Sport

Felnőtt egy generáció Szegeden NB I-es focicsapat nélkül

Felnőtt egy generáció Szegeden NB I-es focicsapat nélkül

2018. augusztus 4., szombat
Felnőtt egy generáció Szegeden NB I-es focicsapat nélkül

Mi a közös Balmazújvárosban, Egerben, Kisvárdában, Paksban, Pápában és Szolnokban? Az említett városok jóval kisebbek Szegednél, mégis mindegyik büszkélkedhetett az elmúlt 20 évben első osztályú labdarúgócsapattal. Szegeden 1999-ben volt utoljára élvonalbeli csapat, de a Szeged LC az idény felénél anyagi gondok miatt megszűnt. Azóta felnőtt egy komplett generáció, de a gödörből még mindig nem bírt kilábalni a szegedi foci, és jelenleg a két legmagasabban jegyzett városi csapat az NB III rajtjára készül.

1999. december 11-én játszották az utolsó első osztályú labdarúgó-mérkőzést Szegeden a Felső Tisza-parti Stadionban, ahol 1500 néző előtt 1–1-es döntetlen született a Szeged LC és a Kispest Honvéd között. https://www.youtube.com/watch?v=RJHSSe7-fag – 1999-ben, még csak 15 éves voltam. Emlékszem, meccsnapokon már délelőtt kimentünk a SZEOL pályára focizni – így hangolódtunk az esti szurkolásra. Ilyenkor már általában kígyózó sorok voltak a kasszáknál, árulták a jegyeket az aznapi derbire. Telt ház volt az első mérkőzéseken, komoly szurkolótábor biztatta a csapatot. Akkor azt gondoltuk, hogy végre tartósan visszatértünk a futballtérképre, de sajnos nem így történt – idézte fel emlékeit Huzrik Gábor, a szegedi szurkolótábor egyik tagja.

1999-ben hamisítatlan futballhangulat uralkodott a Szeged LC hazai meccsein. (Fotó: Régi idők magyar lelátója)

Azóta már sok víz lefolyt a Tiszán, felnőtt egy komplett generáció, de a másodosztálynál feljebb nem jutott egyik szegedi csapat sem: a 2002/03-as szezonban a Szeged FC ezüstérmes lett az NB II-ben (akkori harmadosztály), így a következő idényben már az NB I/B-ben (másodosztály) indulhatott, ám két szezon után – a Szeged LC-hez hasonlóan – anyagi okok miatt megszűnt.

Az önkormányzat nem törődik a focival

– Úgy érezzük, hogy mostohagyermek a városban a labdarúgás, pedig Szeged igazi fellegvár is lehetne, hiszen az elmúlt években, amikor volt NB II-es csapatunk, akkor gyakran telt házas meccseket rendeztek. Sajnos az önkormányzat szemében mindig is harmad-negyedrendű sportág volt a foci, ez meg is látszódik a támogatások elosztásánál. Természetesen nem várható el, hogy a városvezetés egymaga fenntartson egy első osztályú klubot. Kellenének szponzorok is, viszont sajnos azokban sem bővelkedtünk az elmúlt évtizedekben – fejtette ki álláspontját Huzrik Gábor.

A közönség már bizonyította, hogy van igény a minőségi focira Szegeden. (Fotó: Gémes Sándor)

A Szeged 2011 korszak

A következő másodosztályú szezonra 2011-ig kellett várni, abban az évben ugyanis a KITE-Szeged második lett az NB III Alföld csoportjában, így a 2011/12-es idényben – már Szeged 2011 néven – az NB II Keleti csoportjában indulhatott, ahol a 12. helyen végzett a csapat. A következő szezon végén átszervezték az NB II-t, így hiába végzett a 7. helyen a Gálhidi György neve által fémjelzett Szeged 2011, osztályozóra kényszerült a kék-fekete gárda, ahol az NB III-as Kisvárda ellen összesítéssel alulmaradt a csapat, így búcsúzni kényszerült a másodosztálytól. A kiesést követően a Szeged 2011 a gyulai Grosics Akadémiára költözött, és a hazai meccseit azóta is ott játssza, amíg fel nem épül a nyolcezer férőhelyes stadiont is magába foglaló Szegedi Ifjúsági Centrum. Nem kellett sokat várni a feljutásra, ugyanis már a következő szezonban Nyilas Elek irányításával a második – feljutást jelentő – helyen zárt a Szeged 2011, így egy év után visszatért a másodosztályba a csapat, ahol ezután négy éven keresztül stabil középcsapatnak számított, ám egyszer sem végzett a feljutó helyek közelében (7/16, 10/16, 11/20, 19/20). A 2017/18-as szezon végén ismét osztályváltásra kényszerült a szegedi klub, miután az utolsó előtti, 19. helyen végzett az NB II-ben, így az új idényt az NB III-ban kezdi a csapat azzal a céllal, hogy minél előbb visszajusson a második vonalba.

