Sport

Komoly sérülések ide vagy oda, a szegedi Deli Team versenyzői megállíthatatlanok

Komoly sérülések ide vagy oda, a szegedi Deli Team versenyzői megállíthatatlanok

Az Orlandóban rendezett Mr. Olympia versenyen olyan tettet hajtott végre a csapat, amelyre magyar még nem volt képes

Tóth Norbert
Szerző: Tóth Norbert
2023. november 19., vasárnap
Komoly sérülések ide vagy oda, a szegedi Deli Team versenyzői megállíthatatlanok

A Vasárnapi kávé című rovatunkban olyan aktuális szegedi témákkal foglalkozunk, amire a hétköznapok rohanásában kevesebb idő jut, de vasárnap, a reggeli kávé mellett hosszabban is elidőzhetünk. Ezen a hétvégén egy olyan szegedi sportembert és csapatát mutatjuk be, akik nemrég Orlandóból, a Mr. Olympia versenyről három bajnoki övvel tértek haza Magyarországra, azon belül is Szegedre. Deli Tamás és a Deli Team egy olyan dolgot vitt véghez, amire eddig nem volt magyar példa.

 

A három övvel, melyet Orlandóban szereztek a szegedi sportolók.

A csapat tagjai: Deli Tamás, Véró Alex, Balogh Dóra, Csordás Cintia és Szőcs Petra.

 

Próbaképpen két bajnokot is legyőzött Deli Tamás

Deli Tamás életében nagyjából hat éves kora óta jelen van a sport. Egy kisebb városi csapatnál kezdte labdarúgó karrierjét, amelyet a későbbiekben a kézilabda váltott fel. Megközelítőleg tíz éve jött az életébe a bothúzás.

A bothúzás egy kontakt nélküli erősport, amely 2013-ban mutatkozott be Magyarországon. A lényege röviden: a versenyzők azért küzdenek egymás ellen, hogy megszerezzék maguknak a botot.

Elmesélte, hogyan is történt az első találkozása a sporttal, majd mi indította el azon az úton, amelyen rendkívül sikeresen jár a mai napig. 

Tévében láttam egy bothúzó OB-t, és nagyon megtetszett az egyszerűség. Nyilatkozott egy srác, hogy ezt bárki kipróbálhatja, szóval én egyből elmentem egy versenyre, mert edzés nem nagyon volt még itt Magyarországon. Mindenki meglepetésére, a sajátomra is megvertem az az évi regnáló bajnokot és a tavalyit is, így első lettem azon a versenyen.

És hogy mi történt ezután? Nem igazán volt kérdés:

Innentől kezdve lehetett volna választásom, de nem nagyon volt, hiszen azonnal belecsöppentem, elkezdtem edzeni, videózni és azonnal edző is lettem, mert csatlakoztak hozzám az emberek.

A kialakult csapat, amely mára már családot alkot.

 

A siker kulcsa a csapat erejében lakozik

Ahhoz, hogy ilyen sikereket érjenek el, és éljenek meg, nem férhet kétség hozzá, hogy a kiváló csapatösszhang, a közös edzés és a remek, már családi hangulat nélkül mindez nem valósulhatna meg.

Hogyan is állt össze ez a társaság:

  • Csordás Cintia és Véró Alex megközelítőleg egyszerre csatlakozott a csapathoz 2016-2017 derekán, Cintia és Alex egyaránt minden erősportban aktív szereplők.
  • Szőcs Petra a maga 19 évével a csapat legfiatalabb tagja, de már három éve dolgozik Tamásék mellett. Minden erősportban ott van: kamionhúzás, Strongwomen, erőemelés és bothúzás kategóriában is jeleskedik.
  • Balogh Dóra csatlakozott a legkésőbb az alakulathoz, ő két éve erőemelő, kamionhúzó és Strongwomen, és ebben az évben próbálta ki a bothúzást is.

 

A Strongwomen a nők számára rendezett erőemelő versenysorozat. 

2016 és 2023 között egy 5 fős csapat állt össze, amellyel nekivágtak a Mr. Olympiának is. 

 

Balogh Dóra három éves kora óta sportol, úszással kezdte kisgyermek korában. 6 és 19 éves kora között versenyszerűen teniszezett, de a tanulmányai miatt kénytelen volt felhagyni ezzel az iránnyal. Így hozta a sors az edzőtermi edzést, majd az erőemelést.

Úgy éreztem túl jól megy ahhoz, hogy csak a teremben edzegessek, bennem volt alapból a versenyszellem, és akkor kezdtem el rendesen az erőemeléssel foglalkozni.

Dóra szerint sikeres majdnem teljes mértékben a csapattól fog, anélkül nem menne.

