Sport

A magyar csapat elkezdte szegedi felkészülését az evezős EB-re (galéria)

A magyar csapat elkezdte szegedi felkészülését az evezős EB-re (galéria)

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. április 17., szerda
A magyar csapat elkezdte szegedi felkészülését az evezős EB-re (galéria)

A kontinens legnagyobb evezős eseménye költözik a Maty-érnél lévő Olimpiai Evezős Központba április 25. és 28. között.

Bene Dorottya és Szili Dóra edzésben. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

 

Nagyon rég volt hasonló esemény hazánkban

Ez azért is nagy szó, mert 54 éve nem volt ilyen világverseny Magyarországon. Hazánkban akkor a tatai Öreg-tó adott otthont a nők Eb-küzdelmének.

A párizsi olimpia előtti egyik legfontosabb sportági versenyre több mint 30 ország 600 sportolója érkezik. Az eseményen a hazai egyetemek nyolcasai is megmérkőznek Egyetemek Regattáján, amit először rendeznek meg.

 

Világszínvonalú olimpiai központ fogadja a versenyzőket

Az első nemzetközi kajak-kenu versenyt 1983-ban tartották Szegeden, 1998-ban pedig már felnőtt gyorsasági kajak-kenu vb-nek adott otthont a központ. Ekkor készült el a céltorony és a lelátó. A pálya fejlesztése azóta is összhangban áll a nagy világversenyekkel, a folyamatos fejlesztések során hajótárolók, motelt, konditermet építettek és elkészült a partvédelem. Kormányzati támogatásból 2005 óta 6,3 milliárd forintot fordított a központ fejlesztésére a Nemzeti Sportközpontok 1,5 milliárd forintnyi saját forrása mellett.

Az első kajak-kenu világbajnokság óta minden itt megforduló sportoló, sportvezető elmondta: a Maty-ér bármikor alkalmas helyszíne lehet egy olimpiai kajak-kenu evezős vagy hosszútávúszó versenynek. A központ több mint 40 éve a sport szolgálatában.

 

A csapathirdetés

A Magyar Evezős Szövetség (MESZ) márciusban hirdette ki az evezős Európa-bajnokságon, valamint kontinentális olimpiai és paralimpiai kvalifikációs regattán szereplő válogatott névsorát. 

A hazai szövetség tájékoztatása szerint a párizsi olimpiai részvételéért zajló versenyen a normálsúlyú egypárevezősöknél Gadányi Zoltána és a kétszeres olimpikon Pétervári-Molnár Bendegúz szállhat vízre, míg a könnyűsúlyú kétpárevezősöknél a Bene Dorottya, Szili Dorina páros és a Szőllősy Balázs, Galcsó Vencel kettős küzdhet a Maty-éren. A férfi PR1 kategóriában pedig Pető Zsolt paraevezősnek szurkolhatnak a kilátogatók.

Az eddigiektől eltérően a kvalifikációs regattán résztvevők nem indulhatnak az Európa-bajnokságon, így a kontinenstornán a normálsúlyúaknál Bácskai Máté bizonyíthat egypárban, a férfi kormányos nélküli ketteseknél a már rutinosnak számító, 2017-ben világbajnok Simon Béla, Juhász Adrián duó, női kétpárevezősben pedig a Preil Vivien, Zsíros Janka páros állhat rajthoz. A férfi négypárevezősöknél Gerei Tamás, Koncsik Dominik, Ács Kristóf és Ujhelyi Mihály, a férfi kormányos nélküli négyesben Kerekes Krisztián, Hopp Márton, Szentpáli Gergő és Szentpáli Balázs kapott helyet.

A könnyűsúlyúaknál a kétszeres Eb-győztes Galambos Péter versenyezhet egypárban, női kétpárban Csepel Zsófia és Fehérvári Eszter. A férfi ketteseknél a tavalyi világbajnokságon ezüstérmes Szabó Bence, Furkó Kálmán páros, míg férfi négypárevezősben a Demkó Mátyás, Fenyődi Tamás, Kertész Keve, Szigeti Ferenc összeállításnak szavazott bizalmat a hétvégi Szegeden rendezett válogató eredményei alapján a MESZ elnöksége.

 

Evezős Eb és olimpiai kvalifikáció - A magyar csapat edzése Szegeden. (Fotó: MTI / Kovács Tamás)

 

Alig több mint egy hét a rajtig

A viadal első két napján, jövő csütörtökön és pénteken 8.30-kor indulnak a futamok, utóbbi napon 14 órától pedig már A és B döntőket is rendeznek a reményfutamok, a közép- és elődöntők mellett. Szombaton és vasárnap csak a finálék játsszák a szerepet az Eb-n, a hétvégi napokon szintén 8.30-kor indul az élet a Maty-éren.

Az Európa-bajnokság társrendezvényeként szombat 12.45-től lesz idén először a Gránit Bank egyetemek regattája, amelyen a hazai egyetemek csapatai (Óbudai Egyetem , Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Budapesti Corvinus Egyetem, Szegedi Tudományegyetem, Semmelweis Egyetem, Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, Széchenyi István Egyetem, Eötvös Loránd Tudományegyetem) mérkőznek meg egymással 500 méteren.

A jegyértékesítés a szeged2024rowing.hu oldalon történik.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.