Sport

Hazai horgászvizeken: a vármegye mesterségesen kialakított horgász szentélyei

Hazai horgászvizeken: a vármegye mesterségesen kialakított horgász szentélyei

Ide tartoznak a komoly víz- és halgazdálkodási jelentőséggel bíró csatornák, illetve a számos világesemény helyszíneként szolgáló Maty-éri víztározó.

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. december 9., szombat
Hazai horgászvizeken: a vármegye mesterségesen kialakított horgász szentélyei

A horgász cikksorozatunk előző részében a Maros és a Hármas-Körös rejtelmeibe nyerhettek betekintést az olvasók. A sorozat negyedik számában Csongrád-Csanád vármegye azon mesterségesen kialakított vízterületeivel foglalkozunk, melyeken a Horgász Egyesületek Csongrád Megyei Szövetsége (HECSMSZ) rendelkezik, és biztosít jelentős horgászati értékeket.

Fotó: Bence Szlovák

 

Egy elszigetelt, hangulatos, reverzibilis vízterület

Algyő külterületén helyezkedik el a Tisza töltés és Irma majori híd közötti területen lévő főcsatorna szakasz. Vásárhely központjától mindössze 15 kilométerre található a horgászhely, amely az egyik leghangulatosabb térségben. 

A könnyedén megközelíthető Algyői Főcsatorna a városok zajától tökéletesen elszigetelt a partját övező fák lombjai révén. A partját idős fűzfák szegélyezik, medre egyenes lefutású, hol keskeny, hol kiszélesedő területrészekkel tagolt. Teljesen természetes érzetet kelt a víz, annak ellenére, hogy jellegét tekintve mesterséges vízterület.

A reverzibilis csatorna biztosítja a fehértói Halgazdaság feltöltéséhez szükséges Tisza vizet, valamint a halastavak leeresztésére is szolgál. Másik nevén ezért is hívják Fehér-tói csatornának.

A vízkészletét a Tisza és a XX. században létrehozott zsiliprendszer és szivattyútelep állandóan mesterségesen biztosítja, és szabályozza.

A csatorna fontos eleme a térség vízgazdálkodásának. Tápcsatornaként funkcionálva ellátja Magyarország egyik legnagyobb szikes tavát, a szegedi Fehér-tavat.

Évente többször telepítik a vizet. (Fotó: HECSMSZ)

 

A csatorna területe 2,5 hektár, átlag vízmélysége 1-2 méter körül. Évente néhány mázsa halat, főleg pontyot telepítenek a csatornába. A vízterület fogható őshonos halfajai között szerepel a ponty, csuka, harcsa, süllő és a különféle keszegfélék. Továbbá horogra csalható az amur, kárász, törpeharcsa, balin és még a garda is.

Tilos horgászni: a jobb parton, a Tisza töltésétől a Tökösi szivattyúig terjedő 340 m-es szakaszon, a bal parton a Tisza töltésétől az első jelzőtábláig terjedő 120 m -es szakaszon, továbbá az Irmai úti hídtól nyugati irányban lévő üzemi területen.

 

A szép, de nehezen megfogható amurok lakhelye

A szomszédos Fehértói Halgazdaság (SZEGEDFISH Kft.) magasvezetésű vízutánpótló csatornarendszere elkészítésekor, annak anyagárkaképpen keletkezett a 12 hektáros Salakos csatorna. Hossza körülbelül 5 kilométer, átlagos szélessége 20-30 méter, a mesterséges vízterület mélysége pedig a kotort szakaszokon meghaladhatja a 3 métert is.

A bevezető úttól jobbra elindulva egy sekélyebb, 1 kilométer hosszú szakaszt találni, amely a melegedő időszakban az átlagosnál több halat tart.

A Salakos vízterület a Láda Gáspár Horgász Egyesület és a HECSMSZ közös tulajdonában van. A vízen a halászati jogot a Láda Gáspár Horgász Egyesület gyakorolja. Horgászni csak érvényes területi engedéllyel, vagy napijeggyel, a horgászvíz Déli partján lehet.

A csatorna a Pusztaszeri Tájvédelmi Körzet határán fekszik, ezért minden horgász köteles fokozottan ügyelni a víz és a vízpart tisztaságára, a környezetre és annak értékeire.

Az itt szerencsét próbálok szembe találhatják maguk ponty, harcsa, csuka, süllő, kárász, keszegfélék, törpeharcsa, compó és külön kiemelten amur fogással is.

A tiltó táblákkal kijelölt szakaszokon a horgászat TILOS. (Fotó: HECSMSZ)

 

A parti út és a horgászhelyek karbantartását a megyei szövetség munkatársai és az egyesület tagjai végzik, mint ahogy a telepítéseket is közösen koordinálják. A tavaszi és őszi halkihelyezéseken túl a horgászigényeket figyelembe véve időközi telepítések is történnek, elsősorban fogható méretű, 3 nyaras pontyból.