Mindig ott vagyunk egymásnak, visszük előre egymást, szurkolunk. Én sem kezdtem volna el, ha nem látom Tomin is, hogy ennyire sikeres a sportban. 

A legnagyobb sikert Alex érte el a csapatból: 2019-ben a Világkupán legyőzött két oroszt, akik közül az egyik egy élő legenda, verhetetlen volt addig az évig.

Dórához hasonlóan Alex is úszással kezdte nagyon fiatal korában, amely mellé gyorsan párosult a vízilabda. A csapat többi tagjánál már megszokhattuk, hogy mindenki színes sportolói múlttal rendelkezik, nincs ez másképp Alex esetében sem. Versenyszerűen birkózott is, de a érdeklődés hiányában ez sem maradt meg a fókuszban. Barátok hívására kezdett el edzőterembe járni, ahonnan minden indult.

Erőemelő voltam, azáltal jött a bothúzás, ezekhez csatlakozott az erősember sportág, amiben szintén elkezdtem versenyezni.

A közös edzés a csapat minden tagját előre viszi.

 

Az álomszerű Mr. Olympia

Előtte mondhatni mindenkinek volt valamilyen sérülése, a csapat két férfi tagjának súlyosabb. Alexnek 2022-ben elszakadt a combizma, Tamásnak pedig márciusban leszakadt a bal bicepsze. Ezek miatt is azt gondolják, hogy felülteljesítettek Orlandóban.

Hogy így indultunk ki a versenyre, így a három Mr. Olympiai öv az nagyon nagy siker.

A komoly sérülések komoly rehabilitációval jártak.

 

Deli Tamás szerint a karrierje során ezért a győzelemért kellett a legtöbbet megdolgoznia, ezáltal a legnagyobb sikerré is teszi azt, amit Amerikában elért.

Konkrétan még soha senki nem hozott haza Mr. Olmypiai övet, most mi egyből hármat. 

A Mr. Olympia a testépítésről szól, de évek óta megcsinálnak mellette minden társsportágat is, beleértve a bothúzást is.

Főleg annak tekintetében volt kirívó Tamás eredménye, hogy márciusban a bicepsz szakadás miatt azonnal műtétre szorult, gyógytornát végzett, és utána egy kilókkal kezdte újra az edzést. Nyárra festett úgy a dolog, hogy megfelelően terhelhető a sportoló izomzata.

Nem volt gond, olyannyira nem volt gond, hogy most látszik, hogy sikerült megnyernem a Mr. Olympiát.

Az amerikai megmérettetés egyik főpróbája a Kiskunfélegyházán rendezett GPC-világbajnokság, valamint a vasárnapi bothúzó országos bajnokság volt, ahol Deli Tamás két világcsúcsot és egy magyar rekordot is megdöntött.

Tudtam, hogy jó az erőszintem. Itt mindig az a kérdés, hogy akár a rajt vagy a technika mennyire áll össze. Nagyon nagy fókuszban voltam, a csapat végig ott volt mögöttem.

Deli Tamás világrekordot állított fel felhúzásban Kiskunfélegyházán.

 

A Deli-Team abszolút nem gondolta, hogy ekkora sikerekkel térhet haza Orlandóból:

Tudtuk, hogy hat Mr. Olympiai öv lesz, abból egyet nagyon szerettünk volna hazahozni, ahhoz képest ez a három óriási siker tényleg. 

 

A nagyüzem nem áll meg

Hiába volt az idei év is edzésekkel, versenyekkel és utazásokkal teletűzdelt,

még most sincs megállás.

Márciustól mostanáig folyamatos a kemény munka a Deli Teamnél. Nem csak edzés, de verseny is vár a gárda egyes tagjaira. Balogh Dóra december 2-án a Strongwoman ligasorozat utolsó, döntő állomásán listavezetőként vesz részt.

Dóra úgy érzi, hogy az idei év minden verseny szempontjából úgy jött össze a számára, ahogy tervezte. Jövőre minél több erőemelőversenyen szeretne részt venni, amellett, hogy ugyanúgy helyt áll a Strongwoman és a kamionhúzás megmérettetésein is.

Még magasabbra raktuk a lécet.

Szőcs Petra és Véró Alex a november 20-i héten a bothúzó Európa-bajnokságon szerepel. Jövőre pedig Sao Pauloba és Madridba utazik Alex az Arnold Classicra, ahová meghívták.

A legendás testépítő, Arnold Schwarzenegger nevét viseli a verseny.

Tamás és Cintia pedig a versenymentes pihenőjét élvezi egy ideig. 

Az év végén lehet némi pihenő a Deli-Team tagjainak.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.