Sport

Szegedi sporttörténelem: a Pick Szeged története I. rész

Szegedi sporttörténelem: a Pick Szeged története I. rész

Hosszú út vezetett idáig. 62 éve indult hódító útjára a szegedi kézilabda.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. március 9., szombat
Szegedi sporttörténelem: a Pick Szeged története I. rész

A legújabb cikksorozatunk Szeged sporttörténelmét dolgozza fel. A huszadik és a huszonegyedik század legjelentősebb és legemlékezetesebb sporteseményei, sportsikerei és Szeged legpatinásabb sportklubjai kerülnek terítékre. A sorozat következő három részében a szegedi kézilabda, a Pick Szeged történetét tárjuk olvasóink elé. A mai OTP-Bank Pick Szeged szerepelt korábban a Szegedi Előre, a Szegedi Volán, a Tisza Volán, illetve rövid ideig a MOL-Pick Szeged néven is.

A szegedi kézilabda történetében számos kiváló csapat összeállt. (Fotó: OTP-Bank Pick Szeged)

 

A szegedi kézilabda meghonosodása

A kézilabda azon labdajátékok közé tartozik, amely a második világháború után honosodott meg Szegeden. A Palásty Pál testnevelő tanár által elindított kispályás kézilabda a labdarúgás mellett az egyik legvonzóbb játék lett a városban. Az 50-es évek elején a Kálvin téren játszó Szegedi Építők emelkedett ki játéktudásban. Ezt követően a SZEAC szerepelt kiválóan és sokszor jutott el az első osztály kapujáig. A 60-as évek közepétől az Előre vált a város meghatározó csapatává.

1966-ban Szeged 24 kézilabda szakosztályában már 60 csapat játszott, igaz, ezeknek csak egy részét tekinthetjük életképes szakosztálynak. A csapatokban szereplő játékosok száma megközelítette az ezret. A Rókusi Tornacsarnokban 1958-tól minden év január-februárjában nagyszabású kézilabda torna zajlott szombat-vasárnaponként. 

Az 1965-ös rekord nevezés szerint 73 férfi és 39 női csapat vett részt a tornán.

Kispályán indult minden.

 

Valami nagyszerű kezdete

1961. december 16-án dr. Bérczi Mihály, a Tisza volán főkönyvelője, majd igazgatóhelyettese és Ludányi Márton testnevelőtanár alapították a Csak Előre csapatát, a klub jogelődjét.

1961. december 16-án indult el a szegedi férfi kézilabda a hódító útjára.

1962-től szerepelt a csapat a városi bajnokságban, ahol rögtön az első helyezést érte el, majd nem találtak erősebb csapatot az 1963-as megyei bajnokságban sem, így két év alatt az NB II-be jutott a klub.

1970-től Szegedi Volán néven szerepelt a Szeged, majd 1975-ben ezen a néven jutott fel az NB I-be. 

1976-ban, ha nehezen is, de sikerült megőrizni NB I-es tagságát a csapatnak. Egy évvel később a szegedi együttes könnyedén bennmaradt az NB I-ben, és elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát is.

A első Kupagyőztesek Európa Kupája (KEK) mérkőzését a Szegedi Volán 1977. november 10-én játszotta a Barcelona együttesével, s ezt az akadályt sikeresen vette a csapat, ám a lengyel Łódź csapata már megálljt parancsolt.

1979-ben harmadik lett a Szeged az NBI-ben, majd 1982-ben a csapat újra elhódította a Magyar Népköztársasági Kupát, és elindulhatott a Kupagyőztesek Európa Kupájában.

42 éve már, 1982. április 14-én másodjára hódította el a Szegedi Volán a férfi kézilabda Magyar Kupát. A döntőben a Veszprémi Építőknél bizonyultak jobbnak.

 

A sokrétű '80-as évek

Az együttes 1982-ben a KEK elődöntőjéig jutott, ám ott SZKA Minszk nagy falatnak bizonyult. A bajnokságban harmadik helyet sikerült megkaparintani, a Magyar Népköztársasági Kupában pedig ismét felért a csúcsra a Szegedi Volán. 1984-ben ötödik helyezést ért el a csapat, mellette a KEK-ben ismét az elődöntőig menetelt. 1985-ben második, egy évvel később pedig a harmadik helyezést szerezte meg a bajnokságban a 

már Tisza Volán néven szereplő klub.

Az '80-as évek végére visszaesett az együttes: a kilencedik, majd hetedik helyezést érte el.

 

A '90-es évek hozta sikerek

1990-ben harmadik, míg '91-ben 10. helyezett lett a klub. 1991-ben ismét Kővári Árpád ült a kispadon, akivel lépésről-lépésre haladt előre a csapat.

 1993-tól az egyesület névadó szponzora a Pick lett, így a gárda a Pick Szeged néven szerepelt a bajnokságban. 

A szeged együttes ebben az évben megnyerte a Magyar Kupát, a bajnokságban pedig harmadik lett. Az 1993/94-es szezonban a csapat elődöntőig jutott a KEK-ben és ezüstérmet szerzett a hazai pontvadászatban. Az 1995-ös harmadik helyet, valamint a City-kupa elődöntőt követően 

1996-ban Skaliczki László vezetésével bajnoki címet szerzett az együttes. Ez volt a klub történetének első bajnoki címe a legfelsőbb osztályban.

Az ország legjobb csapata, a klub történetében először. Ünneplés a Széchenyi tér és Kárász utca sarkán 1996-ban.

 

Első Bajnokok Ligája indulása során a Pick Szeged egészen a negyeddöntőig menetelt, ahol az FC Barcelona tartóztatta fel a szegedieket. A '90-es évek végére a Pick Szeged "kibérelte" magának a bajnokság harmadik helyét.

 

A Kékek 1996-os, egyben első bajnoki címét hozó szezonjából tekinthető meg a következő videó:

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.