Sport

Hazai horgászvizeken: másabb, de nem eredménytelen a téli horgászat

Hazai horgászvizeken: másabb, de nem eredménytelen a téli horgászat

A horgászat úgy él a köztudatban, hogy kifejezetten nyári sport, illetve hobbi, ez egy tévhit azonban.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2024. január 6., szombat
Hazai horgászvizeken: másabb, de nem eredménytelen a téli horgászat

Habár az időjárás nem feltétlen azt mutatja, de jelenleg is tart a tél, amely beköszöntével a horgászok többsége szögre akasztja a botzsákot, hiszen a nulla fokhoz egyre inkább közelítő hőmérséklet, az erős, sokszor viharos erejű szél, illetve a gyakorta hulló, különböző halmazállapotú csapadék komoly visszatartó erő tud lenni. Pedig igenis lehet a téli hónapokban is eredményesen tölteni az időt a vízparton. A horgász cikksorozatunk e heti részében a téli, hidegvízi horgászat rejtelmeiről lesz szó, illetve hogy a halak hogyan is töltik ezt az időszakot.

Az elszántak télen sem maradnak otthon.

 

A halak vermelésének sajátosságai

A halak hidegvérű állatok. Ez azt jelenti, hogy a külső hőmérséklet határozza meg a saját testhőmérsékletüket, ezáltal pedig az aktivitásukat is. 

A különböző halfajok téli viselkedési szokásai lényegesen eltérnek egymástól, sőt egy adott faj esetében is jelentős különbségek lehetnek az élőhely jellegzetességeitől függően, például, hogy állóvíz vagy folyóvíz az adott terület. A halak életfunkcióinak intenzitását és a táplálékfelvétel gyakoriságát elsősorban a vízhőmérséklet, és az azzal arányosan változó oldott oxigén koncentrációja határozza meg. A tél közeledtével a fokozatosan csökkenő hőmérsékleti viszonyok miatt az anyagcsere folyamatokat generáló enzimaktivitás sokkal alacsonyabb, megszűnik a testtömeg-gyarapodás. 

A halaknak csupán a légzésre, illetve a szervműködésre fordított létfenntartó energiaszükséglete van,

melyet fajtól függően leginkább az ősz folyamán felhalmozott tartalék zsírkészletük feléléséből fedeznek.

A zsír egy kisebb része szervi zsírként halmozódik fel a belső szervek körül, melynek igen jelentős az élettani szerepe, hiánya szervműködési zavarokat eredményezhet. A testzsír nagyobb része a depó, vagy más néven tartalékzsír, melynek nagyobb hányada a hasüregben, a kisebbik a hát felső szakasza mentén halmozódik fel. Ha a hal zsírkészlete ősszel hiányos, akkor nyugtalanul telel, tavaszra legyengülhet, és a szervezet védekezőképessége zavart szenvedhet.

A vermelés szó hallatán a legtöbb embernek a ponty téli viselkedési szokásai jutnak eszébe. A víz hőmérsékletének fokozatos csökkenésével a pontyok a melegebb hőtartományú területeket keresve, a mélyebb vízrétegekbe húzódnak. 

A tévhitekkel ellentétben nem az iszapos mederfeneket keresik, ahová beássák magukat, hanem ellenkezőleg, a kemény aljzatú, főként agyagos szakaszokat választják. 

Ugyanis ha a kopoltyúfedél mozgása által iszap-szemcsék kerülnek az oxigén felvételéért felelős kopoltyúlemezek felületére, akkor légzészavar léphet fel.

Ezen kívül, ha tehetik, olyan vízszakaszt keresnek, ahol az áramlási viszonyok is kedvezőek. Ez azért fontos, mert a légzés során leadott nitrogéntartalmú anyagcseretermékek, mint például az ammónia, magas koncentrációban halmozódhat fel a kopoltyúk körül, mely mérgezést is okozhat.

Számos tévhit él köztudatban a halak téli életciklusával kapcsolatban.

 

A különböző keszegfajok, kis eltéréssel ugyan, de hasonlóképpen telelnek, mint a ponty. Jellemzőjük, hogy viszonylag nagy egyedszámú rajokat képeznek, és egy rajba általában azonos korosztályú- és méretű halegyedek tömörülnek. Különösen igaz ez a bodorkára, a vörösszárnyú keszegre és a küszre. A túlélés érdekében a keszegek is a mélyebb vízrészeket keresik fel. A szintén a legmelegebb órákra eső táplálkozási ciklusuk alatt a vermelőhely környékén maradva ugyan, de nagyobb területet járnak be.

A ragadozó halfajok közül a csuka, késő ősszel a vermelésre készülő keszegrajok „felkutatására” indul. E folyamat időpontját azonban a vízhőmérséklet csökkenésén kívül, az egyes keszegfajok egyedszáma, a rajok nagysága- és azok vándorlási útvonalai is befolyásolják. A csuka, a vonuló táplálékhal-rajokat követi téli tartózkodási helyükre és általában egészen tavaszig ott is marad, szükség szerint táplálkozik. A rajok körüli elhelyezkedésük, meghatározott dominancia-viszonyok szerint történik. 

Amennyiben a csukák egyedszáma túl magas a táplálékhal mennyiségéhez képest, akkor kannibalizmus is könnyen kialakulhat, melynek esélyét a méretbeli eloszlásuk növekedése tovább erősíti.

A süllő téli táplálkozási szokása a csukáéhoz hasonló, bár kevésbé intenzív. Mivel a két ragadozó halfaj közül egy adott élőhelyen a csuka a dominánsabb, erőszakosabb, így általában nehezen tűrik egymás közvetlen közelségét. A harcsa viszont, vizsgálatok szerint 5 Celsius-fokos vízhőmérséklet alatt szinte egyáltalán nem táplálkozik. Kivételek előfordulhatnak ugyan, de általában az adott állóvíz mély, gödrös, akadós részein vészeli át a telet.

