Sport

Elkészült a szegedi kosárklasszis életrajzi könyve

Elkészült a szegedi kosárklasszis életrajzi könyve

2017. május 25., csütörtök
Elkészült a szegedi kosárklasszis életrajzi könyve
hodi_laszlo002kf

Május 26-án, pénteken tartja önéletrajzi könyvének szegedi bemutatóját az 1955-ben Európa-bajnokságot nyert kosárlabdázó, Hódy László.

A 31-szeres válogatott center 1957 óta Ausztráliában él, könyvének magyar változatát nagyban segítette a Magyar Kosárlabda Szövetség, amely

Dobor Dezső

lektorálását követően el is készült. Hosszú hónapok munkája vezetett idáig, mert eleinte azt kérték tőle, a 2015 novemberében megjelent, ausztrál kiadáshoz képest többet írjon a magyar belső dolgokról, azonban így végül 520 oldalas lett a mű, így ezt kellett visszavágnia. A cím viszont maradt: "Osztályidegentől a halhatatlanig".

Hódy László

magyar életrajzi könyve 500 példányban jelenik meg.

Pénteken bemutató

A Szegedi Közéleti Kávéház szervezésében május 26-án, 18 órától a Boldogasszony sgt. 44. alatt, a díszteremben tartják Hódy László könyvének bemutatóját.

Hódy László az 1955-ös, aranyéremmel zárult Európa-bajnokságon a szovjetek elleni kulcsmérkőzésen kiváló teljesítményt nyújtott. Mivel a válogatott kikapott a csehszlovákoktól, az elsőséghez mindenképp le kellett győzni a Szovjetúniót: a 82-68-ra megnyert mérkőzésen 20 pontot dobott. Testvére,

Hódy János

is tagja volt az Eb-győztes csapatnak, végül azonban - a szintén válogatott Szabolcs öccse később csatlakozva hozzájuk - elhagyták az országot, hiszen hiába voltak regnáló Európa-bajnokok, a hatalom nem engedte indulni a csapatot az 1956-os olimpián. Válása után Új-Zélandon volt, hogy kenyeret hordott éjszaka, festővállalkozása, de autóiskolája volt - majd Ausztráliában egy baromfitelepet üzemeltetett testvérével, Jánossal, később pedig második feleségével kozmetikai cége is volt. 2012-ben, amikor a magyar kosárlabdázás halhatatlanjai közé választották,

meglátogatta

a Naturtex-SZTE-Szedeák kosárlabdacsapatát is. "Fantasztikus volt nekem, hogy

Thékes István

jóvoltából megismerkedtem a szegedi kosarasokkal, majd számtalan interjút adhattam. Ha kimész külföldre, nem felejted el a magyarságod. Sokan próbálnak minél gyorsabban beleilleszkedni az új társadalmakba, azonban minél kevesebbet tud az ember a nyelvből, annál nagyobb hátrányban van. Ehhez 5-10 évre van szükség, amikor már nem csak vásárolni, hanem eladni is tudsz"

hodi_laszlo004kf

Az Eb-győztes, 1952-ben olimpiai kilencedik, 1953-ban Eb-ezüstérmes center a Szegedi Postásban kezdte pályafutását, majd a Munkaerőtartalékok SE, és a Bp. Honvéd játékosa volt. A fővárosba

Kutas István

sportvezető javaslata után került, aki azt mondta, hogy az akkori edzők nem mernek fiatalítani az eredménykényszer miatt, viszont ragaszkodott hozzá, hogy a Honvédra legyen építve a magyar válogatott. Az akkori szövetségi kapitány, Eszéki Rezső megkérdezte tőle, hogy mégis kikre gondolt, akik pótolhatják az idősebb játékosokat - ekkor pont eljöttek megnézni a Szegedi Honvéd-Budapest Honvéd mérkőzést, és azt válaszolta: ott van Hódy! Így hát a szegedi játékos pár hónapon belül már Budapesten járt középiskolába, ott is érettségizett le. A Szegedről indult klasszisnak - mint fogalmaz - szerencsje volt, mert nem kellett Magyarország ellen játszania. Miután 1956-ban nem lehettek ott az olimpián, '57-ben beadta a papírjait Ausztráliában, majd egy NOB-közgyűlésen úgy határoztak, öt év elteltével játszhat valaki egy másik válogatottban, ráadásul az ausztrál állampolgárság megszerzéséhez szintén öt évre volt szüksége, így tíz év elteltével, 1967-ben lehetett volna válogatott. Végül ezt sikerült elintézni, az állampolgársági igény beadásának dátumát vették figyelembe, így ott lehetett az ausztrál csapattal az 1964-es játékokon. "Amikor bekerültünk a legjobb 16 közé, akkor nem játszottunk a magyarok ellen. Soha nem felejtem el, amikor Chile ellen léptünk pályára, ahol a félidőben csak egy-két támadásunkat nem fejeztük be góllal, 22 ponttal vezettünk már a félidőben, pedig előtte a regnáló világbajnok Brazíliát győzte le ellenfelünk. Egyszer a csordultig megtelt stadionból hallottam, hogy azt kiáltják: hajrá, magyarok! A korábbi csapattársaim voltak azok, én pedig képtelen voltam tovább játszani. Furcsa érzés, hogy bár ausztrál színeket képviseltem, de a szívem magyar - aki szereti a hazáját, ez mindenkinél fennáll" - nyilatkozta Hódy László. A játékkal persze addig sem hagyott fel: az Adelaide Budapest csapatával sokszoros ausztrál bajnok lett, végül 1967-ben intett búcsút a sportágnak. 1989 novemberében minden idők legjobb ausztrál kosárlabdázójának választották.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.