem mellesleg maga is a legmagasabb szinten kézilabdázott) fiatalon lett kézilabdaedző. Már középiskolás korában elkötelezte magát a sportággal és az akkori AKÖV 10. sz. vállalatnál már 1961-ben megalakult a Szegedi Előre Sportegyesület, melyet az akkori szegedi Villamos Vasút Vállalattal tartottak fent a szokásos „szocialista” félig amatőr finanszírozással.

Kővári Árpád a budapesti főiskolás ideje alatt a Ferencvárosban kézilabdázott, majd hazatérve Szegedre fiatalon lett a férfi kézilabdacsapat edzője. 1970-re elhatározták a Volán vállalat vezetői, hogy átveszik a Szegedi Előrét. A 10. sz Volánból Tisza Volán lett nagyobb önállósággal és a sportegyesület is különböző névváltozásokon ment át, volt Szegedi Volán SC, majd Tisza Volán SC.

Kővári Árpád a legmagasabb osztályba juttatta, mint edző a szegedi kézilabdát, nem mellesleg két nemzeti (Magyar) kupagyőzelem is nevéhez fűződik. Edzői munkáját egy idő után ügyvezető elnöki beosztásra cserélte, s bár néhány évre a szegedi sport legnagyobb, több mint 10 szakosztályt működtető SZEOL Egyesülethez szerződött, mint ügyvezető elnök, a Volán kézilabdával a kapcsolata töretlen volt. Szakmai tudására külföldön is felfigyeltek és kétszer két évre vezető edzőnek szerződött először Kuvaitba, majd Franciaországba.

 A rendszerváltás után hazajött és bekapcsolódott a Tisza Volán SC. munkájába, először, mint vezető edző, majd, mint ügyvezető elnök és néha ezt a két pozíciót együttesen töltötte be. Elnökségéhez fűződik az 1996-os magyar bajnokság és számos más siker is.

Rövid, de eredményes munkájával a magyar férfi kézilabdaválogatott szövetségi kapitányaként kijuttatta a nemzeti válogatottat az aktuális világbajnokságra is. Bár a rendszerváltás után számos metamorfózison ment át a Tisza Volán sportegyesület (volt itt névhasználat eladás PICK Szeged néven indult akkor már több mint 16 éve a legmagasabb osztályban játszó férfi csapat), de előtte már Kővári elnökségével több szakosztályt is üzemeltetett az egyesület. A kézilabda szakosztály és salakmotor szakosztály mellett, elindult a Tisza Volán Focisuli sőt abból kiindulva NB II.-es felnőtt futball csapatot is működtetetett.

Majd jött a jégkorong szakosztály és a karate szakosztály, később a sportlövő szakosztály az egyesület életében, melyeket mind Kővári elnökségével menedzselt az egyesület. A PICK Kézilabda Zrt. megalakulását követően a Tisza Volán SC újraépítette a kézilabda szakosztályát és alulról építkezve elindították az utánpótlás kézilabda megszervezését kilépve Szegedről, bevonva Szeged vonzáskörzetében lévő településeket.

Időközben a névadó vállalat a Tisza Volán Zrt. is megszűnt, de a Tisza Volán SC Kővári vezetésével megmaradt, levédve a nevet ma is négy szakosztályt (férfi-női kézilabda, jégkorong, karate, sportlövészet) működtet. Napjainkban Kővári Árpád elnökségével olyan utánpótlás nevelő egyesület működik, ahol a felnőtt csapatok mellett az utánpótlás neveléssel kitüntetett módon foglalkoznak.

A felnőtt bajnokságok mellett az utánpótlás korcsoportok számos bajnokságban más-más szinteken próbálják ki magukat, akiknek a munkáját kiváló sportvezetők, edzők segítik. Kitartó munkájával- sportvezető munkatársaival- a közelmúltban azt is elérte, hogy a Tisza Volán SC. kiemelt vidéki sportegyesületi státuszt kapjon. E munka kiemelkedő koordinátora Kővári Árpád elnök.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.