Állóvízi környezetben télen is veszélyforrást jelenthet a vastag iszapréteg, melyben a szerves anyagok bomlása következtében nagy mennyiségű metán és kénhidrogén halmozódhat fel.

Amennyiben a vízfelszínt nem fedi jégpáncél, akkor az említett gázok a légkörbe távoznak, jégborítás esetén viszont olyan magas koncentrációban is felhalmozódhatnak, mely már halpusztulást idézhet elő. Emiatt fontos a tavak okszerű lékelése.

A pontyok és más békés halfajok, folyóvízben történő vermelési szokásaira jellemző, hogy viszonylag mély folyószakaszokat keresnek, ahol a lehető legkisebb a sodrás. Erre azért van szükségük, hogy a létfenntartó energiaszükségleten felüli energiafelhasználásuk minimális legyen. E folyamat érdekében, akár több kilométert is vándorolhatnak a halak a nyári, és a téli tartózkodási helyeik között. Egyes ragadozó halfajok is vándorolnak. Útvonalukat ebben az esetben is elsősorban a táplálékhal-rajok mozgása határozza meg.

Vannak olyan kifejezetten folyóvízi halfajok, melyek viszont télen a legaktívabbak. Közéjük tartozik a menyhal, a márna, a paduc és a domolykó is, viszonylag aktív táplálkozást folytatnak a téli időszak során.

Elpusztult busa egy holtág jege alatt. (Fotó: Szula János)

 

Nem csak nyáron érdemes próbálkozni

A horgászat úgy él a köztudatban, hogy kifejezetten nyári sport, illetve hobbi. Ez egy tévhit azonban: a horgászat bármikor egy kiváló elfoglaltság, legyen szó télről vagy nyárról. A téli horgászat annyival másabb, hogy finomítani kell a horgászmódszert, amivel a halakat a csalihoz csábítja a pecás.

A hideg vizekben kicsit máshogy kapnak a halak, mint ami megszokott lehet tavasszal és nyáron. 

Óvatosabbak, és kevesebbet is esznek.

Ez persze kihathat a horgászatra. 16 Celsius fok alatti vizekben lelassul az élet, az etetőanyagok csalogatóhatása és hatósugara is drámai módon csökken, de másban is változás tapasztalható a megszokott nyári horgászattal szemben. A nap jelentősen befolyásolhatja a pikkelyesek viselkedését. Bár ezek az órák gyakran nagyon rövidek, a legtöbb kapás ilyenkor érkezik. Ezért soha nem szabad elfelejteni azokat a részeket, amelyek a legtöbb napfényt kapják.

Hidegben a vizek letisztulnak, kevesebb a horgász is, csak az igazán elhivatottak merészkednek ki hosszabb időre ilyenkor. Érdemesebb a távolabbi pontokat megcélozni, mintsem a tópart közelébe horgászni. 

A halak érthető okokból jobban szeretik a mélyebb vizeket ekkor, nagyobb eséllyel remélhető kapást a tó mélyebb részeit célba véve.

Általánosságban elmondható, hogy a tél nem a legjobb időszak a pontyozásra, de ennek ellenére lehet halat fogni. Néhány más halfajtól eltérően a ponty anyagcseréje lelassul, és ilyenkor csapatokba verődve vermelőhelyet keresnek így vészelik át a telet.

Ebben az időszakban, ha sikeres akar lenni valaki, akkor az előetetés kötelező. Sőt érdemes már a horgászat előtti napon előetetni, és az sem másodlagos szempont, hogy ismerje a helyet ahová etet. Vagyis tudni érdemes, hol vannak a pontyok.

A csalikat, etetőanyagokat gondosabban kell összeválogatni. 

Érdemes méretben más, ízben és színben pedig erőteljesebbekhez nyúlni. Ami nyáron nagyon ment, télen nem valószínű, hogy tetszeni fog a halaknak. Téli etetőanyagok jellemzően erőteljesebb ízűek, halasak, olajosabbak, illetve sötétebb tónusú etetők mennek télen leginkább. Azért is kelendőbbek ezek a fajták, mivel ahogy már említve lett, lényegesen tisztábbak a vizek, könnyebben beleolvad a mederfenékbe, így nem kelt gyanút a halakban.

Amit még fontos kiemelni még egy alkalommal: a halak vatosabbak, és kevesebbet is esznek, tehát mindenki legyen türelemmel, nagy gyakorisággal, "varázsütésszerűen" nem fog kapás kapást követni.

A türelem halat terem.

 

Öltözzünk fel melegen

A másik fontos dolog, a horgász öltözködése. A téli horgász ruházat értelemszerűen jobban alkalmazkodik a hideg időjáráshoz, vastagabb, rétegeltebb, vízhatlanabb, és ha bírja a szelet, az sem egy hátrány. Nem mindegy, hogy a hidegben milyen és mennyi védőréteg van az órákig kint ácsorgó pecáson. Az esőruha, thermoruha elengedhetetlen, ahhoz, hogy komfortosan érezze magát az ember a horgászat közben és hogy sokáig élmény legyen a peca,

alaposan be kell öltözni.

Ilyenkor veheti hasznát az ember, a különféle aláöltözetnek, a vastagabb, bélelt, thermocsizmának, sapkának, kesztyűnek, kabátnak, de a különböző az időjárás viszontagságai ellen védő felszereléseknek is, mint a sátor, sátorfűtés, vastag pléd, hálózsák. Egy kellemesen forró ital termoszban, szintén sokat tehet a horgász melegen tartásáért.

 

Vágólapra másolva!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.