Amiről leginkább ismert lehet a víz, elsősorban az amurfogásairól. Még szeptemberben írtunk a Salakos vizéből partra terelt kapitális amurról, amelynek súlya meghaladta a 10 kilogrammot. Azonban ez a példány nem érkezett egyedül, több fajtatársát is sikerült horogra csalni.

Kardos Márk számolt be a Salakoson szerzett élményeiről.

Ámulva néztem a videókat a Kiskunsági főcsatornán fogott amurokról, de a csatorna egy hatalmas víz és többször megütötte a fülemet az a hangsúlyos kijelentés, hogy az amur horgászatánál különösen fontos a jó hely kiválasztása. Úgy gondoltam a Salakos egy megfelelő víz lehet, ami közel is van és nem túl nagy, hogy gyorsan kiismerjem és tudtam élnek benne nagy amúrok. Így barátommal meg is kezdtük a csatorna feltérképezését, majd találtunk egy jónak ítélt helyet amire két etetést készítettünk. További két alkalommal etettük még meg a helyet majd a hétvégén be is vetettük a csalikat. Az éjszaka elején jött egy kisebb ponty, de aztán hajnalban megérkezett a csatorna királynője egy gyönyörű 11,30-as amur.

 

Több sportág nemzetközi központja

A sport szempontjából többes hasznosítás alatt a 40 hektáron elterülő, mesterségesen kialakított víztározó. Egyik oldalt országos és nemzetközi kajak-kenu versenyeket rendeznek, még ezzel szemben a horgászak élvezik a víz adottságait. Horgászati szempontból is jelentős a Maty-ér versenyszerű hasznosítása, éves szinten tíznél is több nemzetközi, illetve országos horgászversenynek ad otthont a Maty-éri versenypálya, és szinte minden versenyen kiemelkedő fogások születnek.

Még triatlon versenyeket is szoktak rendezni a víznél.

A kajak-kenu és evezős pályát 1979 és 1981 között készítették el, a megnyitó 1981. június 27-én volt. Itt található a Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ.

A Maty-ér 2024-ben az evezős Európa-bajnokságnak ad majd otthont április 25-28 között.

Napjainkra kijelenthető, hogy szerepe kiemelt mind az evezős sportok, mind a horgászversenyek tekintetében. (Fotó: HECSMSZ)

 

A nyugati partszakasz, ami az evezős versenypálya, az kizárólag a horgászversenyek alkalmával horgászható. A keleti partszakaszra, ami a horgászoldal, az viszont egész évben látogatható a pecások által.

A tározót két részre bontja a meder közepén lévő úgynevezett osztósziget. A versenypálya hossza 2400 méter, szélesége 140 méter. 

A versenyek alatt akár 180 versenyhorgász egyenlő mederviszonyok mellett mérheti össze halfogási tudását, emellett a horgászoldal természetes parti horgászhelyei kellemes kikapcsolódást biztosítanak minden horgász számára.

Fogható halfajok: ponty, compó, keszegfélék, szürkeharcsa, fogassüllő, csuka, balin, amur, ezüstkárász, törpeharcsa és a busafélék.

 

A Maty-éri víztározót 1998-tól Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata helyi jelentőségű védett természeti területé nyilvánította, hogy a mesterségesen kialakított víztározó az evezős sportok mellett, a kialakult természeti és tájképi értékeit is megőrizze.

A tározó átlagos vízmélysége 2 méter, legmélyebb pontja a déli zárógátnál 2,7 méter. A tározó vízpótlása északi irányból a Tiszából, a Matyér-subasai- és a Matyér-fehértói csatornákból biztosítható. A víz leengedése déli irányban a Matyér-subasai főcsatornán keresztül a Gyálai Holt-Tiszába valósulhat meg. A vízcsere évente többször, elsősorban a tavaszi és nyári időszakban történik meg.

A tározó megépítése óta vízkészletét többször leeresztették, utoljára 2018-ban fejlesztési munkálatok miatt törtét teljes leürítés.

2019-ben a megyei szövetség saját termelésű pontyállományából megkezdte a Maty-ér újra halasítását. Az országos intervenciós pontytelepítési program keretein belül több mint 100 mázsa háromnyaras tükrös pontyot telepítettek.

A halgazdálkodási tervben foglalt halfajok és mennyiségi előírások betartásával több korosztályban ponty, keszeg, compó, csuka, balin, fogassüllő halfajok telepítéseit rendszeresen. A tározó haleltartó képességéhez igazítva, a horgászok és a versenysport elvárásainak figyelembe vételével végzik mindezt.

 

Van véleménye Önnek is témában? Várjuk levelét: velemenyszegedma@mediaworks.hu

Borítókép: Bence Szlovák

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.