Sport

Szegedi sporttörténelem: a Pick Szeged története II. rész

Szegedi sporttörténelem: a Pick Szeged története II. rész

Sok változás az új évezredben. A szegedi kézilabda volt lent és fent is.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. március 16., szombat
Szegedi sporttörténelem: a Pick Szeged története II. rész

A legújabb cikksorozatunk Szeged sporttörténelmét dolgozza fel. A huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat ezen része a Pick Szeged történetét folytatja, a szegedi klub egy másik korszakába kalauzolja el az olvasókat.

A 2006-os szegedi csapat, amely elhódította Magyar Kupát.

 

A cikksorozat előző részében bemutattuk a Pick Szeged történetét a szegedi kézilabda indulásától az 1996-os első bajnoki címig. A fonalat itt vesszük fel, és folytatjuk az együttes gazdag történelmét.

 

Új évezred, új szegedi csapat

A XXI. század új Pick Szegedet hozott magával, többek között köszönhetően a klub történetének egyik legnépszerűbb edzőjének, Dragan Djukic-nak. A csapat a bajnokság második helyét szerezte meg rendre a legyőzhetetlennek tűnő ősi rivális Fotex Veszprém mögött. 

Eleinte az EHF kupában, majd a KEK-ben indult a csapat. 2003-ban a bajnoki második helyezés ellenére az új szabályoknak köszönhetően a Bajnokok Ligája részvétel is összejött a szegedieknek. A legnagyobb nívóval bíró nemzetközi kupában már az egykori kézilabda-legenda Kovács Péter vezette az együttest.

Már az első BL-szezonjában a negyeddöntőig jutott a Pick Szeged. A Kékek búcsúztatták a Montpellier gárdáját, majd a Magdeburg parancsolj megálljt.

 

A Szeviép-korszak

Új főszponzor, a Szeviép Zrt. érkezett meg 2005-ben. A klub tulajdonosa Pistrui László lett, aki három éven belül bajnokcsapatot akart összerakni. A klub vezetése is megváltozott: a Pick Szeged a Tisza Volán SC Hivatásos Kézilabda-szakosztálya lett.

A csapat ügyvezető elnökévé a korábbi szegedi klasszist és sportigazgatót, Lele Ambrust választották. A társadalmi elnöki posztot Ujhelyi István töltötte be. 

Az elnökség tagja lett:

  •  a többségi tulajdonos Pistrui László,
  • a másik tulajdonos, a Tisza Volán képviselője, Dr. Szeri István, 
  • a csapat korábbi vezetője, Kővári Árpád,
  • a csapatkapitány, Mezei Richárd.

Azonban Kovács Péternek sem sikerült bajnokcsapatot kovácsolnia a Szegedből, emellett a Bajnokok Ligájában sem jöttek a kiemelkedő eredmények, így 2006-ban nem hosszabbították meg a szerződését, még annak ellenére sem, hogy a csapattal összejött a Magyar Kupa-siker.

Pécs, 2006. május 28. ; Mezei Richárd (Szeged) és Kovács Péter edző konzultál a férfi kézilabda Magyar Kupa döntőjének szünetében, a Pick Szeged-MKB Veszprém mérkőzésen, a pécsi városi sportcsarnokban.

 

2006 nyarán a szerb Zoran Kurtes személyében új vezetőedző érkezett Szegedre. A Bajnokok Ligájából és a Magyar Kupából való kiesés, valamint a bajnoki rangadók elvesztése után úgy döntöttek a vezetők, hogy menesztik Kurtes edzőt, és helyette az addigi balszélső, Vladan Matić irányítja a csapatot.

Hatalmas szívvel és győzni akarással a szegediek felülmúlták a Veszprémet a bajnoki döntőben, 

ezzel 2007-ben megszerezve ezzel a klub történetének második bajnoki címét. Majd egy évvel később az alaposan átalakult, megfiatalodott keret megnyerte a Magyar Kupát hazai környezetben.

A 2007-es bajnoki döntő negyedik mérkőzése, a Veszprém elleni 25-23-as győzelem, az eufória pillanatai:

 

Azonban a 2008-09-es szezonban egyre több probléma jelentkezett. Nem sikerült az újabb győzelem sem a bajnokságban, sem a kupában, ráadásul a Bajnokok Ligája csoportkörében búcsúzott a szegedi csapat. A csoportharmadik hely után a KEK-ben folytathatták, de a negyeddöntőben a Nordhorn parancsolt megálljt.

A vereség után Matić lemondott, de a csapat élén maradhatott egészen 2009 októberéig, amikor is a Kecskemét ellen szenvedett el egy nyolcgólos vereséget az együttes.

Ebben az évben a gazdasági válság miatt a csőd felé tartó Szeviép Zrt. nem tudta biztosítani a korábbi fizetéseket, így többen távoztak. A meggyengült csapat rendbetétele a korábbi közönségkedvenc Dragan Djukicra várt.

A csapatnál lévő gondokat tovább fokozta, hogy 2010-ben Lele Ambrus ügyvezető lemondott, Pistrui László is eladta a tulajdonrészét. Az új ügyvezető elnök a korábbi Tisza Volán-játékos, majd utánpótlásedző, illetve gazdasági szakember Bella Árpád lett.

A sorozat következő része innen folytatódik.

 

Az MKB Veszprém elleni, 27-22-es győzelemmel záruló 2008-as kupadöntő ebben a videóban teljes egészében tekinthető meg:

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.