Két éve még az NB II-ben csapott össze egymással a Szeged-Grosics és a SZEOL, idén már a harmadosztályban találkozik a két gárda. (Fotó: Gémes Sándor)

A SZEOL SC, és a meglovagolt Eb-láz

A zömmel saját nevelésű, szegedi játékosokra támaszkodó SZEOL SC az elmúlt években élcsapattá nőtte ki magát az NB III-ban. A 2014/15-ös szezonban még az ötödik, egy évvel később már a második helyen zárt az egykori Tisza Volán, így kivívta a következő évi másodosztályú szereplés jogát. 2016 nyarán a magyar válogatott Eb-szereplésének köszönhetően foci lázban égett az egész ország, így mondhatni a lehető legjobb pillanatban jutott fel a SZEOL a másodosztályba, ugyanis az első három hazai bajnoki találkozón közel 3500 lelkes szegedi szurkoló biztatta a kék-feketéket a vasutas stadionban. A kezdeti lendület aztán hamar elfogyott mind a csapat, mind a szurkolók részéről – a SZEOL SC mindössze 16 pontot gyűjtve utolsóként búcsúzott a másodosztálytól.

Halkó Pál, a SZEOL SC ügyvezetője a szezon felénél a Nemzeti Sportnak adott interjújában úgy fogalmazott, hogy a szegedi társadalmi, politikai, gazdasági, infrastrukturális viszonyok nem teszik lehetővé a magasabb osztályba jutást, sőt ahogy a SZEOL esete bizonyítja, még az NB II-es helytállást sem.

A tavalyi NB III-as szezonban a dobogót tűzték ki célul a kék-feketék, ám a rapszodikus tavaszi szereplésük miatt csak az ötödik helyen zártak. Idén szeretnének beleszólni a feljutásért vívott harcba. A hétvégén elkezdődik a szezon a két legmagasabban jegyzett szegedi labdarúgócsapat számára az NB III Közép-csoportjában. A Szeged-Grosics a Makót látja vendégül szombaton 17 órától, míg a SZEOL SC a Szentlőrinccel mérkőzik meg vasárnap a Szegedi Vasutas Stadionban.

Korábban megírtuk, hogy amíg az uszoda-beruházás nem kezdődik el az Etelka soron, addig biztosított a helye az FK 1899 Szegednek, azonban az építkezés megkezdésével menniük kell. Egyelőre nem tudni, hogy ez pontosan mikor lesz, de az biztos, hogyha költözniük kell, akkor az edzéseket az újszegedi Kisstadionban tarthatják meg, míg a hazai meccseiket az algyői pályán rendezik meg a kék-feketék.

Az új stadion új fejezetet nyithat

2018. április 9-én

letették a Szegedi Ifjúsági Centrum alapkövét,

az új stadiont is magában foglaló komplexum várhatóan jövő februárra készül el.

A Szegedi Ifjúsági Centrum látványterve. (Fotó: Szeged-Csanádi Egyházmegye)

– 3-4 évvel ezelőtt nyílt először lehetőség arra, hogy stadiont építsünk Szegeden. Először a Felső Tisza-parti stadionra kaptunk engedélyt, de akkor nem egyezett az elképzelésünk az önkormányzattal, ezért úgy döntöttünk, hogy nem ott, hanem egy önálló, saját területen építjük meg a komplexumot. Azért az egykori Napfény kempingre esett a választásunk, mert egy ekkora létesítmény csak ezen a helyen fér el a városban – fogalmazott Kiss-Rigó László szeged-csanádi püspök az alapkőletételen.   (forrás: magyarfutball.hu/csapat/81/ bajnoki-mult) (borítókép: Régi idők magyar lelátója)

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.